reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test procesorů: Sandy Bridge přichází

17.1.2011, Jan Vítek, srovnávací test
Test procesorů: Sandy Bridge přichází
Úvod letošního roku zaznamenal příchod nových procesorů Intel Sandy Bridge, které znamenají již druhou generaci procesorů s architekturou Core. My si je v tomto testu srovnáme se staršími modely procesorů Intel i novými AMD z konce minulého roku.

Benchmarky - integrované grafiky


Byla by škoda si nevyzkoušet, jakým výkonem oplývají integrovaná grafická řešení, tedy Radeon HD 4290 u čipové sady AMD 890GX, Intel GMA HD u starých procesorů Core a Intel HD Graphics 2000 či 3000 u nových Sandy Bridge. Nepodíváme se však pouze na výkon, ale také na spotřebu sestav. Zde již bylo nutné kvůli nízkému odběru využít náhradní zdroj Cooler Master, protože hlavní 650W Enermax nebyl dostatečně zatížen. Ostatně uvidíme proč.

Procesory AMD zastupuje model Phenom II X4 975 BE, který bude pro "nakrmení" Radeonu HD 4290 bez problémů stačit. Procesory Intel mají každý své grafické jádro, a tak byly využity všechny, které jím disponují.





První dva testy ukazují výkon grafických řešení s využitím API OpenGL a zde se již ukazuje vysoký výkon nových integrovaných grafických čipů Intel, a to především verze HD 3000 u lepších procesorů. Naopak Intel HD 2000 s polovičním počtem šesti pixel pipeline nabízí logicky i poloviční výkon, a tak jej obstarožní Radeon HD 4290 v prvním testu překonává.



V testu 3DMark03 však Radeon nestačí ani na slabší grafický čip Intel HD 2000, natož aby pak mohla útočit na HD 3000, které hravě překonávají 10000 bodů. Výsledek ale také do jisté míry ukazuje výkon procesorů.



První ze dvou herních testů ukazuje výkon v Company of Heroes. Tato hra byla stejně nastavena jako při testování se samostatným Radeonem HD 5870, a tak se ani v jednom případě nedočkáme vysokých FPS. Jediný Core i7-2600K by tak dokázal poskytnout slušný výkon a už z tohoto je zřejmé, že nové grafiky Intel se budou hodit pro hraní starších titulů.



S.T.A.L.K.E.R. byl naopak nastaven na statické osvětlení, což dokáže grafikám ubrat z beder značnou část zátěže. Díky tomu se dočkáme i hodnot nad 100 FPS, které neposkytne nikdo jiný než Intel HD 3000.


Spotřeba sestav s integrovaným GPU


Pokud se rozhodnete provozovat počítač bez samostatné grafiky, pak zde se můžete podívat na to, jak moc energie vám bude ze zásuvek užírat. Spotřeba byla měřena pomocí Voltcraft Energy Check 3000, tedy i se ztrátami napájecího zdroje.



Nové Intely mají dle našich výsledků v klidovém režimu až neuvěřitelně nízkou spotřebu, která se dá klidně srovnávat i s notebooky, i když u moderních modelů není výjimkou spotřeba kolem 10 W. Na desktopové sestavy je to ale bezesporu velmi pěkný výsledek, k němuž AMD bohužel nenalezlo odpověď.



Naštěstí se spotřeba v zátěži u AMD příliš nezvedla, ale to ani u Core i3-550. V případě Sandy Bridge byl nárůst znatelně větší, ale vzhledem k velmi nízké spotřebě v klidovém režimu jsou výsledky stále bezpečně nejlepší.
reklama