reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 1. část

4.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 1. část
Dnes se zaměříme na síťová úložiště s označením NAS – Network Attached Storage. Jde o zařízení, která připojíte k síti a pak využíváte výhod, že máte svá data stále k dispozici, aniž byste museli nechat počítač zapnutý. Navíc některé boxy nabízí další funkce.

Fantec LD-H35NU2-2


Z německé krajiny k nám doputoval NAS box od Firmy Fantec, která se zabývá výrobou serverových skříní, napájecích zdrojů a také úložnými systémy. Její model Fantec LD-H35NU2-2 dorazil v malé vysoké krabici, kde bylo vše pěkně namačkáno, ale pěkně úhledně.



Box
Fantec LD-H35NU2-2
Rozměry
220 x 44 x 126
Hmotnost
1,4 kg
Materiál
hliník, plast
Rozhraní boxu
10/100 Mbit RJ-45, USB 2.0
Rozhraní disku
IDE
Filesystem
Ikona Odkaz na databázi
Podpora OS
MS Windows 98SE/ME/2000/XP
Mac OS 10.1.2 a výš, Linux, Unix
Protokoly
FTP, SMB

Tento box při prvním seznámení zaujme svými malými rozměry a vyšší hmotností, což je dáno použitím masivního hliníku jako hlavního stavebního materiálu. Díky tomu má box stříbrnou barvu a té byly přizpůsobena i plastová zakončení. Na horní straně si můžeme všimnout pěkně vybroušeného loga firmy a spodní strana je naopak vhodně opatřena gumovými nožkami. Pro ušetření místa je však vhodné použít dodávaný plastový stojánek a postavit disk na hranu. Tím by se logicky také mohl zlepšit odvod tepla.



Plastové čelo skříně je zde poměrně holé a neobsahuje žádné popsané informační LED. Pouze dole máme nápis LAN Drive Network Storage a nahoře to je velké plastový přepínač Power a kolem něj průsvitný plast a ten u zapnutého disku září zajímavou kombinací modré a fialové barvy.



Zadní strana obsahuje v podstatě pouze to nejnutnější pro korektní funkci zařízení, tedy kulatý napájecí konektor pro 5 V i 12 V, USB 2.0 konektor jako alternativní připojení disku a samozřejmě RJ-45. Nakonec však také u horního okraje najdeme titěrný otvor pro obnovení továrního nastavení.



Box se otevírá ze zadní strany pomocí dvou zapuštěných šroubků. Poté lze zadní plast odejmout a uchopením za čelo skříně vytáhout z útrob vnitřnosti. Pokud jste si však všimli čtyř širokých šroubků na vchní straně disku, pak ty můžete odšroubovat také a uvolnit tím tlustý hliníkový panel, o němž se ještě zmíníme.



Vnitřní rámeček je vyroben z plastu a má velmi jednoduchou konstrukci. V jeho zadní části máme zelené PCB s elektronikou, které ale více než poloviční částí zasahuje i do prostoru disku. A aby je disk nepoškodil, byly součástky umístěny z druhé strany spoje a ten ještě navíc na příslušném místě opatřen ochrannou vrstvou proti poškrábání.



Disk se vevnitř připojí přes šrouby k ráměčku, předtím se ale samozřejmě zapojí a je připraven. Zde ale nastupuje onen zmíněný panel, jejž je vhodné před opětovným zasunutím rámečku do hliníkového tunelu uvolnit. Teplo by od pevného disku totiž plastový rámeček jen těžko odvedl a pro tento účel se na jeho horní stranu přitiskne onen panel. Ten zasunete jako do kolejniček a pomocí oněch venkovních šroubů přitisknete na horní stranu disku. Teplo se tak bude dostávat přímo na hliníkový povrch, jenž má na horní straně téměř 1 cm, takže se dobře rozvede. Je tedy vidět, že hliník zde není pouze na okrasu, ale má především svůj čistě praktický účel, což je jen dobře.


Příslušenství


V krabici, ač malé, se skrývá veškeré příslušenství, které byste k tomuto boxu chtěli. Kromě plastového stojanu je to napájecí adaptér i s eurokabelem a pro datové připojení USB 2.0 kabel a Ethernet síťový kabel.



Nakonec to je manuál rozdělený do dvou sešitů a malý sáček se šroubky pro upevnění pevného disku. Je zde tedy vše, abyste mohli ihned začít. Doprovodné CD zde chybí, ale na něm stejně v drtivé většině případů bývají pouze dnes nepříliš potřebné USB ovladače.

reklama