reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test Radeonu X1900GT: nová generace ATi levněji

16.5.2006, Zdeněk Kabát, recenze
Test Radeonu X1900GT: nová generace ATi levněji
Do ruky se nám dostala úplná novinka na trhu grafických karet, Sapphire Radeon X1900GT s 256MB paměti. Základem této karty, jejíž cena se bude pohybovat pod 8000 Kč, je high-endové jádro R580 osekané na 36 pixel shaderů. Dokáže se s tímto teoretickým výkonem prosadit proti GeForce 7900GT či Radeonu X1800XT?

Závěr



A opět je tu ta nevděčná práce uvařit z recenze nějaký závěr. Radeon X1900GT je nejlevnější variantou grafické karty, která obsahuje jádro R580. Jeho rozdíl oproti XT a XTX je v tom, že běží na nižších frekvencích (575/600MHz), má deaktivované tři quady pixel shaderů (celkem aktivních 36 shaderů) a 4 Render Back-Ends. Podle všeho se bude cena pohybovat kolem 8000 Kč vč. DPH a karta je tak přímou konkurencí GeForce 7900GT.

Výkon Radeonu X1900GT je prozatím diskutabilní. Možná vinou nedostatečné optimalizace ovladačů na novou verzi architektury, možná špatně naprogramovaným Dispatch procesorem, ale v každém případě zůstává výkon 36-shaderové karty za mým očekáváním. Tato karta je přibližně o 8% pomalejší než GeForce 7900GT, když vezmeme v úvahu jen Direct3D, rozdíl se zmenšuje na 5%. Ovšem je třeba říct, že Radeon X1900GT získává náskok v několika klíčových oblastech, jakými je HDR, Soft Shadows či exteriéry Oblivionu. Protože bude nová karta ATi nejspíše levnější než 7900GT, není vůbec špatnou variantou.

Z pohledu přetaktování zatím nemohu vynášet soudy, protože kromě funkce Overdrive v Catalyst Control Center nový Radeon zatím žádná utilita nepodporuje. Nicméně maximum jádra testovaného kousku bylo jen 600MHz, tj. 25MHz nad standardní frekvencí. U paměti lze ale čekat více než otestovaných 720MHz, což je nejvyšší hodnota povolená v CCC.


Pak tu mám ostatní faktory, které je nutné vzít v úvahu. Prvním je nepochybně velká spotřeba a s tím spojené velké vyzařované teplo, se kterým jsou spojeny všechny karty s R580. Uchladit X1900GT dobře a tiše je těžší, např. nový Zalman VF900-Cu také nedosahuje ideálních teplot, ale naštěstí není referenční chladič žádným neštěstím jako je tomu u high-endu ATi (X1800XT, X1900XT(X) apod.) a je dokonce tišší než u GeForce 7900GT. S ATi je dále spojené i Catalyst Control Center, což je poměrně neobratný software vyžadující hromadu systémových prostředků.

Kvalita obrazu je plně srovnatelná s nVidií, každá firma má své pro a proti. Pro X1900GT hovoří o stupeň lepší anizotropní filtrování a velmi dobrý 6x FSAA, naopak proti stojí horší kvalita adaptivního filtrování (oproti transparentnímu u nVidie). Co se týče multimediálních schopností, ATi integruje na kartě čip Rage Theater a v jádře R580 navíc Avivo, což je momentálně špička u nespecializovaných grafických karet. No a to je snad vše.

Pokud se mám vyjádřit ke grafické kartě Sapphire jako takové, tak ta jako vždy nezklamala. Odhlédnu-li od referenčního designu, který stejně použije drtivá většina výrobců, Sapphire přikládá prakticky všechno nutné příslušenství, ale hlavně mezi softwarovým bundlem najdete DVD Sapphire Select s možností výběru dvou plných her. I cena bývá oproti jiným firmám přijatelnější, uvidíme.

Moderní architektura R580
Výkon lehce za očekáváním
Výkon v HDR a náročnějších shaderech
Propad výkonu v FSAA
Velká rezerva u pamětí
Slabé přetaktování jádra
Multimediální schopnosti, Avivo
Vysoká spotřeba a vyzářené teplo
Příznivá cena (a bude klesat)
Ikona Odkaz na databázi
Poměrné tichý referenční chladič
Ikona Odkaz na databázi
Softwarový bundle a Sapphire Select
Ikona Odkaz na databázi

Pozn.: Body kurzívou se týkají grafické karty Sapphire.

Jak to tedy shrnout? V tuto chvíli nejsem schopen říct ani jednoznačné ano, ani ne. Pravdou je, že výkon je slabší než u GeForce 7900GT, ale cena bude podle spolehlivých informací klesat pod současných 7990 Kč a jestli navíc ATi zapracuje na optimalizaci výkonu, bude X1900GT velmi zajímavou možností.



Za zapůjčení grafické karty Radeon X1900GT děkujeme společnosti Sapphire
reklama