reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test netbooků: Asus Eee PC 1008HA

17.12.2009, Jan Vítek, recenze
Test netbooků: Asus Eee PC 1008HA
Asus jako společnost, která iniciovala příchod netbooků, nemůže v našich testech chybět. Vybrán byl zástupce Eee PC 1008HA v červeném provedení. Ten nabízí především moderní design se štíhlým tělem, nízkou hmotností a také relativně dlouhou výdrž na baterie.

Výkonnostní testy


Asus Eee PC 1008HA má sice klasickou výbavu, ale u tohoto výrobce není výjimkou, když se dočkáme možnosti netbook či nettop trošku přetaktovat. Děje se tak prostým přepnutím pomocí aplikace Super Hybrid Engine do módu Super Performance. Zase tak super-hyper to ale není, protože zde jde pouze o zvýšení frekvence sběrnice ze 166 MHz na 170 MHz, což při násobiči 10x přinese výsledných 1700 MHz oproti původním 1660 MHz. Celých čtyřicet megahertz navíc u procesoru Intel Atom nikomu trn z paty nevytrhne a praktický přínos je tak mizivý až žádný.

Můžeme ale očekávat v benchmarcích mírně vyšší (nebo nižší - podle druhu testu) čísla oproti jiným netbookům, které na overclocking nemyslí. V ostatních ohledech se můžeme vzhledem k použitým komponentám připravit na naprosto běžné výkony, což se bude asi týkat i pevného disku Seagate Momentus 5400.6 (ST9250315AS), jenž nabízí 5400 otáček za minutu, 8MB vyrovnávací paměť a rozhraní SATA 3 Gbps.


Asus Eee PC 1008HA-RED010S
CPUIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3DMark03 - CPU
261
body
3DMark06 - CPU
502
body
Cinebench R10 - 1x CPU
571
body
Cinebench R10 - 2x CPU
846
body
PCMark05 - CPU
1 529
body
Sciencemark - AES
43,9
sekundy
Sciencemark - Mol. Dynamics
169,8
sekundy
RAMIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
PCMark05
2 534
body
ScienceMark
2 953
MB/s
GPUIkona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
3DMark03
655
body
3DMark06
146
body
Cinebench R10
298
body
HDD Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Everest - čtení - začátek disku
74,1
MB/s
Everest - čtení - prostředek disku
63,1
MB/s
Everest - čtení - konec disku
36,6
MB/s
Everest - náhodné čtení
68,6
MB/s
Everest - čtení z bufferu
102,3
MB/s
Everest - průměrný seek
18,63
ms
PCMark05
-
body


Výkon procesoru je skutečně měřitelně vyšší než jakým disponuje Atom N280 na základní frekvenci, ale jak jsem řekl, praktický přínos tu moc neočekávejme. Výsledky testů operační paměti a grafického jádra odpovídají a co se týče pevného disku Seagate, pak ten je ohledně rychlosti sekvenčního čtení nadprůměrný, což je jedině dobře.


Teploty, hlučnost, spotřeba a výdrž na baterie


Nejprve se podíváme na teploty, jež byly měřeny po dlouhodobém běhu netbooku. Zvláštní aplikace s profily pro nastavení spotřeby systému při různých situacích tu není, pokud nepočítáme akorát standardní přenastavení jasu displeje, takže o vše se stará počítač automaticky. Netbook byl testován při okolní teplotě 21 °C a využily se k tomu aplikace Prime95, 3DMark03 a h2benchw pro zatížení a pak Core Temp a Speedfan pro odečítání teplot.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
25 °C
42 °C
Chipset
-
-
HDD
33 °C
41 °C


Systém chlazení vypadá a projevuje se naprosto klasicky, i když se nám do útrob netbooku nepodařilo dostat. Nemusíme být jasnovidci, abychom věděli, že jde o klasickou kombinaci heatpipe, žebroví a malého radiálního ventilátoru. Zajímavé je umístění tohoto chlazení v zadní části, kde bude proudit teplý vzduch částečně pod kloub displeje a částečně nad něj. To je naprosto stejné provedení, jako využívá Apple u svých MacBook Pro a výhodou zde je to, že uživatele teplý vzduch tak neotravuje a také design přístroje se zdá být více čistým.

Asus Eee PC 1008HA využívá však i na netbook velmi malý průduch, ovšem slíbena je i velmi malá spotřeba, takže to snad nebude vadit. Pokud údaje Core Temp nelžou, pak dosažené teploty procesoru jsou velmi nízké, ovšem osobně bych reálněji viděl hodnoty o minimálně 10 °C vyšší. Pokud totiž netbooku naložíme práci, ventilátorek se z jinak velmi těžko slyšitelných otáček (pokud se vůbec točí) celý rozdivočí a začne slyšitelně hučet a vypouštět ven znatelně teplý vzduch.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
6,5 W
11,5 W
Výdrž
5:45
3:05


Co se týče spotřeby, pak ta byla zvláště při provozu v klidu až neuvěřitelně nízká, pokud si uvědomíme, že nějaké ztráty musí mít také napájecí zdroj. Měřák Voltcraft Energy Check 3000 ovšem takovou ukázal, takže není co řešit. S takovou spotřebou není problém zajistit dostatečně dlouhou výdrž i s pouze 32Wh baterií. A nesmíme zapomenout také na vliv podsvícení displeje na celkovou spotřebu. Ten dělá jako obvykle kolem 1,5 - 2 W, přičemž v tabulce jsou střední hodnoty.

Udávaná výdrž na baterie celkem odpovídá realitě a i když není na dnešní poměry kdovíjak vysoká, vzhledem k rozměrům netbooku a použité baterii jde o velmi slušný výsledek.


Závěrečné hodnocení


Netbook Asus Eee PC 1008HA využívá tzv. lasturový design, od nějž se odvíjí mnoho z jeho vlastností. Pokud jde však o výběr komponent, zde se omezíme na klasickou sestavu procesoru Intel Atom, čipové sady Intel 945GSE, 1 GB paměti DDR2 a trošku potěšitelný je 250GB pevný disk. Výkonem tedy tento netbook odpovídá ostatním modelům s podobnou hardwarovou výbavou, takže při jeho hodnocení přihlédneme spíše k jiným vlastnostem.





Vzhled se však již v mnohém vymyká. Testovaná rubínově červená verze se uvede svým elegantním přechodem do černé barvy na víku, samozřejmě kromě tvaru, jímž disponují i jiné verze: bílá, černá, růžová, modrá a safírová. Asus zde sází na čistý design, a tak se snaží zakrýt jinak viditelné porty pomocí záslepek a také výdech chlazení se schoval za kloub displeje, aby nenarušoval linie těla netbooku. Další chloubou je nízká hmotnost kolem 1,1 kg a také tenké jednopalcové tělo. Právě jedním palcem se prsí ale i další výrobci a dá se předpovídat, že honba za dalším ztenčováním a ubíráním na hmotnosti nás neopustí ještě nějaký čas.

Kvalitou zpracování si Eee PC 1008HA nedělá ostudu, tedy většinou. Plasty k sobě dobře sedí a jsou nadprůměrně pevné, což nejspíše dovolil právě ucelený design. Kvůli tomu jsme však přišli o možnost snadné výměny paměťového modulu, pevného disku, nebo jen baterie, což na cestách klade nezanedbatelné omezení. Baterie je totiž někde uvnitř těla netbooku a jde o typ Li-Pol. Zde je upřednostnění tohoto typu před Li-Ion jasné, protože lithium-polymerové baterie si může výrobce snadno vymodelovat do potřebného tvaru, což se u takovéhoto produktu hodí.




Ocenění TREFA získává netbook Asus Eee PC 1008HA za design,
zvukový systém, mobilitu a přesto dobrou výdrž na baterie. Logo ocenění je ke stažení zde.


Zmínit se můžeme ještě o ostatních vlastnostech, jako třeba o touchpadu, jehož tuhá tlačítka by nutně potřebovala revizi, ale také o zvukovém systému, jehož zvuk je mezi podobnými přístroji silně nadprůměrný, nebo o uceleném a vyspělém systému softwarových aplikací, které nám mají zprostředkovat multimédia či komunikaci. Asus zkrátka ukazuje, že se i ve velmi tuhém konkurenčním prostředí drží vepředu, jak si ostatně jeho silná produktová řada coby iniciátor éry netbooků zaslouží.


Kvalitní zpracování a zajímavý design
Baterie, HDD i RAM nelze snadno vyměnit
Mobilita a slušná výdrž na baterie
Velmi tuhý stisk tlačítek touchpadu
Slušný a silný zvukový systém
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 9 500 Kč s DPH, záruka 2 roky



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Asus EEE 1008HA-RED010S poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení netbooku Asus Eee PC 1008HA-RED010S děkujeme společnosti Asus

reklama