reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test procesorů: Sandy Bridge přichází

17.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test procesorů: Sandy Bridge přichází
Úvod letošního roku zaznamenal příchod nových procesorů Intel Sandy Bridge, které znamenají již druhou generaci procesorů s architekturou Core. My si je v tomto testu srovnáme se staršími modely procesorů Intel i novými AMD z konce minulého roku.

Procesory AMD


V tomto testu jsou procesory AMD v minoritě, což je třeba akceptovat vzhledem k příchodu nové generace procesorů Core, což samotný Intel označuje za jednu z nejdůležitějších událostí posledních desetiletí. A i když jde samozřejmě i o marketingový tah, nelze říci, že by přínos nových Sandy Bridge byl malý. Všímejme si ale už zbrusu nových procesorů AMD.


- klikněte pro zvětšení -


AMD Phenom II X4 840


Nejslabší AMD v testu má čtveřici procesorových jader, TDP 95 W a jedná se o jeden ze tří (alespoň prozatím) modelů s jádrem Propus. Jeho frekvence je v zátěži 3,2 GHz. S takovou frekvencí se ale přesto X4 840 nemůže rovnat moderním Intel Sandy Bridge, takže nepředpokládejme, že v tomto testu bude kralovat. Můžeme ale očekávat, že nám AMD nabídne slušnou cenu, kterou pro koncové uživatele již dříve nastavilo na 102 USD. Cena pro našince zatím není známa.

Značení tohoto procesoru je ale poněkud zmatené. Hlavním rozdílem mezi procesory Athlon II a Phenom II je, že Athlony nemají L3 cache. A přesto, že řada zdrojů uvádí, že Phenom II X4 840 má svou L3 cache s kapacitou 6 MB, pravdou je, že nemá ani bit této paměti, což potvrdil i aktuální CPU-Z, to bychom hledali model X4 840. Technicky se tedy jedná spíše o Athlon II a o menší podraz na zákazníky. Na druhou stranu nemůžeme za cenu jen mírně přesahující 2000 Kč chtít zázraky.


AMD Phenom II X4 975 Black Edition


Model X4 975 Black Edition je již klasický Deneb, jehož hranici frekvence AMD v poslední době postupně navyšuje po 100MHz krůčcích. Můžeme tak očekávat vyšší výkon v porovnání s předchozími modely označenými čísly 955, 965 a 970, ovšem to je také veskrze vše. Až na hodnotu násobiče určující výslednou pracovní frekvenci jsou si totiž poslední tři procesory ve steppingu C3 podobné jako vejce vejci.

Jeho cena byla nastavena tak, aby se na trhu pohybovala pod 200 USD a samotný procesor je určen pro nadšence a hráče počítačových her, kteří využijí možnost změny násobiče, již jim dávají všechny procesory AMD Black Edition. Není ani divu, že Intel u nové generace procesorů Core kontruje s modely označenými písmenem K, které nabízí to samé.


AMD Phenom II X6 1100T Black Edition


Tím nejlepším mezi desktopovými procesory pak je šestijádrový Phenom spadající rovněž do rodiny procesorů Black Edition, ale tentokrát s jádrem Thuban. Dočkáme se nejen vysokého počtu jader, ale také vysoké frekvence 3,3 GHz, která se díky Turbo Core může vyšplhat až na 3,7 GHz. K tomu se přidává spotřeba 125 W, kterou ještě lze akceptovat.

Nový model 1100T nahrazuje předchozí nejlepší model 1090T, jenž byl kvůli němu zlevněn na 235 USD a cenu 265 USD si osvojil právě 1100T. My uvidíme, jak se tato vlajková loď mezi desktopovými procesory AMD ukáže proti novým procesorům Intel.

reklama