reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test NAS boxů: 1. část

4.9.2007, Jan Vítek, recenze
Test NAS boxů: 1. část
Dnes se zaměříme na síťová úložiště s označením NAS – Network Attached Storage. Jde o zařízení, která připojíte k síti a pak využíváte výhod, že máte svá data stále k dispozici, aniž byste museli nechat počítač zapnutý. Navíc některé boxy nabízí další funkce.

i-Tec USB Landisk KC31N


Jako další box se ukáže KC31N značky i-Tec. Jedná se o zařízení se základními funkcemi, kam patří FTP server a Samba. Dodáváno je v bílé krabici, kde polovinu obsahu tvoří samotný box vložený do ochranného měkkého obalu a druhá polovina je v podobě samostatné krabice s veškerým příslušenstvím. K takto zabalenému produktu nemám co dodat.



Box
i-Tec USB Landisk KC31N
Rozměry
208,5 x 136 x 60
Hmotnost
1,5 kg
Materiál
hliník, SECC
Rozhraní boxu
10/100 Mbit RJ-45, USB 2.0
Rozhraní disku
IDE
Filesystem
FAT32
Podpora OS
Windows 98SE a vyšší, MacOS 8.6 a vyšší
Protokoly
FTP, SMB

Zařízení na první pohled vypadá velice bytelně, i když je jeho konstrukce jednoduchá a skládá se z několika přišroubovaných dílů. Vnější plášť je zde téměř výhradně z hliníku, pouze vpředu a vzadu vykukují stěny vnitřního boxu z ocelového plechu. Tento box je základ a ukrývá veškerou elektroniku i pevný disk. Ze stran je pak opatřen masivními stěnami ze žebrovaného hliníkového plechu a z horní a dolní strany jej pak kryjí rovné hliníkové plechy o tloušťce 1,4 mm. Taková konstrukce není nic nového a již jsme se s ní mohli nejednou setkat u USB boxů pro pevné disky.


- klikněte pro zvětšení -

Na přední straně máme vpravo vstup pro čerstvý vzduch a pak čtyři informační LED. Zobrazuje se stav připojení k LAN, mód 10/100 Mbit/s, USB a případně porucha ventilátoru. Nakonec je zde tlačítko pro zapnutí, rovněž podsvícené jednou LED.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní stěna se ukazuje 40mm ventilátorem, USB konektorem, RJ-45 a kulatým napájecím konektorem. Nakonec je zde zdířka s piktogramem zámku, ale za tou není umístěno zhola nic. Resetovací jumper najdeme uvnitř na PCB s elektronikou.



Box i-Tec USB Landisk se otevírá pomocí čtyřech horních rohových šroubků a výrobce k tomu účelu přibaluje k výbavě imbusový klíč. Pak můžeme kromě horního víka vyjmout i vnitřní plechovou vanu, což je důležité k tomu, aby bylo možné disk z boku přišroubovat. Při tom je ale jasně vidět, že mezi onou vanou a bočními žebry není nic jiného než vzduch. Plech tedy může odebírat teplo ze stran disku, ale nepředá je přímo hlavním chladičům. Avšak nějaké teplo přeci jen odvede dospod a až se nainstaluje disk, tak se na něj seshora přilepí hliníkové víko a to se také o odvod nějakého tepla postará. Také nesmíme zapomenout na zadní ventilátor, takže zde bude o chlazení postaráno dobře.



Uvnitř je jinak PCB rozděleno na hlavní s elektronikou a přední, kde jsou pouze LED a tlačítko. Disk se instaluje snadno přes boční otvory poté, co jej položíte na ohnuté zarážky. Pokud ale necháte ventilátor zapnutý, je dobré zohýbat datový kabel tak, aby jej rovnou neudusil. Z tohoto důvodu by bylo bývalo lepší ventilátor umístit na opačnou stranu zadní stěny. Ale to je pouze detail.




Příslušenství


V příslušenství mít nepořádek rozhodně nebudete, pouze drobné součástky mohl výrobce dát spíš pohromadě. Jinak je to ale klasická výbava v podobě manuálu, CD s ovladači a utilitami...



... a dále už jen napájecí soustava složená z kabelu a adaptéru a USB 2.0 kabel.

reklama