reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.11.2007, Petr Papež, recenze
Dnes přinášíme srovnání levných i středně drahých grafik. Jmenovitě ATI Radeon HD 2400 (PRO a XT), HD 2600 (PRO a XT), X1950 GT s 256MB i 512MB paměti, HD 3850 256 MB (novinka). Konkurencí jsou NVIDIA GeForce 8400 GS, 8500 GT, 8600 (GT a GTS) a 8800 GT 512 MB.
Yco (9) | 22.4.200811:15
Zdravím všetkých,

hľadám kartu do HTPC ­(nemusí byť low profile­), ktorá bude čo najtichšia a s čo najmenšou spotrebou ­- asi s pasívnym chladením. Ale hlavne musí zvládnuť akcelerovať 1080 HD video a mať HDMI ­(nie DVI s redukciou­) konektor.

Môže ma niekto nasmerovať?

Vďaka.
Odpovědět0  0
Buchtič (6) | 11.3.200812:14
Zajímá vás jaký je skutečný podíl výrobců na trhu a žebříčky např. ze Steamu? Podpořte a hlasujte: http:­/­/ativsnvidia.com/
Odpovědět0  0
Buchtič (6) | 11.3.200812:21
*než zkreslené žebříčky např. ze Steamu
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1034) | 11.3.200821:17
Test Test
Odpovědět0  0
denon (10) | 15.1.200814:59
Tento test byl úplně zbytečný bez uvedení různých mainstreamových karet od 3870 a to ddr3 i 4 512Mb a 8800GT 256 a 512 atd., lowendové karty jsou v tomto testu celkem dobře zastoupeny ale testem mainstreamových karet bych to absolutně nenazval,mělo se radši počkat protože za mainstream se dalo určitě s menším časovým výhledem považovat i 3870 a 8800GT, získal by se velký test který by byl objektivní a na který by se chodili lidé dívat před koupí lowend či mainstream karty ,nyní je situace taková, že se čeká dva měsíce na test 3870 vs 880GT a test pořád nikde
Odpovědět0  0
Mirbx | 16.12.200722:53
Jak je možné, že jsou spotřeby tak nízko?
Já mám v klidu ­(ve Windows­) 150W a při hraní asi 330W ­(PC bez monitoru­).

Mám tuto sestavu:
C2Duo 6400@3,2GHz
2x1GB DDR2 geil
Gigabyte GA­-965p­-DS3
Radeon x1900xt
2x maxtor 160GB, DVD­-RW
zvuk, lan integrované
1x12cm fan v bedně+1x12cm fan na CPU ­(oba 900rpm­)
Zdroj KME PZ­-500 ­(500W)
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 17.12.200710:04
Máte přetaktovaný procesor, grafiku X1900 XT a mizerný zdroj s pravděpodobně velmi špatnou účinností.
Odpovědět0  0
Kondik176 | 18.12.200717:25
Dovolim jsi souhlasit KME zdroj je cerna dira ucinnikem mozna kolem 0.55 spotreba s poradnym zdrojem by dle meho nazoru klesla o 15 ­- 30W, taky 1900XT neni zadnej hubenour a taky si rad neco zkousne. Nepretaktovany C2D dosahuje 64 ­- 70W pretaktovanej 88W
Odpovědět0  0
PcWifi | 5.12.20070:23
zarazi mne na webech nekterych prodejcu pozadavky na zdroj u GK R2600XT min.400W,kdyz zde uvedena spotreba cele sestavy i s grafikou v plnem nasazeni je max 160W.Ze by to EC 350W neudychal ???
Odpovědět0  0
Bubba (3) | 16.12.200721:46
Dobrý den. Taktéž by mě zajímalo jak moc velké jsou požadavky na zdroj, tedy hlavně pro ATI 3850, která si toho vezme opravdu hodně při zátěži. Celá sestava by byla pak Athlon 4400+ EE, 1 disk, 1 vypalovačka, 2*1GB Ramky a průměrná základní deska ­(za 3K­). Stačil by na to Fortron FSP400­-GLN 400W Blue Storm II nebo Fortron FSP500­-GLN 500W Blue Storm II nebo bych musel sáhnout ještě po nějakém silnějším. U karty jsem četl že potřebuje 26A a minimálně 400W zdroj, zajímalo by mě ve které větvi těch 26A potřebuje. Děkuji za odpověď. Nashle.
Odpovědět0  0
poar (1) | 9.1.200822:49
ten Forton 400W Blue Storm by mal v pohode stacit...idem si ho kupit aj ja. Mam GK 8800GT, 256MB,2disky,DVDRW, CPU je Dual Core...... proste uvidime ale nemal by byt problem...Vacsie vataze zdrojov radove 500W a viac sa pouzivaju pri zapojeni v SLI cize pre bezne zostavy s 1 GK staci uplne 400­-450W kvalitny zdroj..
Odpovědět0  0
norwaiz | 30.11.200711:53
super testik, skoda ze uz sem si pred tydnem už gfx vybral ­(8600GT­) i ked karty ATi maju lepsi pomer cena­/výkon, ale na druhu stranu drivers­/podpora ­(i kvuli linux­) sou u nVidie lepsi e bezproblemova.
Lide by mali zacit pouzivat naozaj ti vyssi rozliseni ­(1280x..., idealne 1680x... ­) aby sa tyhle karty optimalizovali pre velky LCD resp. pre velke rozliseni. Predsa zijem v 21. storoci..;­-)
Odpovědět0  0
Xiao Jin | 29.11.200723:15
Nejsem si uplne jistej, jestli nekde v textu nebylo zmineno, ze popisky ke kartam s cipy 8600 GT­(S­), nebudou, nebo jestli sem je jen nenasel, a tak se radsi ptam.. Kde sou? :­-)
Odpovědět0  0
Xiao Jin | 29.11.200723:55
Tak uz sem to nasel.. Sypu si popel na hlavu :)
Odpovědět0  0
Firefox | 3.12.200720:07
kde?
Odpovědět0  0
Vart (2) | 29.11.200722:11
Musím upozornit na celkem podstatnou nesrovnalost v popisu karty Sapphire HD 2600 PRO 256MB i Gigabyte GV­-RX26P512H 512MB...
V uvodnim popisu je uvedeno DDR2, o pár řádků níže je uvedeno DDR3 a následuje fotka krabice, na které je přímo vidět označení DDR2... Dále je o kartě psáno už s jistotou, že má paměti DDR3, i s fotkou paměti s kódem... nemám technické znalosti abych mohl posoudit, jestli kód skutečně dokazuje, že jde o paměť DDR3, ale spíše bych věřil nápisu na krabici..
To na co chci ale upozornit, je fakt, že tyto karty se prodávají s označením DDR2 a zároveň se prodává i karta Sapphire ATI Radeon HD 2600Pro 256MB GDDR3, bývá i s označením OC, a má takty 700­/1400MHz, tak se může lehce stát, že zájemce o tuto kartu mrkne na test, koukne na popis karty, vidí označení ddr3 a pak mrkne na výsledky a hopla, daleko horší než by měla mít, tyto výsledky totiž patří kartám s prodejním označením DDR2, tak pozor na to!
Odpovědět0  0
Thomas24 | 29.11.200722:09
Prosim o vysvetleni proc ve srovnavacim testu chybi karta ATI HD3870 ktera by si jiste vedla jeste o poznani lepe nez HD3850. Ze v testu chybi mne skutecne prekvapuje protoze mnohem drazsi nVidia 8800GT jste samozrejme zaradit nezapomeli ....
Odpovědět0  0
jantar2 | 29.11.200723:19
Ja to chapu takhle: karty ATI HD3850 a nV 8800GT byly zarazeny jen pro srovnani s dnesnim low­-endem a nizsim mainstreamem ­- aby bylo videt, je v pomeru cena ­/ vykon je na tom tato kategorie v tuto chvili docela spatne. Pokud se nekdo rozhoduje mezi kartami z mainstreamu ­- 3850, 3870 nebo 8800GT, tak se urcite rad podiva do nedavneho testu novinky od ATI, kde srovnani nalezne v mire jiste dostatecne.
Odpovědět0  0
Roman X2 | 10.12.20078:06
Srovnání tam sice jo to je pravda ale jak je na tom nové jádro RV670 s kvalitou vykreslování ?
V tomto testu je jenom RV610,630 a G84
Odpovědět0  0
Moas | 28.11.200720:19
k úplné spokojenosti mi ale chybí ještě jedna jediná věc, kterou zatím žádný web, který sleduju, neprovedl. A nevím proč.
Totiž by to chtělo zkusit použít desku s integrovanou málo žravou grafikou ­(třeba 690G­) nebo i bez ní, ale do PCI vrazit něco nežravého ­(S3­) a změřit odběr naprázdno ve 2D. Konečně by to mělo nějakou vypovídací hodnotu o tom, jak moc jsou ty moderní grafické karty žravé ve 2D...
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200722:51
Zdravím,
děkuji za skvělý návrh. Doplněno o 1 MB PCI GK ze železných zásob.
Odpovědět0  0
Moas | 29.11.20076:57
Skvělé, děkuji!
A rovnou musím říct, že mě 3850 trošku zklamala, čekal jsem, že bude brát ještě míň.
Kdybych si měl ještě vymrčovat :­), tak by bylo zajímavé změřit ­"idle­" spotřebu v XP, Vista classic a Vista Aero. Aero by s ní mohlo zamávat. Ale možná je to téma na zvláštní článek. :)
Odpovědět0  0
tgfh (69) | 28.11.200719:09
P@pi moc slušný test, chválím. Jak zase někdo na fóru bude potřebovat poradit s grafikou, mám na co ho odkazovat :­-)
Odpovědět0  0
adams (50) | 28.11.200717:28
Fajn test, který všem prskalům s letitou devatenáctkou, kteří chtějí jít do HD 3850 nebo 8800 GT, chyběl. :­)

Nicméně, hrozně se mi na něm nelíbí pár věcí, a všechny úzce souvisí s vyvozenými závěry. Možná budete argumentovat tím, že ­"ty dvě karty­" jsou tam jen pro orientaci, ale řada lidí to bude brát jako srovnání grafik do šesti tisíc, ne jako test low endu a nižšího mainstreamu, a vyvodí si jasný závěr, nejlepší je díky poměru výkon­/cena HD 3850 :­). A určitě to nebudou brát tak, že je tam jen pro orientaci.

Testovalo se na nízkém rozlišení ­- proč ne, řada lidí to používá. Jenže to zkresluje závěrečné hodnocení Radeonů 3850 a GeForce 8800 GT. U velkého množství testů, které se v souhrných výsledcích dost velkou měrou projeví, byl při takovém rozlišení evidentní limit na straně procesoru, nikoliv na straně grafické karty, a při vyšších rozlišeních by byl rozdíl opět takový, jak se dalo čekat.

Proto někteří jedinci ­- viz diskuze ­- nabývají dojmu, že HD 3850 se už na 8800 GT dotahuje, a proto je do velké míry zkreslený poměr výkon­/cena v neprospěch 8800 GT. Neodpovídá to realitě a za čtvrt, půl roku, kdy přibude pár dalších náročnějších titulů, už mohou majitelé Radeonů pocítit slabiny těchto karet i na testovaných rozlišeních.

Další drobnost ­- podtaktování. OK, chápu, chtěli jste být referenční. Má to smysl, když už na trhu snad převažují modely, které jsou od výrobce přetaktované a sám výrobce je uvádí ve svých specifikacích v současnosti spíše jako orientační? Jednu větičku o podtaktování máte někde uprostřed článku, navíc v kapitole, která se z mých zkušeností čte nejméně z celého testu. Většina lidí to bude brát, že naměřené výkony podává ten 700MHz Zotac, nikoliv referenční karta. Měli jste do grafů uvést i takty, pak by bylo vše jasné.

A poslední věc ­- nezmiňujete, jakým způsobem jste derivovali ceny grafických karet, ale téměř u všech jsou podezřele nízké a neodpovídají realitě. Určitě to není to, k čemu se normální člověk, který nehodlá karty shánět po všech čertech v bůhvíjakých e­-krámcích řadu dní, dostane. Nebo je to rezerva pro příštích pár týdnů, kdy to bude viset nahoře? :)
Odpovědět0  0
Durannn | 28.11.200719:26
Je to test LOW a MAIN grafik tak je velice dobřže že tam ani to vysoke rozličeni nedavali, co se tyče těch dvou grafik HD3850 a 88GT tak je to taky nesmysl, protože HD3850 by se měla normalně zařadit mezi všechny protože s vleze do 4000 ... a pak vyherce testu by byl jasny, a 88GT tam ani neměla byt anebo jo, ale orientačně s 3870 protože ta je podobě na tom cenově ­(Ati 5500, 88GT ­- 6000,­-­) takže toto by mohlo orientačně byt ale nechapu proč srovnavaji mainstream orientačně proti highendu o 2 litry dražšímu...

HD3850 bude stejny hit jako X1950 protože za ty prachy nabizi požehnaně vykonu a až vudou stabilnější ovladače tak to teprve bude síla ­(viz testy když začla HD2600XT a dneska už dokonce porazí i 8600GTS jtera je znatelně dražší ­)
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200719:36
NVIDIA GeForce 8800 GT je zde pouze orientačně jako příklad grafické karty z vyšší cenové kategorie. Stejně dobře tu mohla být NVIDIA GeForce 8800 GTS 320MB či jiná grafická karta. Je tu jako ukázka nárůstu výkonu při použití vyššího mainstreamu místo zvažované koupě lowendu­/nižšího mainstreamu. Srovnáním GeForce 8800 GT vs. Radeon 3850 jsme se chtěli podívat, která z těchto grafických karet má lepší poměr cena­/výkon, což je kategorie, ve které se klidně dá srovnávat highend s lowendem... O absolutním výkonu tu nikdo nemluví. V recenzi je navíc zmíněno, že R3850 není konkurencí GF 8800 GT 512 MB.
Odpovědět0  0
adams (50) | 28.11.200719:54
"Srovnáním GeForce 8800 GT vs. Radeon 3850 jsme se chtěli podívat, která z těchto grafických karet má lepší poměr cena­/výkon, což je kategorie, ve které se klidně dá srovnávat highend s lowendem... ­"

špatně. Myslím, že toto konstatování je právě to, co je na tomto testu nejvíce zavádějící.

Nehodnotí poměr výkon­/cena, hodnotí poměr výkon­/cena při nenáročných nastaveních a nízkém rozlišení.

Připadá vám v pořádku hodnotit na poměr výkon­/cena kartu podle výsledků grafů, ve kterých dosahuje při čtyřech různých rozlišeních a rozdílném nastavení detailů při 84 FPS výkon +­- 2 FPS a chyba je evidentně jinde, než ve výkonu grafické karty, který se u poměru výkon­/cena hodnotí?
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200720:01
"Srovnáním GeForce 8800 GT vs. Radeon 3850 jsme se chtěli podívat, která z těchto grafických karet má lepší poměr cena­/výkon, což je kategorie, ve které se klidně dá srovnávat highend s lowendem... ­" Nepochopil jste tu větu, mluvím o sekci ­"Minisouboj...­", která je zde kritizována, že zde dávám dohromady tyto dvě karty.
Odpovědět0  0
adams (50) | 28.11.200720:18
Ja, tam ano. A je to přesně to, o čem mluvím ­- je to v rozporu se závěrečným hodnocením, kde vychází HD 3850 s ohledem na výkon­/cena jednoznačně výhodněji, což je zavádějící.

Kritika toho, že se srovnává 3850 a 8800 GT je mimo mísu ­- imho to jsou srovnatelné karty právě díky téměř stejnému poměru výkon­/cena ­(pokud je nelimituje CPU­), to, která je pro koho lepší visí jen na tom, kolik je do toho člověk ochoten vrazit.
Odpovědět0  0
adams (50) | 28.11.200719:47
HD řady 2x00 byla jiná architektura. Proto se časem významně zlepšili drivery a výkony. U HD 38x0 bych takový nárůst nečekal, pokud se nebude optimalizovat na úkor kvality grafiky ­- je to v podstatě trochu vylepšený dieshrink R600 a pro tu se ovladače ladí intenzivně už dlouhou dobu. Nevěřím tomu, že bude pokrok takový, jako byl u HD 2x00, byť se asi zlepší výkony ve hrách, ve kterých jsou 38x0 výrazně slabší a mají s nimi evidentně problémy.

Nevidím důvod, proč cpát 3850 do nižšího mainstreamu proto, že je k mání za 4­-5 tisíc, když je to karta jiné kategorie, než jsou všechny 2400, 2600, 8500 a 8600. Pokud toužíte, aby bylo výsledkem testu konstatování, že 3850 je nejvýhodnější a nejvýkonnější... k tomu se stačí podívat na jakýkoliv starší test těchto karet a každému je to jasné. 8600 GTS za čtyři tisíce nebo HD 2600 XT za tři a půl by s ohledem na existenci 3850 koupil jen blázen, nebo člověk, který byl poslední měsíc na Marsu a absolutně se v grafikách neorientuje :­)

Takže znova ­- test, ve kterém někdo ­"objeví­", že Radeon HD 3850 je nejvýhodnější kartou mezi kartami do čtyř tisíc, bych považoval za lautr zbytečný.

Také zapomínáte, že se má zjevit něco jako 256MB 8800 GT, která 3850 velmi pravděpodobně také zatopí ­- možná je to důvod, proč se na netu potulují opatrné zprávy avizující další zlevňování.

A v neposlední řadě ­- líbí se mi, že HD 3850 za 4000 je mainstream, ale 8800 GT za pět sedm je highend :­). Já za highend považuju karty od devíti do pětadvaceti tisíc ­- byť je v tomto segmentu momentálně docela mrtvo.

HD 3850 nebude stejný hit, protože existuje něco jako 8800 GT. A je řada lidí, kteří už těch patnáct stovek na o čtvrtinu výkonnější kartu bez váhání přidají. V době X1950 Pro neměla Nvidia v tomto segmentu podobnou kartu, jako má dnes.
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200719:59
O GF 8800 GT většinou hovořím jako o vyšším mainstreamu ­(ano, možná ze mně párkrát vypadlo slovíčko highend, ale ne moc často :­) ­).
-­-­-
Netoužím po konstatování čehokoliv. Prostě tam ta karta celkem patří ­(cenově­), ale vždyť ten test nevyhrála ­(byť měla­) a to právě z toho důvodu, který zmiňujete. Pokud bych tak moc chtěl protlačit Radeon 3850, tak dostal ocenění Best of test.
-­-­-
Ne všichni mají 4 000 Kč na GK, proto jsou v testu i jiné GK. To bysme mohli otestovat jen nového Radeona a ani bysme se nemuseli dělat s recenzí... A ne všichni sledují vývoj GK, stejně jako já nesleduji vývoj na poli síťových switchů.
-­-­-
Test je zbytečný jenom proto, že v něm je jedna GK? Ta karta tam patří a my jí prostě vyřadíme, protože je příliš výkonná?
-­-­-
Na novou GF 8800 GT nezapomínáme, ale přece nebudeme odkládat testy na bůhvíkdy, zejména s vývojem na poli ovladačů... Na trhu tato GK není.
Odpovědět0  0
adams (50) | 28.11.200720:12
To nebyla výtka vůči vám, to byla výtka vůči autorovi příspěvku :D
Odpovědět0  0
Durannn | 1.12.20070:11
Omyl, na marsu jste byl asi vy protože HD 2600XT se da pořidit za 2200,­- tak co tady motate 3500 ? :­-D .. tolik nestala ani když přišla ­(ja ji kupoival za 3100,­- když byla žhavá­)
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200719:28
Pokud by tam NVIDIA GeForce 8800 GT a ATI Radeon 3850 ­(a ten ten tam patří­) nebyly, zase by se tu objevili uživatelé, kteří by si stěžovali, že neví jestli se jim vyplatí to koupit a tak podobně. To že tam je Radeon 3850 uveden je snad úplně jedno, ne? Tak jestli na to peníze mám, tak si to koupím jestli ne, tak ne. To přece vůbec nezávisí na recenzi, ale na uživateli. Jestliže mám ty peníze, tak proč by si ho uživatel nemohl koupit ­(když má viditelně i při nižších rozlišeních nejlepší poměr cena­/výkon­)?
-­-­-
To že je limit procesor je také v recenzi ­(v některé části, kterou čte ­"velmi málo lidí­"...­) zmíněno. Otázka je, je to špatně? Kolik uživatelů, kteří vybírají z tohoto segmentu karet, disponuje tak výkonným CPU jako my v recenzi? Toto je recenze především pro uživatele, kteří mají malé LCD či CRT ­(ti co mají nové, velké, LCD také většinou mají na lepší GK­). S tím také souvisí další dotaz. Ano, ATI Radeon HD 3850 se z pohledu lowendu­/nižšího mainstreamu na kartu NVIDIA GeForce 8800 GT dotahuje a pravda to je ­(dyť todle není highend­). To jak to bude v budoucnosti nevíme, nemáme křišťálovou kouli. Co když nastane boom DirectX 10.1 a NVIDIA GeForce 8800 GT bude nepoužitelná? Radeon je alespoň rozchodí... Co když architektura NVIDIE rychle zastará ­(podívejte se na výkon highendu GeForce 7 a X1xx0 dnes, zatímco v aktuální době to bylo cca nastejno­)?
-­-­-
Do grafů takty uvézt nelze, byly by příliš velké a je to ­(opět­) další zbytečné zdržení. Sice chápu Váš požadavek, ale čí je to problém, že uživatelé přeskočí ­(podle Vás­) půlku recenze? Za to já nemohu ­(a nemohu zmiňovat každou věc v recenzi na čtyřech různých místech­). Recenze se má číst od začátku do konce a jestliže něco přeskočíte, je to čistě chyba uživatele a nikoliv recenzenta.
-­-­-
Jsou to ceny hledané přes internet. Už se kolikrát ukázalo, že brát jeden eshop, byť kvalitní, jako referenční je nesmysl. Např. udělají na nějakou kartu menší slevu, aby podpořili její doprodej v daném obchodě ­(jak to máme poznat, když to nenapíšou...­) či mají na nečem vysokou marži apod. To prostě nejde. Co Vám brání si objednávat z jiných eshopů? Navíc pokud kupujete PC, vyplatí se hledat nižší ceny nebo snad jen tak ­"vysolíte­" o několik set­/tisíc navíc kvůli svojí ­"lenosti­" si přes cenové vyhledávače najít cenu ­(to není záležitost několika dní­)? A hlavní problém je u nedostupných karet, což je problém GF 8800 GT a R3850, jak ty reálné ceny jinak máme zjistit :­)?
-­-­-
Jinak děkuji za inteligentní připomínky­/příspěvek
Odpovědět0  0
adams (50) | 28.11.200720:26
"Otázka je, je to špatně? Kolik uživatelů, kteří vybírají z tohoto segmentu karet, disponuje tak výkonným CPU jako my v recenzi? Toto je recenze především pro uživatele, kteří mají malé LCD či CRT...­"


Myslím, že je. Když budu mít silnější kartu, která hru zvládá na 85 FPS, zvednu detaily, AA a AF tak, abych měl vyšší kvalitu obrazu, běželo to dost rychle a limit byl na grafice, ne na procesoru.


S ohledem na to, že se musí adekvátně testovat i slabší karty, je prakticky nemožné nacpat do jednoho testu měření rozdílně výkonných karet s nastavením, které by některé z nich neublížilo ­- tady na to evidentně doplatily hd 3850 a ještě více 8800 GT. Já to chápu, řada lidí ne a pro ně by to mělo být v závěru zdůrazněno :­).


Samozřejmě je to chyba uživatelů, ale autor s trochou zkušeností by jim v tomto ohledu měl vycházet vstříc, když je to jen trochu možné. Nemůže předpokládat, že si každý přečte všechno a pořádně, to dělá jen mizivé procento čtenářů webu.


Naopak tím velmi snadno vznikle mylná interpretace výsledků. Samozřejmě se dá odvolávat na to, že je to přeci někde v článku zmíněno a člověk si ho má přečíst pořádně. :­)


Brát jeden e­-shop je pochopitelně nesmysl, ale stejně tak není dobré zkompilovat ceny grafických karet z toho nejlevnějšího, co se dá po všech koutech vyšťourat. Lepší je poohlédnout se, v jakých cenových relacích se obdobné modely karet pohybují. Často raději přidám pár stovek na dražší komponentu na skladě, než bych na něco čekal s vyhlídkou, že to možná někdy za měsíc dorazí. :­)


V případě grafik ­- když dospěju do fáze, ve které vytuším, že už nenajdu kšeft, ve kterém bych ušetřil víc než dvě, tři stovky oproti tomu, co najdu ve ­"svých e­-shopech­", které znám a mám s ními dobré zkušenosti, jdu bez váhání tam. Totéž platí u sestav ­- pokud vím, že na sestavě tím, že ji zkompiluju z pěti e­-shopů ušetřím tisícovku a přitom kvůli tomu probendím pětikilo navíc na dopravě a bude mi to chodit postupně týden, raději to objednám v jednon a ušetřím si hromadu starostí, celý den strávený objížděním e­-shopů, nebo týdenní domácí vězení kvůli hlídkování na řidiče PPL. Je to jen otázka priorit :)
Odpovědět0  0
intel810 (6) | 30.11.20079:25
Mě se ten test líbil. Dle mého názoru je z něho poznat na co která karta stačí. Potom už je jen zapotřebí si v hlavě srovnat co hraji za hry a co hrát nebudu. Ty řeči okolo rozdílných výkonů R 3850 a GF 8800GT jsou podle mě taky zbytečný. Pokud hraji dnes hru na kterou mi Radeon stačí, beru Radeon. Výkon navíc který mi dnes dává 8800 GT je v tomto okamžiku zbytečný a za cca 2 roky bude u nových her stejně nedostatečný a tou dobou už budou na trhu jiné výkonější GK. Prostě pokud jsem zažraný hráč CS:S, nebo BF2, hraji na 19. monitoru v rozlišení 1280x1024 tak GF 8800GT prostě nepotřebuji.
Odpovědět0  0
adams (50) | 30.11.200718:57
Tak na tyhle hry v tomhle rozlišení je zbytečná i ta HD 3850 ;­).

Ale už dávno jsou tu i jiné, novější a „krapet“ náročnější tituly, které se běžně i na těch 19­" LCD hrají s nastavením, které má k tomu, na čem se testuje lowend a nižší mainstream, docela daleko, a ve kterém budou vzájemné poměry oněch dvou ilustračních karet odlišné.
Odpovědět0  0
devastor (8) | 28.11.200716:34
Vynikajici test, jen by me zajimalo jaky vykon ma ten umele vytvoreny slabsi procesor, aspon cas ze super pi na 1M, dekuji.
Odpovědět0  0
devastor (8) | 29.11.200713:21
Tak si priblizne odpovim sam Celeron420 1,6GHz ma asi 38s, tak tento by mohl byt trochu rychlejsi diky FSB a daleko vetsi cache tak +­-36s, asi jako Athlon64 na 2,4GHz nebo Pentium4 3,8GHz.
Odpovědět0  0
Hrabatko001 | 28.11.200716:21
Ahoj, konecne je z ceho vybirat. Mam sestavu AMD 3500+, socket 939, 2GB RAM, nvidia 7600 gt a uvazuji o koupi nejake karticky, kterou bych pripadne do budoucna osadil do novejsiho stroje. Myslite, ze byste mohli poradit, ktera by byla fajn? Hraji v rozlisenich 1024x768 a 1280x1024 kvuli 17ti palcovemu monitoru.
Odpovědět0  0
speedsnail (149) | 29.11.20072:39
Byt vami tak bych si koupil monitor. Budete mit ze hry větší požitek než s novou grafikou.
Odpovědět0  0
Durannn | 28.11.200715:51
Velice mě překvapila HD 2600XT, v některych testech dokonce silnější než 86GTS tak to už se musí nechat, ja kjsme si tuto kartu od Sapphire kupoval bylo to takova karta na kterou každy koukal zkrz prsty co z ni vysleze, a vylezlo z ni hodně myslim ­(a za nějakych 2200,­- na alfě to je prostě paradni cena­/vykon­)
čas od času porazi HD26XT i 1950GT což už je taky co řict
Všimněte se, že s ATi je to jako s vínem.. doufam že taky nabere kvalitu HD 3850 a dokope se vykonu velice blizkemu 88GT ­(idkyž někdy tomu tak už i je­) ... to všechno přijde, ale musíme si počkat na ovladače :)
Odpovědět0  0
MM_tanka | 28.11.200714:53
To zvolené rozlišení v testech se mi moc nezdá, třeba nechápu těch 1280*960. Takový LCD snad není ?
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200715:12
Nikoliv, v testu je jeden poměr stran monitorů a to 4:3 ­(tj. 320x240, 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x960, 1600x1200...­). Občas jsou zařazené i jiné poměry stran, ale spíše výjimečně. LCD panely tento poměr často nemívají.
Odpovědět0  0
sta | 28.11.200714:23
this is the home of the slowest video cards => HERE BELONG the slowest video cards

you­'re gonna ­- NIE V PISANOM TEXTE!

only a one video card => only one video card

in ­"HD playing­" isn­'t fast enough to apologize higher price => in ­"HD playing­" IT isn­'t fast enough to OVERLOOK ­(EXCUSE­) ITS higher price

this review suited = this review SUITS ­(stale to je aktualne­)

In contrast = ON THE CONTRARY

dalej kopec clenov, chubajuci subject, ked uz spominate to puzivanie VAT tolko krat, radsej jednoducho povedat ze vsetky ceny su s DPH X%...........
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200715:13
In contrast je v textu správně, proč by ne?
Here belong je opravdu podstatně lepší, ovšem původní varianta není úplně špatně.
-­-­-
Něco jsem opravil, vidíte­-li další chyby, můžete je případně poslat mailem na recenzeshw@centrum.cz?


Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200715:14
Samozřejmě děkuji za upozornění.
Odpovědět0  0
Wixen | 28.11.200713:46
Měřit hlučnost grafických karet ve skříni, která sama vydává 40dB je nesmysl. Vzhledem k použití karet by měla být zvolena i levná skříň s max 4 ventilátory ­(2x120case, 1x120zdroj, box chladič cpu­). Vzít skříň chieftec a 6 ventilátorů je z hlediska tohoto testu chybné. V běžné skříni by teploty grafik byli mnohem použitelnější z hlediska výběru nižší a střední třídy karet.
Odpovědět0  0
Old Computer | 28.11.200711:32
Ahoj,
mám athlon xp 2600+ a 768 MB ram, motherboard s chipsetem VIA KT 600. Jaká grafika na tom kompu ještě pojede aby jí nebrzdil procesor? Jo a pochopitelně rozhraní je AGP.
Dík
Odpovědět0  0
DaveP | 28.11.200712:01
ja bych volil x1950GT AGP. A nebo to radsi cele vymen a do AGP uz neinvestuj.
Odpovědět0  0
LMatejka (12) | 28.11.200710:10
Dobry den,
opet pane Papezi jste me zklamal a to predevsim vyberem karet. Nechapu proc zahrnujete ­(i kdyz jen pro priklad­) 8800GT a proti ni stavite ATI3850 ­(mela by proti ni stat kdyz uz tak ATI3870­). Dale bych chtel rici, ze pod hranici 4000 s DPH se da sehnat ATI1950PRO, kterou nemate v testu ani jednu a vyse zminovana ATI3850 se da take sehnat pod 4000 s DPH takze nechapu proc ji vyrazujete a radite k 8800GT ­(ktera je uplne mimo tuto kategorii­).
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1034) | 28.11.200710:26
Celý test je o současných lowend a mainstream kartách. Karty GF8800 GT a 3850 byly zařazeny pouze pro ilustraci ­(ještě to je na začátku kapitol jasně zmíněno­) ­- pro možnost porovnání, čili tady není nějaké ­"stavění proti 8800 GT­" na místě, protože o tom tento test vůbec nebyl. Pokud Vám v grafech přítomnost výsledků těchto 2 karet vadí, tak si je prostě odmyslete a zaměřte se pouze na to, o čem celý tento test byl. Jinými slovy Petr Papež nezklamal, ale zpracoval výborný test.
Odpovědět0  0
LMatejka (12) | 28.11.200711:23
Prectete si co jsem psal ze do kategorie do 4000 s DPH prave ATI 3850 spada..takez tam neni jen pro nazornost kdezto kdyz autor uvadi 8800GT mel by tedy uvest i ATI 3870. Dale pisi ze v dane cenove kategorii by mela byt i ATI 1950PRO.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1034) | 28.11.200711:30
Ohledně GF8800GT bych se jen opakoval, což dělat nebudu. K 1950Pro jsem se nevyjadřoval.
Odpovědět0  0
LMatejka (12) | 28.11.200712:19
Kdo chce rozumet rozumi, kdo nechce rozumet nerozumi...proste protejsek 8800GT je 3870 a ne 3850 tak jak je to podavano autorem...takze 3850 ma byt zarazena uplne korektne ­(jelikoz se da sehnat za cenu 4000 s DPH­) a ne vyndavana z testu jako 8800GT. DOUFAM ZE TO TED CHAPETE CO JSEM TIM CHTEL RICI. Jinak jsem napsal, ze kdyz uz je zarazena 8800GT mela by byt zarazena 3870 ­(prumerne cca 5500­) zvlaste proto, ze je levnejsi nez 8800GT ­(prumerne cca 6500­). Jinak jsem napsal v nadpisu, ze to pekna recenze je.
Odpovědět0  0
LMatejka (12) | 28.11.200712:22
oprava ceny 8800GT ­(prumerne cca 6000)
Odpovědět0  0
snajprik. | 28.11.200717:41
Asi vieš čitať, tak si prečitaj recenzi, zistiš že 3870 nebola v teste preto lebo ešte nieje. Na trh do strednej europi pride 3.12.
A ta cena zavysi kde kupuješ, napriklad v Malaizii ju kupiš za 4000Kč s DPH aj z dovozom pred dvere a to za 4 dni no bežne v obchodoch stoji viac
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1034) | 28.11.200712:26
Znovu se opakovat postrádá smysl, nicméně nepoužívejte prosím pro umocnění výrazu zapnutý Caps Lock, jinak budou takové příspěvky smazány.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 28.11.200717:27
možná by mohly být mazány i jiné příspěvky­/dotyčný umravněn v diskusi k HTCčku. Trochu mě mrzí, že tam to nikomu asi nevadí, mimo pár čtenářů... Capslock taky nemám rád, ale ve srovnání je to polívčička. :­-(
Odpovědět0  0
Miko_zrovnabezloginu | 29.11.200714:21
a nic... pak se divme, že si dotyčný může masírovat pseudoego do závratných výšin.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 29.11.200723:30
OoOo anebo záměrná ignorace předtím i nyní.
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200713:05
"proste protejsek 8800GT je 3870 a ne 3850 tak jak je to podavano autorem...­" To vůbec není pravda, lžete. V textu je jasně napsáno, že to není konkurence GeForce 8800 GT ­(dokonce je to tučně zvýrazněno­).
-­-­-
Radeon 3850 je zařazen zcela korektně a není nijak vyndavána z testu. Je to už poměrně drahá karta ­(na nižší mainstream­), proto nedostala ocenění Best of test, ale ­"pouze­" Trefu. Opravdu nechápu Vaše poznámky, protože Radeon HD 3850 je jedna ze dvou ­(popř. tří i starším Radeonem X1950­) nejlépe hodnoceých karet. Chcete mi říct, že při hodnocení lowendu ­(s mainstreamem­) máme prostě ohodnotit nejrychlejší kartu?
-­-­-
NVIDIA GeForce 8800 GT je na ukázku, už Vám to zde vysvětlovat šéfredaktor. Ještě jednou: NVIDIA GeForce 8800 GT je zde jako ukázka grafické karty z vyššího mainstreamu ­(který nebyl součástí testu­) a karty této kategorie nejsou předmětem testu.
-­-­-
ATI Radeon X1950 GT zde je také pro porovnání a zda se vyplatí 512 MB varianta. PRO je pouze o něco málo přetaktovaná. To bysme mohli testovat většinu GF GeForce 6 a 7, všechny starší Radeony řady Xx0 a X1xx0 atd. Není možné otestovat celý trh. Další grafické karty by vydání testu pouze prodlužovaly.
-­-­-
Začněte psát slušně, bez velkých písmen.
Odpovědět0  0
FilipZalud (101) | 1.12.20072:52
1. a co je tohle? ­"Minisouboj GeForce 8800 GT vs. Radeon HD 3850, ovladače,...­"
2. Ano, děkuji pokud by to šlo ohodnoťte nejlépe tu nejlepší kartu. Tedy jestli to není příliš nestandardní.
3.viz 1. + proč tedy nepočkáte na 3870 a neukazujete obě najednou nebo prostě žádnou z nich.
4. jistě nejde testovat všechno
5. s odvoláním na Vašeho kolegu, pokud se Vám Caps Lock písmena nelíbí tak je nečtěte!

Je to opravdu vynikající článek, ale podprahová reklama se nezapře. Co zamrzí je Vaše reakce, když se někdo na toto téma vyjádří. Je naprosto neodpovídající a kvalitu práce na článku silně devalvuje.
Odpovědět0  0
rousini (65) | 28.11.200713:52
Jejda, ty vyvádíš, jako by ti sebrali hračky. Tady nikdo nic proti sobě nestaví a jak už bylo řečeno, je lépe více informací a vybrat si jen to co mě zajímá, než opačně.
3870 je zatím nedostupná tak to zkus rozchodit. Nebo si myslíš, že ji dostali zapůjčenou a nezařidili jí do testu...
Navenek se prezentuješ jako fanAtik.
Odpovědět0  0
grolman | 28.11.200714:03
Neblaznete, tady prece nejde o to, ktera karta stoji proti cemu. Nechapu proc nekteri lide stale berou podobne testy jako souboje mezi kartami ­(Ve vaze do 80­-ti kilogramu proti soube nastoupi... ale to nejde, ten v pravem rohu je vetsi, to je nefer­). Je to prurez lowendem a nizsim mainstreamem ­- tim, co se necha v tomto segmentu koupit. Domnivam se, ze karty byly zvoleny pomerne s citem. Clovek, ktery potrebuje koupit levnou kartu do pocitace, muze na zaklade tohoto testu usoudit, ktery typ ma smysl a ktery ne, kolik pameti je vhodne mit, jestli stoji za to jit do DX10 ap. Za co autora obdivuji, jsou ty testy s jednim vypnutym jadrem na CPU. Tenhle test musel stat hodne prace. Jo a autor ma u me jeste jedno male bezvyznamne plus ­- test neni rozlozen na dva kusy, jak se tu stava zvykem.
Odpovědět0  0
LMatejka (12) | 28.11.200717:59
Koukam, ze to tady asi nekdo nechape..takze opakovani je matka moudrosti.
1­) Dekuji za peknou recenzi
2­) Rad bych videl i karty 1950PRO, ktere dle nekterych testu byli relativne o dost rychlejsi nez sestricky GT
3­) 3850 bych zaradil do kategorie do 4000Kc protoze se za ty prachy sehnat da ­( http:­/­/www.itlevne.cz­/zbozi­/sapphire­-vga­-ati­-radeon­-hd­-3850­-256­-mb­-gddr3­-256­-bit­-668­-828­-­/detail.aspx?p=z:211477 ­) a je to tedy v teto kategorie nejlepsi koupe
4­) REagoval jsem na tuto vetu cituji: Výkonnější modely GeForce 8800 GT 512MB a Radeon HD 3850 byly do testu zařazeny pro srovnání ­(nejedná se samozřejmě o přímé soupeře kartám, které jsou předmětem dnešního testu­)
5­) Nebudte tak uzkoprsi
Odpovědět0  0
adams (50) | 28.11.200718:58
Dostupnost: na objednávku vždy neznamená, že se ta karta dá sehnat, nebo že vám ji někdo třeba do snesitelných čtrnácti dní dodá. Dnes už se člověk načeká i na dodávky komponent, které jsou ­"skladem­", nebo dostupné za ­"dva dny­", či nedejbože ­"na cestě­". Obzvláště zábavné je to, když ta cesta trvá tak dlouho, že by tu ty karty byly za tu dobu pěšky.

Označit 3870 za protivníka GeForce 8800 GT se zdráhalo i samo AMD­/ATI, protože si uvědomuje, že by vedle 8800 GT nevypadala dobře; raději srovnávají 3850 s GF 8600 GTS. HD 3870 není tak výhodná, jako HD 3850, právě kvůli vyšší ceně a menšímu nárustu výkonu, snad časem zlevní.

X1950Pro jsou o něco rychlejší, ale jsou obecně výrazně dražší, což je činí méně výhodnými a dle mého se prostě dnes tolik nevyplatí. Není problém vrátit GTčko na ­"původní takty­", které má X1950 Pro. Možnost dostat GT na výkony Pro je asi jeden z mála důvodů, může být dnes test X1950 Pro zajímavý.
Odpovědět0  0
LMatejka (12) | 28.11.200721:15
Souhlasm s vami, ale prece jen nekolik poznamek ... Bavit se tady o dostupnosti GK v dnesni dobe je tak trochu pase ..protoze dostupnost vsech rozumnych GK je nulova at ATI tak NV.
Rikam o konkurentovi dle ceny ­(a tim se ridi vsichni­) tj 8800GT vs 3870. A pokud je v clanku ­"minisouboj­" mel by byt mezi porovnatelnymi. Nebavim se ted o tom zda je ta karta lepsi horsi cervena ci zelena jen proste by to tak melo byt ­(jinak na konkurencnich webech v cr 3750 meli­).
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200719:44
Zareaguji již pouze na ATI Radeon X1950 PRO. PRO není o tolik rychlejší než GT a vlastně se jedná o identickou kartu. Snad všechny GT mají stejné paměti jako PRO a GPU je vždy stejné. Výjimkou může být ošizený PCB, ale to není předmětem testu ­(todle není srovnání výrobců­). Ano, PRO tam mohla být, ale není k tomu přílišný důvod ­(respektive ano, byla by pěkná, ale je to opět čas navíc, jehož výsledek není příliš důležitý­). PRO je shodná s GT variantou, pouze běží na vyšší frekvenci, kterou není problém z GT dostat.
Odpovědět0  0
Bohumil Stejskal (42) | 28.11.20079:06
ve velkoobchodu ­( a to jen od jednoho výrobce, ostatní mají cenu nad 5 800 Kč bez DPH ­), pokud ji někdo nabízí za míň, tak lže a nemá ji.A s velkou pravděpodobností ani už mít nebude.
Odpovědět0  0
ab8954 | 28.11.20078:56
GeForce 8800 GT .....V testu nevyhrála, především kvůli použitým nízkým rozlišením.
moze zniet aj takto:na hranie v rozliseniach 1280x1024 UPLNE POSTACUJE HD 3850 ?:­)
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.20079:47
Ano, i ne. Na Crysis při 1280x1024 a Very High sotva stačí i GeForce 8800 Ultra... Dá se to říci, že si nevyplatí připlácet si ­(minimálně, při ­"ideální­" ceně 5 400 Kč­) 42%, protože výkonnostní nárůst je jen zhruba jen něco okolo 27%.
-­-­-
Ale ATI Radeon 3850 postačuje. Pokud zrovna netoužíte po ­"Very high­" ve všech hrách, tak stačí s přehledem.
Odpovědět0  0
31cj190133 | 28.11.20078:02
Vskutku dobrý test. Tiež oceňujem nápad s vypnutím jedného jadra a trochu podtaktovať. Výber kariet tiež dobrý.
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 28.11.20077:57
Díky za výborný a komplexní test. Možná by se hodila ještě HD3870 pro kompletnost výsledků, ale asi nebyla k mání. Až bude, zkuste ji doplnit formou samostatného testu udělaného stejnou metodikou. Případně by se dalo ještě zkusit zapojení dvou spárovaných 3850­/3870­/8800GT. Na některých serverech se po uvedení série 38xx strhnul velký flame i na toto téma, bylo by tedy hezké podívat se jak se věci ve skutečnosti mají.
Odpovědět0  0
meeee (39) | 28.11.20077:45
Opravdu povedený test ­- v rozlišení a nastavení v kterých budou majitelé těchto karet skutečně hrát. Jenom jedna věc ­- na stránkách jednotlivých karet máte u některých modelů prohozený výkon bez OC ­/ OC.
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 28.11.200710:24
Děkuji za upozornění.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.