reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 1. část

4.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 1. část
Dnes se zaměříme na síťová úložiště s označením NAS – Network Attached Storage. Jde o zařízení, která připojíte k síti a pak využíváte výhod, že máte svá data stále k dispozici, aniž byste museli nechat počítač zapnutý. Navíc některé boxy nabízí další funkce.
Po zapojení si box sám automaticky vyžádá adresu od DHCP serveru a nastaví se tak, abyste se k němu mohli připojit přes webové rozhraní. Na hlavní stránce vám nabídne základní informace o nastavení a připojených zařízeních. Screenshot dole byl však pořízen až tehdy, když bylo zprovozněno rozhraní Wi-Fi, což je jasně vidět.



Dále se můžete přihlásit pomocí výchozího systémového hesla (airlive) a provést si nastavení. Pro nezkušené je zde připraven wizard, jenž vše nutné provede v pěti jednoduchých krocích zabývajících se nastavení sítě, bezdrátové sítě, nastavení času, bezpečnostních voleb u pevného disku a nakonec konfiguraci uloží a restartuje zařízení.



Zkušenější si ale wizard nechají ujít a raději se podívají do dostupných menu. Ty jsou pěkně pohromadě v levé postranní liště, kde je vše tématicky rozděleno do témat a dále do záložek.




Network Settings


Nastavení sítě má dvě dostupné záložky pro volbu IP adresy, masky podsítě, brány a dalších nezbytností každého TCP/IP zařízení.



Druhá záložka Wireless vám dovolí si zvolit, zda se má zařízení chovat jako bezdrátový klient pro připojení k Wi-Fi routeru, nebo přístupový bod, abyste se mohli k zařízení přímo připojit z vašeho PC. Dostupné jsou také ještě další dva módy - repeater a bridge.




Storage Configuration


Dále tu máme nastavení úložného prostoru reprezentovaného pevným diskem a případně i dalšími zařízeními připojenými přes USB 2.0. Zvolit si na první záložce můžete velikost veřejné partition a soukromé partition.



Dále je zde základní nastavení sdílení dat, kde si nastavíte jméno "počítače", pracovní skupinu a doprovodný komentář pro Sambu.



Podsložkou je zde nastavení FTP, jako maximální počet připojení z jedné IP, podpora UTF8 a další.



Access Control nastavuje úroveň zabezpečení, tedy povolení přístupu hostů, nebo autorizační mód a také zapnutí kvót na přenosy dat.



A nakonec je zde jednoduchý prohlížeč obsahu disku, jenž dovoluje soubory přejmenovávat i mazat. Vidět můžete rozdělení disku na soukromou část, veřejnou část a také případný prostor na připojených USB zařízeních.




Advanced Tools


Dále jsou tu čtyři samostatné nástroje pro uložení nastavení, abyste je měli zálohované pro všechny případy, reset boxu do továrního nastavení, reboot a nakonec obnovení nastavení ze zálohy a aktualizace firmware.




Download Assistant


Čím je tento box kromě Wi-Fi připojení zajímavý, je Download Assistant, jenž vám umožní, aby zařízení automaticky stahovalo data pomocí protokolů HTTP, FTP a BitTorrent.



Na záložce stahování z webu si pouze zvolíte název úkolu, vepíšete URL dat pro stáhnutí, vyberete si místo pro uložení dat, případně také mailovou adresu pro zaslání upozornění o dokončení práce a nakonec také přesný čas, kdy se má s úkolem začít.



Stahování z FTP je podobné, jen je samozřejmě třeba místo prostého URL zadat i server a jméno/heslo pro přihlášení k němu. Nenašel jsem zde však pasivní mód připojení.



A nakonec je tu lákadlo ve formě BitTorrent klientu, jenž se ukáže až po patřičném upozornění, kde svatosvatě slíbíte, že nebudete ilegálně stahovat data. Zde stačí do boxu uploadovat torrent soubor, nastavit limit úkonů, naslouchací port a také limity pro upload / download. Oproti plnohodnotným BT klientům jde sice o velmi osekanou verzi, ale ta svůj úkol přesto splní.



Přehled aktivních úkolů si můžete prohlédnout na samostatné stránce, kde se mohou pozastavit, nebo rovnou zrušit.

reklama