reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test herních PC: Prestigio Gamer Q6600

12.12.2007, Jan Vítek, recenze
Test herních PC: Prestigio Gamer Q6600
Asbis nám zapůjčil sestavu od výrobce Prestigio, model Gamer Q6600 pojmenovaný dle procesoru, jímž je Intel Core 2 Quad Q6600 se čtyřmi jádry. Dále obsahuje základní desku s čipsetem Intel P35 Express, 2 GB RAM a grafická karta NVIDIA GeForce 8800 GT.
Kapitoly článku:
  1. Test herních PC: Prestigio Gamer Q6600
  2. Pohled dovnitř sestavy
  3. Aplikační testy, závěr
Dosud testované sestavy:


Sestava Prestigio Gamer Q6600 dorazila ve velké krabici, kde byla umístěna kromě zvlášť zabalené skříně a nezbytných vycpávek také krabice s dodávaným kombem klávesnice a myši Microsoft Wireless Optical Desktop 4000 CZ. Obal byl tedy dostatečně dimenzovaný na to, aby sestava přežila strasti transportu k zákazníkovi bez problémů. Podívejme se nyní na její specifikace a složení:

SestavaPrestigio Gamer Q6600
Operační systémWindows Vista Home Premium
Počítačová skříňMD 6111 Midi Tower ATX
Základní deskaINTEL DP35DP DRAGONTAIL PEAK - iP35 Express
ProcesorIntel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 8 MB, 1066 MHz)
Chladič procesoruIntel BOX
Operační pamětiKingston 2 GB 800MHz DDR2 CL5 (Kit 2x1GB)
Grafická kartaGainward BLISS 8800 GT PCIe 512 MB DDR3, 2x DVI
Pevný diskSeagate 500GB Barracuda 7200.11 SATA 3 Gb/s
Zvuková kartaHD Audio 7.1 integrovaná
Optická mechanikaLG DVDRW GSA-H54L DUAL LAYER Lightscribe 18x
Napájecí zdrojFortron 400W - FSP400-60GL
Příslušenství - HWMicrosoft Wireless Optical Desktop 4000 CZ
Čtečka paměťových karet All-in-One Gembird
CENA27.990,- Kc s DPH bez periferií

Základním 'stavebním kamenem' celé sestavy je skříň s označením MD 6111. Jedná se o typ, jejž výrobce označuje jako Midi Tower kompatibilní se základními deskami formátu ATX (a samozřejmě i Micro ATX). Již od prvního ohledání je jasné, že tato skříň nebude dosahovat kvalit vyspělejších modelů a že jde o levný model s tenkými plechy, které dle měření posuvným měřítkem měly kolem 0,6 mm. Na druhou stranu se mi líbil matný a drsný povrch, jenž nijak nezvýrazňuje otisky prstů a jiné nečistoty. MD 6111 kombinuje černou matnou barvu se stříbrnou, která se nachází pouze na předním plastovém panelu.



Přední panel je poměrně bohatý. Nahoře obsahuje dvě skryté (či stealth) záslepky pro optické mechaniky, což znamená, že i po instalaci mechaniky se tvář skříně nezmění, protože je mechanika schována za výklopnými dvířky. Kromě dvou těchto záslepek zde pak máme ještě jednu klasickou, takže dohromady je možné do skříně instalovat tři externí 5,25" zařízení. Co se týče 3,5" externích zařízení, pro ně je zde místo jedno a to bylo zabrané integrovanou čtečkou paměťových karet značky Gembird. Ta dokáže přečíst následující typy karet: "Sony Memory Stick, Memory Stick PRO, Compact Flash Type I, CompactFlash Type II, SmartMedia (SM), Secure Digital (SD), MultiMediaCard (MMC) a xD karty). Vedle toho je vybavena ještě jedním USB 2.0 slotem.



Pod logem Prestigio pak máme klasické prvky - obdélníkové tlačítko Power, pod ním titěrný Reset a po jeho stranách světelné diody Power a HDD. Následuje podlouhlý displej, jenž dokáže zobrazit informace o teplotách CPU, grafické karty a pevného disku, čas, nastavovat alarm, atp. Problémem však je, že se teploty sbírají pomocí externích čidel, což zvláště v případě grafické karty bude velmi nepřesný způsob měření, protože je nutné čidlo umístit co nejblíže zdroji tepla, tedy GPU a to přes chladič dost dobře nejde. A nakonec zcela dole máme dvojici USB 2.0 konektorů (takže na předním panelu jsou dohromady tři) a nepříliš viditelně popsané konektory pro 3,5mm jacky sluchátek a mikrofónu.



Přesuneme se k pravé straně skříně, odkud se budeme dostávat ke komponentám. Bočnice je klasická zasunovací a je vybavena dvěma rošty pro tunel či ventilátor. Naproti grafické kartě lze nainstalovat ař 120mm ventilátor a naproti chladiči procesoru výrobce umístil černý větrný tunel (windtunnel), aby se mu dostávalo co nejčerstvějšího vzduchu. Grafická karta se bude ale i bez ventilátoru v bočnici těšit lepšího přístupu chladného vzduchu, jenž bude skrz otvory proudit dovnitř.



Druhá bočnice již pochopitelně žádné průduchy neobsahuje. Bylo do ní pouze vyraženo logo Prestigio. Obě bočnice jinak přidržují na místě dvojice klasických šroubků s hrubým závitem.



Zadní část Prestigia se ukáže nejdříve svým 400W zdrojem Fortron, jenž má vzadu pěkně zhotovené průduchy chlazení, konektor pro Eurokabel a přepínač pro odpojení počítače od sítě. Chlazení skříně také viditelně zajišťuje pouze on, protože zadní pozice pro 80mm ventilátor zůstala neosazená. Zde také můžeme vidět, že I/O štítek základní desky je využit pouze z poloviny, takže zde nenajdeme ani PS/2 konektory klávesnice a myši, natož pak paralelní a sériové porty. Zůstalo zde tak holé místo a vedle toho šest USB 2.0 konektorů, jeden IEEE1394 FireWire, Ethernetový RJ-45 a audio konektory.



Co se týče pozic pro rozšiřující karty, pak ty nejsou vnořené hlouběji do skříně, takže její zadní část je celá v jedné rovině, tedy samozřejmě až na tu část, která je obložena černým plastem, jenž zakrývá ohnuté konce štítků karet. Záslepek je celkem sedm a musíte si je pro uvolnění otvoru vylomit, což je průvodní znak levných skříní. Kromě zadní části grafické karty zde máme ještě zcela dole záslepku s jedním external SATA (eSATA) konektorem, který se může velmi hodit a jeho použití je daleko příhodnější, než když disky připojujeme přes USB 2.0 či FireWire. Zadní části by tedy slušel lépe zpracovaný rošt a také instalovaný tichý ventilátor. Takto bude muset všechen vzduch ze skříně odvětrávat pouze napájecí zdroj a bylo by záhodno mu ulehčit od teplého vzduchu.




Příslušenství


Již jsem se na začátku zmiňoval o dodávaném kombu klávesnice a myši od společnosti Microsoft a s označením Wireless Optical Desktop 4000. Jedná se o bezdrátově připojenou ergonomickou klávesnici a optickou myš, jež je díky svému tvaru vhodná pro praváky i leváky.



Klávesnice je nejen ergonomická, ale také multimediální. Osobně bych si ji však nevybral, protože je na můj vkus až příliš moderní a moc modifikuje základní rozložení kláves. Nejedná se ani tak o ergonomické rozložení kláves do vlny, ale spíše přesunutou klávesu insert (a zvětšený delete) a také bloky F kláves, jež jsou jednak rozděleny do bloků po třech a ne po čtyřech a hlavně jejich výchozí funkce nejsou klasické (F1 - F12), ale nové, jako Undo, Redo, Open, Close, atp. Mezi těmito dvěma módy se přepínáte pomocí speciální klávesy F Lock, již najdete nad numerickým blokem. Dále jsou zde na levé straně a nahoře různá multimediální a zkratková tlačítka a vedle Caps Lock také užitečný prvek pro zoomování.


- klikněte pro zvětšení -

Použitá myš ne oproti klávesnici jednoduchá. Její tělo je souměrné a rovněž ergonomické a tlačítka zde najdeme dvě plus samozřejmě měkké otočné kolečko. Napájení zde zajišťují dvě AA baterie, stejně jako u klávesnice.



A nakonec zde nesmí chybět nezbytný přijímač. Z něj vedou dva kabely - jeden typu PS/2 pro připojení klávesnice a druhý USB, na nějž se dá napojit redukce pro PS/2 konektor myši. Ty jsou zde pouze pro to, kdyby se vám nedostávalo USB konektorů, což ale u této sestavy stejně nemůžete využít, protože zde PS/2 jednoduše na zadním I/O štítku základní desky nejsou.



Mezi příslušenství patří nějaké ty brožury, z nichž nejzajímavější je příručka Začínáme s počítačem pro ty zcela nezkušené. Využitelná je také samolepka se schématickým popisem základní desky a jejích konektorů.



Mezi softwarovou výbavu patří kromě instalačního CD operačního systému a CD dodávaných ke komponentám také Microsoft Office 2007 Pro (trial verze), antivir Grisoft AVG 7.1, Slovnik Lingea, Sada her, kam patří Tomb Raider: Anniversary, Dungeon Siege a sportovní hry.



A nakonec zde máme jeden SATA datový konektor, napájecí Eurokabel a disketu s RAID/AHCI ovladači.

reklama