reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test procesorů: Sandy Bridge přichází

17.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test procesorů: Sandy Bridge přichází
Úvod letošního roku zaznamenal příchod nových procesorů Intel Sandy Bridge, které znamenají již druhou generaci procesorů s architekturou Core. My si je v tomto testu srovnáme se staršími modely procesorů Intel i novými AMD z konce minulého roku.

Benchmarky - praktické


Nyní již půjde to tuhého, neboť následující testy mají daleko blíže k reálnému využití procesorů. Ukážeme si renderování, počítání šachových tahů, kompresi dat i enkódování videa. A jako první tedy rendering v starém i novém Cinebench.





Starší Cinebench R10 má trošku problémy se škálováním u vícejádrových procesorů, protože než se rozhodne přiřadit jednotlivým jádrům nějakou práci, často uběhne až moc času. To nám však vynahradí následující Cinebench R11.5, který umí škálovat daleko lépe.

V úvodním testu nám procesory předvedou pěkné schůdky od nejpomalejších AMD přes staré Intely až po nejrychlejší Sandy Bridge, které tak mají výbornou výchozí pozici. Tu zúročují v testu využívajícím všechna jádra, kde se však zlepšily i procesory AMD. Jako nejslabší se pochopitelně ukázaly Core i3, které mají pouze dvě fyzická jádra a k tomu pouze Hyper-threading, který toho sám o sobě moc nepředvede.



Předchozí výsledky defacto potvrzuje i Cinebench R11.5, který rovnou bez ptaní využije všechna jádra. Zde už se AMD Phenom II X6 1100T díky lepšímu využití procesorových jader umístil na druhém místě, a to hned za Core i7-2600K. Tomu pomohla také další čtyři virtuální procesorová jádra, ale ukázala se spíše síla architektury Sandy Bridge.





Fritz Chess Mark rovněž ukázal převahu procesorů Sandy Bridge, ovšem ta už není tak výrazná, díky čemuž měl především šestijádrový Phenom II možnost se předvést. Umístil se hned za dvěma Core i7 a pak již přišla řada na Core i5-2400 a 2500K. Nejslabšími byly samozřejmě opět Core i3 s handicapem dvou jader.



V testu WinRAR hraje roli čas, takže nejkratší sloupce ukazují opět na jasnou převahu Sandy Bridge. Z toho se však vymyká výkon procesorů Core i3, které jsou takto na úrovni procesorů AMD, což jasně vypovídá v přínos více jader.



A nakonec to na této stránce bude test enkódování videa do x.264. Tomu bylo tak nějak jedno, zda jde o čtyřjádrový či až osmijádrový procesor, o čemž vypovídají výsledky Phenomů i nových Sandy Bridge. Dvě jádra procesorů Core i3 však jsou již příliš málo na dosažení vysokých hodnot FPS.
reklama