Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.12.2008, Jan Vítek, recenze
Trochu černou ovcí mezi testovanými notebooky je Lenovo R500. Jelikož tato firma herní notebooky nenabízí, vybrali jsme model R500, jenž nám co nejvíce vyhovuje. Obsahuje procesor Intel Core 2 Duo P8400, 2 GB operační paměti a grafiku ATI Mobility Radeon 3470.
kolemjdoucí jelito | 22.9.200923:02
mě tedy rozesmály...
prosil bych autora aby si doplnil vzdělání v oblasti elektrofyziky z 8 třídy zš.Hned na začátku ten popis štítkových hodnot napájecího adaptéru je fascinující. Pane autor, to číslo, za kterým jste napsal dvojité W, nazýváme výkon ­(označujeme P­)!!je to vlastně součin napětí a proudu­-tzn P=UxI.
jinak nemám výhrad. myslím, že za ty peníze je to kvalitní notebook na méně náročné hry a hlavně na tvrdou práci.

Děkuji
Odpovědět0  0
cnT | 14.12.200818:51
Dobrý den.
Kdybych měl říct svůj názor. Tento ThinkPad byl vybrán trochu nešťastně, avšak recenze nebyla špatná, jak tvrdí ­"borci­" výše. Možná mi tam chybí screeny z testovaných her, jinak nemám k tomu testu, co se textu týče, žádnej problém.
Jinak tento server je asi nejlepší na českém internetu a články tady mají hlavu i patu.

PS: Vy kritici, když jste tak dobří, tak pisněte svoji recenzi a dejte jim tady pánům přečíst :wink:
Odpovědět0  0
Gorgussien_ | 15.12.200823:28
Jen bych poupravil tvuj vyrok na ­"Kazdy ThinkPad by byl pro test hernich notebooku vybran nestastne­". S recenzi jako takovou problem neni, jen ten produkt je v takovem testu nejakej divnej.
Odpovědět0  0
Gorgussien_ | 14.12.200813:19
Vysvětlení, nevysvětlení tento notebook nemá v takovémto testu co dělat !! Spíše mu takové zařazení může uškodit než pomoct. Pokud testujete herní notebooky, pak mě udivuje hodnocení tohoto kousku protože jako herní notebook je nepoužitelný ve srovnání s tím co nabízí pro tyto účely konkurence. Pokud chcete na recenzovaný notebook upozornit, pak proveďte test ­"Odolných NB­" nebo test ­"Pracovních NB­".
Lenovo v řadě thinkpad má notebooky určené především jako pracovní nástroje ­(R,T,W,X­) a těžko zařaditelnou řadu SL ­(asi se chcou přizpůsobit módě lesklých plastů, blikajicích diod a podobných serepetiček­). Pravda ještě jsou tu trendy barevné krámy ­- IdeaPad a plastové hračky řady 3000. Herní notebooky opravdu ne­-e.
Bohužel netestovanou stránkou všech testů NB je rychlost a možnosti servisu, to by teprve byla máčka :)
Odpovědět0  0
JenikP | 12.12.200822:53
Velice děkuji za recenzi R500.
Herní notebook to určitě není, ale to nic nemění na tom, že je to velice dobrý kousek a za recenzi určitě stojí.
Chtěl bych se zeptat, při jakém nastavení je měřena výdrž na baterie ­- ten ­"snížený jas­", to je minimální možný, nebo jenom snížený.
Procesor předpokládám běží na nějaké absolutní minimum.
Jde mi o to, kolik je možno očekávat MAXIMÁLNÍ výdrž. Například při čtení pdf a podobně.
Děkuji
Odpovědět0  0
qwerty43 | 14.12.200813:02
Tento test jsem provedl a vyšlo mi číslo 4 hodiny a 50 minut ­(stejný model, 6 cell baterie­) ­- minimální jas, s již nastartovaným systémem a s režimem pro maximální výdrž baterie. Číslo vypadá hezky, ale při normální práci se člověk nad 3,5 hodiny nedostane. Navíc pokud využívám notebook na maximální výkon ­(hudba, wifi, max. jas a třeba nějaký CAD program­) tak mám problém s baterií už kolem druhé hodiny. Takže je to celé o řízení spotřeby thinkvantage, které ale není použitelné vždy.
Odpovědět0  0
JenikP | 17.12.200820:21
Velice děkuji za Vaše zkušenosti.
Odpovědět0  0
Tocik (11) | 12.12.200821:37
ale i v této oblasti v poslední době dělají výrobci s rozlišením psí kusy.

no tak nevim ale lenovo dělá na 15,4­" monitory to rozlišení dost dlouho. Tak jaký v poslední době...
Mám R61 a sem plně spokojen.
Odpovědět0  0
Duncan66 | 13.12.20088:31
autor recenze samozrejme ma na mysli klasicke LCD monitory kdyz mluvi o psich kusech a o tom, ze 1680x1050 u desktopovych LCD monitoru jsou od 20 palcu a vys. Je potreba naucit se porozumet tomu co clovek cte nez to zacne komentovat ;­-)
Odpovědět0  0
Tocik (11) | 13.12.200810:57
ok to beru. Já jen že když se bavíme o noteboocích ­(jakože snad jo­) tak bych bral porovnávat displeje v ntb;­-­)
Jinak samozřejmě stolní LCD to je něco jiného
Odpovědět0  0
Slun | 12.12.200820:04
Myslím si, že závěr jasný. Pro ty, kdo chtějí ThinkPad za rozumnou cenu a občas si i něco zahrát ­(ne nejnovější a nejnáročnější 3D hru­), je to nejlepší volba. Díky za recenzi.
Odpovědět0  0
MiBa (11) | 12.12.200819:45
Slušným spôsobom zrecenzovaný notebook inej kategórie než je reálny hrací NB. Sám autor na to niekoľko krát v texte upozorňuje.
Za seba ďakujem za takýto pre niektorých ­"úlet­".
Odpovědět0  0
Diablo1st (7) | 12.12.200816:43
Je pravda, že R500 neni herný notebook, mne sa ale recenzia páčila. Aj keď dala sa spraviť troška detailnejšie, ale samozrejme je to časovo dosť náročné. Sám uvažujem o R500 ­(skôr si myslím, že ho berem na 100%­), lebo nič podobné v tejto cenovej kategórii neni, čo sa kvality týka. Ale chcem ho na prácu, nie na hry, na to mám stolný PC.
Odpovědět0  0
kum (2) | 12.12.200816:28
Hihihi. Musim se pripojit k bucicimu davu. 8400 neni herni grafika, stejne tak jako lenovo nedela pokud vim poradny herni notasy, tak mozna XPS, alienware, rock nejsou mozna spatny ani umax a msi ale rozhodne ne lenovo na gamesky. Na druhou stranu ja mam na gamesky stolni. Nebudu davat pade za notas aby se mi tam neco kousalo...:­) Millow
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 12.12.200810:58
... že i když celou situaci vysvětluji v perexu a pak i v článku, tak to k ničemu není. Takže jednoduše: buď toto Lenovo, nebo žádné Lenovo. Komu se to nelíbí, ten si může odmyslet slovo herni, nebo si může rovnou odmyslet celou recenzi.
Odpovědět0  0
pan Filuta | 12.12.200812:53
pane Vítek, pro přístě byste měl zvážit výběr notebooků, 1. Acer Aspire ­- překvapivě dobrá volba 2. Toshiba Qosmio F50 ­- proč notebook který, se minimálně měsíc již neprodává? 3. Lenovo ThinkPad R500 ­- pracovní notebook, i když si odmyslím slovo herní, recenze mě nijak nezaujala. Doufám že následující recenze budou zajimavější, nebo radši žádné!
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 12.12.200813:35
1. Výběr notebooku Toshiba jsem osobně neprováděl. Je třeba si také uvědomit, že takový test se připravuje a pak provádí rozhodně více než měsíc. Ostatní výrobci nás také při výběru upozornili na to, že některé jejich modely již končí, ale v tomto případě se tak nestalo. Škoda.
2. To je mi líto, že vás nezaujala, ale je prováděna v souladu s ostatními. Vybírány byly notebooky od všech podstatných výrobců s ohledem především na grafický výkon a s cenou do 30 000 Kč s DPH. Nemůžu za to, že Lenovo nic vhodného pro herní účely nenabízí, a tak byl vybrán nejbližší vhodný kandidát. Dál už to nehodlám rozebírat.
Odpovědět0  0
P@vel | 11.3.200921:39
No já s Vámi vcelku souhlasím, ať si vetknou všechny ty herní acery a asusy za klobouk, mě zajímá kromě výkonu a ceny taky kvalita. Obecně jsou Thikpady známy jako pracovní ntb a na výkon GPU se tolik nehledí, proto je tato recenze o to zajímavější. Zajímalo by mě, který ntb by tady pánové vybrali do 30 tis., aby se dal považovat za skoro herní, co?
Odpovědět0  0
Michal Koláček (53) | 12.12.200813:37
Dobrý den, k té Toshibě. Sepsání takhle kvalitní recenze není záležitostí pár dní. Nehledě na to, že se notebooky musí vybírat s velkým předstihem, aby byly k dispozici. Tím chci říct, že v době výběru se včerejší model ještě prodával ­(je to velmi pravděpodobné­). V případě, že by byl už neprodejný, agentura by nám ho neposkytla. Autor článku za to nemůže.
-
Ve věci Lenova ­- v perexu článku je zcela jasně deklarováno, že uvažovaná společnost herní notebooky neprodukuje. Nejblíže vhodný model byl vybrán ten v dnešní recenzi. Dal by se doporučit mainstream ­(Txxx­) nebo spíše high­-end ­(Wxxx­). Našim cílem je pokrýt dostupné­/významné výrobce. Veškeré poznámky by byly akceptovatelné, ale pouze v případě, že by na tyto skutečnosti nebylo upozorněno. To se však nestalo.
Odpovědět0  0
pan Filuta | 13.12.20088:24
Dobře, recenze na Toshibu se objevila již 16.9.2008 na konkurenčním webu a byla o mnoho kvalitnější než ta Vaše. Navíc vy s touto recenzí přicházíte téměř po 3 měsících?
-
S Lenovem to je jako kdyby v testu offroad aut najednou bylo Ferarri
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 13.12.200814:39
Ano, ale tohle je tematický seriál, nikoli několik na sobě nezávislých recenzí.
Odpovědět0  0
Bangla (5) | 12.12.200810:10
Tak tohle je opravdu vhodny vyber herniho NB. Graficka karta je na hony vzdalena highendovym grafikam vhodnym na herni notebook. Moc se mi libi v zaverecnem hodnoceni takovy maly nevyznamny minus tohoto stroje a to nevykonna grafika. To je jako bych hodnotil nove auto, ale jeho minus je jen to ze nejezdi....proste jhako herni stroj nepouzitelne. Me osobne se libi WSXGA rozliseni, na to je potreba ale graficky highend rady 9800M ...Myslim ze reakce nademnou me akorat utvrzuji...
Odpovědět0  0
kevin a perry | 12.12.20089:27
Herní notebook...............omg
Odpovědět0  0
xmarek (63) | 12.12.20087:58
Už samotný nadpis na mě zapůsobil dost rozporuplně. Srovnávat Thinkpady s herními notebooky mi přijde dost divné. Samotná recenze pouze reflektuje samotný nadpis. Osobně mám tyto notebooky v oblibě ­(sám mám doma jeden kousek T řady­), ale kvůli hrám bych si jej nikdy nepořídil. ­(Herní výkon ­/ cena přece jen působí nepřesvědčivě. :­( )
Odpovědět0  0
NRX | 12.12.20088:48
Tiež ma ten nadpis trochu zarazil.
Pár mesiacov dozadu som kupoval MSI GT735, čo síce tiež nie je žiadne delo, ale to už sa aspoň trochu dá nazvať herným NB ...

AMD Turion X2 Ultra Dual­-Core 2,2 GHZ
4 GB RAM
ATi Mobility Radeon HD3850, 512MB DDR3
320 GB SATA HDD
17­" 1680x1050
Odpovědět0  0
Gizmo_CZ (3) | 13.12.200812:15
Hm to je fakt dost odvážné nazývat tento notebook ­"herním­"! Co je na něm ­"herního­"? Snad autor nemyslel tu grafiku? za herní storoj bych tak nazval 9600m GT a výše ale tohle je přehnané! Pokud ovšem autor vycházel s grafik Intel 950 .­-­) tal pak opravdu je tohle oproti intelovským ­"grafikám­" dělo jak hrom :­-­)

Já mám 8600m GT 256DDR a dnešní hry hraji se středními detaily ­- jsemm s ní naprosto spokojený a to bych ho ani omylem nenazval ­"herním notebookem! ­(VBI FL 90)
Odpovědět0  0
P@vel | 11.3.200921:30
No herní notebook to prostě v pravém slova smyslu není, nicméně myslím, že chápu autorovu myšlenku... Ono dnes sehnat stroj, kt. by byl herní ­(dokázal rochodit všechny dostupné hry­) a zároveň notebook ­(tedy byl plně přenositelný s dostatečnou výdrží baterie­) no to není už celkem z logiky věci tak snadný úkol, zvláště pokud přimícháme do našich požadavků bezkonkurenční kvalitu, kt. lenovo obecně disponuje. Takže když odtraníme všechny ty Acery a všelijaké 18 něco palcové monstra, ze kterých Vás bolí hřbet už vyjdete před dům, pak to oklestíte o ty ntb, které stojí víc než 30 tisíc ­(tím pádem vynechéte DELL že ano? já už jsem na ty jejich ceny alergickej ­- ne nezajímá mě jejich úžasnej servis, mají to předražený, o tom mě nikdo nepřesvědčí, že ne.­)... co nám zbyde? pro někoho herní notebook, pro někoho šidítko se 128MB graf. kartou ­- na starší hry plně vyhovuje, na GTA IV bych moc nesázel.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.