reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test laserových tiskáren: vyhodnocení

25.11.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
Test laserových tiskáren: vyhodnocení
A jsme u konce. Dnes se ještě jednou ohlédneme za testovanými tiskárnami, probereme jejich silnější i slabší stránky a provedeme také srovnání některých parametrů. Nakonec rozdáme ještě pár ocenění, abyste měli snazší rozhodování při výběru té pravé tiskárny.
Jak tento test ukázal, v oblasti levných laserových tiskáren se velké změny neudály. Mírně narostla rychlost tisku - většina tiskáren vytiskne více než 16 stran za minutu. S tím však také vzrostla hlučnost. Značně také klesly náklady na tisk, přičemž kvalita tisku žádné změny neprodělala a ani rozměry a hmotnost tiskáren příliš neklesly. Lze pozorovat snahu výrobců maximalizovat své poprodejní zisky, a to jak zmenšováním kapacit startovacích tonerů (v tomto testu to nejčastěji bylo 700 stránek), tak i kapacit tonerů plnohodnotných - zde obvykle 1500 stránek. Většina tiskáren používá systém tiskové kazety s integrovaným fotoválcem, což je řešení dražší, ale jednodušší z hlediska uživatelského komfortu.




Brother HL-2035 (klikněte pro recenzi)


Obvykle jsou tato levná zařízení koncipována tak, aby měla co nejmenší půdorys, což obnáší otvírací vstupní zásobník na čelní straně tiskárny. Tím sice půdorys zase trochu nabyde, ale vzhledem k tomu, že tyto tiskárny jsou určeny spíše k příležitostnému nežli soustavnému tisku, většinou jsou zásobníky uzavřeny. Dále je také časté, že jedno zařízení prodává více společností pouze s pozměněným designem a jiným logem - zde jmenovitě Xerox versus Samsung a HP versus Canon. Odpadají tak náklady na vývoj vlastního řešení a takové společnosti se obvykle soustředí ve vlastním vývoji spíše na střední a vyšší segment.




Xerox Phaser 3117 (klikněte pro recenzi)


Je velmi obtížné, ne-li nemožné určit jednoznačného vítěze tohoto testu. Takřka každá tiskárna má své klady a zápory a podle nich tedy může nebo nemusí vyhovovat konkrétnímu uživateli. Pokusím se tedy alespoň pojmenovat stěžejní výhody či zádrhele jednotlivých zařízení.

Tiskárna Brother HL-2035 používá stále stejnou platformu jako před dvěma lety testovaný model 2030. Zvýšila se rychlost tisku, změnilo barevné provedení a klesla kapacita toneru. Tiskárna ničím extrémně nevynikala ani za konkurencí nezaostávala, nabízí však velmi příznivou cenu.




Canon i-SENSYS LBP-3100 (klikněte pro recenzi)


Zařízení Xerox Phaser 3117, což je vlastně převlečený Samsung, úspěšně boduje zejména ve finanční oblasti. Nejen, že je velmi levná (prodává se za podobnou cenu jako Brother), ale náklady na tisk u ní byly bezkonkurenčně nejnižší nejen z testované šestice, ale i ze všech dosud testovaných tiskáren (při srovnání tisku s originálním tonerem). Může za to především relativně vysoká kapacita toneru, díky které navíc nebudete muset kazetu příliš často měnit. V ostatních parametrech již jde o zařízení zcela průměrné, s nejnižší průběžnou rychlostí v testu, ale vzhledem k výše uvedeným výhodám rozhodně stojí za to o něm uvažovat, pokud je pro vás důležitá ekonomická stránka nákupu.




HP LaserJet P1006 (klikněte pro recenzi)


Tiskárna Canon i-SENSYS LBP3100 nabízí příznivé rozměry, bleskurychlou připravenost k tisku a důmyslně řešený integrovaný kryt vstupního zásobníku. Na druhou stranu nepřesvědčila svými náklady na tisk ani kvalitou tisku fotografií a jako jediná v testu nemá lokalizované ovladače.

Jejím dvojčetem, i když to tak na první pohled nevypadá, je tiskárna HP LaserJet P1006. Je postavená na stejné platformě, což zjistíme ihned po odkrytování horního víka a při pohledu na identickou tonerovou kazetu. I přesto jsou některé její parametry výrazně odlišné - zejména pokud jde o rychlost zahřívání. Kryt vstupního zásobníku zde zcela chybí. Tiskové náklady jsou opět spíše podprůměrné a kvalita tisku fotografií je o něco málo lepší než u Canonu.




Samsung ML-2240 (klikněte pro recenzi)


Tiskárna Samsung ML-2240 je nový přírůstek v portfoliu levných laserovek této společnosti. Změny jsou v podobném duchu jako u konkurence - omlazení a snížení kapacit startovacího i standardního toneru. Vzhledem k tomu ani zde nečekejte nízké tiskové náklady - patřila mezi ty nejdražší. Tento model má také problémy s proužkování na jednolitých plochách. Boduje pak především vyšší průběžnou rychlostí tisku oproti konkurenci, ale otázka je, jestli právě tento parametr je v kategorii levných laserovek stěžejní.




Samsung CLP-315 (klikněte pro recenzi)


Na závěr jsem si nechal lahůdku - levnou barevnou laserovou tiskárnu Samsung CLP-315. Za přibližně dvojnásobnou cenu válcuje levné černobílé laserovky v oblasti kvality tisku rozdílem třídy, a to i při tisku černobílém. Díky barevnému výstupu pak samozřejmě nabízí zcela nové možnosti, a vzhledem k jeho kvalitě jich skutečně můžete využít. Tiskárna patří mezi ty méně hlučné - v tomto testu nenašla konkurentku. Při černobílém tisku nabízí srovnatelnou rychlost tisku a při tisku barevném stále uspokojivé více než 4 stránky za minutu.

Významnějšími minusy jsou především vyšší tiskové náklady, což se dalo očekávat - při černobílém tisku však nejsou o moc vyšší než u některých výše zmíněných modelů. Přes deklarované nejmenší rozměry mezi barevnými laserovkami na trhu je tiskárna výrazně větší než černobílá zařízení a také hmotnost je asi dvojnásobná. Podtrženo a sečteno, tiskárna od společnosti Samsung mě přesvědčila, že investice do levného barevného laseru má dnes již smysl.

Než zazní závěrečný verdikt, srovnejme si některé stěžejní parametry tiskáren v grafu.




Pro doplnění ještě údaj tiskárny CLP-315 při barevném tisku - náklady byly 3,72 Kč/strana


Jak vidíte v grafech, tiskárna s nejnižšími tiskovými náklady byla nejpomalejší a současně tiskárna s nejvyšší rychlostí měla takřka nejvyšší náklady na tisk. I proto je velmi problematické stanovit jednoznačného vítěze tohoto testu. Vzhledem k tomu, že byl testován segment nejlevnějších laserových zařízení, kde hraje hlavní roli cena, se však domnívám, že tiskové náklady mají přece jen vyšší váhu než rychlost, takže ocenění BEST OF TEST získává tiskárna Xerox Phaser 3117 za bezkonkurenční tiskové náklady.




I zde doplňuji údaj při barevném tisku na tiskárně CLP-315 - rychlost byla v takovém případě 4,1 str./min


Udělená ocenění





Ocenění TREFA získává tiskárna Samsung CLP-315 za vynikající přidanou hodnotu v podobě
barevného tisku při zachování příznivé ceny a nízké hlučnosti. Logo ocenění je ke stažení zde.




Ocenění BEST OF TEST získává Xerox Phaser 3117 za bezkonkurenční náklady na tisk.
Logo ocenění je ke stažení zde.
reklama