reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních PC: HAL3000 iAlien GT

14.12.2007, Jan Vítek, recenze
Test herních PC: HAL3000 iAlien GT
Další počítač pochází od společnosti 100MEGA Distribution, která vyrábí PC pod značkou HAL3000. Tento dostal přízvisko iAlien GT a je vybaven 3GHz procesorem Intel Core 2 Duo E6850, čipsetem Intel P35 / ICH9R, 2 GB RAM, GeForce 8800 GT a 500GB pevným diskem.
Kapitoly článku:
  1. Test herních PC: HAL3000 iAlien GT
  2. Pohled dovnitř sestavy
  3. Aplikační testy, závěr
Dosud testované sestavy:

HAL3000 k nám dorazil v podlouhlé bílé krabici, kde byla skříň chráněna čtyřmi rohovými pěnovými výplněmi a igelitovým vakem. Z obou stran byly ještě zasunuty dvě podlouhlé krabice, z nichž jedna měla v sobě veškeré příslušenství a druhá byla prázdná. Je zde ale pro případ, že byste si společně se sestavou objednali také klávesnici a případně myš. Nicméně sestava přišla v pořádku a bez škrábnutí, takže se můžeme do ní pustit.

SestavaHAL3000 iAlien GT
Operační systémMS Windows Vista Home Premium CZ OEM
Počítačová skříňHAL3000 CM Centurion 534 verze N2,ATX stříbrná
Základní deskaMSI P35 NEO2-FIR, iP35 / ICH9R, DDR2
ProcesorINTEL Core 2 Duo E6850 3 GHz, 4 MB, 1333 MHz
Chladič procesoruTITAN TTC-NK15TB/SC(RB)
Operační paměti2 x KINGMAX RAM DDR2 1 GB PC6400 800 MHz
Grafická kartaMSI GeForce 8800 GT 512 MB OC
Pevný diskWD5000AAKS, 500 GB, SATA 300, 7200 RPM, 16MB
Zvuková kartaIntegrovaná 7.1
Optická mechanikaLG DVD±R/±RW/RAM, GSA-H66N, SATA
Napájecí zdrojChieftec GPS-500AB-A-Bulk 500W, 120mm, akt. PFC
Příslušenství - HWSAMSUNG čtečka karet interní All in 1 xD, microSD
CENA28.988 Kč s DPH

Sestava je tedy známá a nyní se podívejme na samotnou skříň, což není nic jiného, než malinko upravený Cooler Master Centurion 534 (recenze). Jedná se o verzi s černo-stříbrným předním panelem, jenž je složen z broušených hliníkových plechů a bočních perforovaných rohů a černým tělem z 0,8mm SECC oceli.



Přední panel tedy je stříbrné barvy, jak jsem již řikal a vyznačuje se přítomností pěti záslepek externích 5,25" šachet a jednou, již zabranou externí 3,5" pozicí. V pozici zcela nahoře vidíme optickou mechaniku LG GSA-H66N pro rozhraní Serial ATA. Ta svým černým čelem vhodně zapadá do celkového designu panelu díky postranním perforovaným sloupkům, skrz něž bude proudit vzduch k přednímu ventilátoru. Zbytek 5,25" pozic je volný.



V dolní polovině skříně můžeme vidět pro tento test typickou čtečku paměťových karet, která zde pochází od společnosti Samsung. Co vše je schopna přečíst, to se můžete sami podívat dole na fotografii. Pod čtečkou máme postupně čtyři základní prvky předního panelu, tedy velký spínač Power, pak dvě LED a nakonec malý Reset. Následuje logo počítače s nápisem HAL3000 FORCEFUL TECHNOLOGY a zcela dole pěkně zpracované přední I/O konektory ve složení 2x USB 2.0, vstup pro mikrofon, výstup na sluchátka a IEEE1394 FireWire. Design panelu je tedy čistý, žádný ovládací prvek ani konektor zde není zapadlý, a funkčnost tím tedy nijak netrpí.



Podíváme se na levou stranu skříně, kde vidíme vzadu úchyt pro prsty, do jehož části byly trochu nešetrně vyraženy otvory dolního obdélníkového roštu. Tím má dovnitř proudit čerstvý vzduch pro grafickou kartu. A nahoře máme šestihranný rošt se čtyřmi montážními otvory pro tunel k procesoru, avšak ten zde využit není, protože HAL3000 má na svém procesoru chladič typu věž, tedy takový, jenž využívá ventilátor vanoucí ze strany a nikoliv seshora.



Obě bočnice jsou zde připevněny klasickými šroubky, takže si pro jejich otevření musíme vzít na pomoc šroubovák. Pravá bočnice má na sobě již jen úchyt pro prsty, aby se dala snadněji vysunout. Jinak na ní není zajímavé zhola nic.



Zadní panel skříně již má klasickou namodralou barvu. Zdroj je v něm posunutý k levé straně skříně, tedy tam, kde je umístěn i tray základní desky. Můžeme na něm vidět konektor pro Eurokabel a také červené tlačítko pro jeho vypnutí. Zajímavější je ale rošt zadního 120mm ventilátoru a také prvky základní desky na jejím I/O štítku. Do zadní pozice se může instalovat 80mm, 92mm i 120mm ventilátor, ale přesto není rošt vyřešen špatně, i když bych jako v každém případě na jeho místě nejradši viděl kulatou mřížku. Přesto tento systém ale patří k tomu lepšímu s čím se v testu herních PC máme možnost setkat.



Základní deska na svém zadním panelu nabízí dvojici PS/2 konektorů pro klávesnici a myš, jeden IEEE1394 FireWire, šest USB 2.0 konektorů, jeden RJ-45 pro Gbit LAN, šest audio konektorů a hned dva eSATA konektory pro externí pevné disky. A jak je vidět, místo je v záslepce připraveno ještě pro S/PDIF a sériový konektor. Nad štítkem grafické karty pak můžeme vidět knoflík potenciometru, jenž ovládá otáčky chladiče procesoru.




Příslušenství


Veškeré příslušenství je umístěno v podlouhlé krabici, kde máme vyfoceny manuály a brožury, mezi nimiž se také ukazuje firemní publikace První kroky s počítačem HAL3000. Pokud jste tedy počítačový začátečník, tato kniha se vám může hodit.



Dále jsou zde CD s ovladači a utilitami a mezi nimi i dvě hry, které společnost MSI dodává ke svým nejnovějším grafickým kartám - Colin McRae: DiRT a Lord of the Rings: Shadows of Angmar.



A nakonec to jsou v igelitových sáčcích jednotlivé kabely, redukce, šroubky a jiné prvky, které jsou mezi příslušenstvím počítačové skříně, grafické karty a především základní desky. Ty by vám měly dovolit snadné rozšíření sestavy.

reklama