reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test šesti VGA chladičů pro HD 3870

7.7.2008, Jan Vítek, recenze
Test šesti VGA chladičů pro HD 3870
Dnes se opět podíváme na chladiče grafických karet. Na trh přichází sice již nová generace grafických karet AMD, ale aktuální je stále i řada Radeon HD 3800. Pokud se tedy chystáte vylepšit si chlazení svého Radeonu HD 3800, na výběr budete mít z šesti modelů.
Představíme si tedy šest chladičů grafických karet, které jsou určeny mimo jiné pro karty Radeon HD 3870, na jedné z nichž budeme také testovat. Představí se také celkem šest firem od výrobců Akasa, Arctic Cooling, Cooler Master, Coolink, Thermalright a Thermaltake. Jedná se tedy o tradiční výrobce, kteří mají s chlazením v PC oblasti dobré zkušenosti.



Co se týče samotné nabídky, pak jistá podobnost existuje mezi modely Vortexx Neo a CoolViva Pro SE, které využívají radiální ventilátory a příslušně upravenou pasivní část. GFXChilla a DuOrb se zase podobají využitím dvou ventilátorů a Accelero S1 a HR-03 GT zase přicházejí bez ventilátorů a je možné je použít v pasivním režimu, i když nám samozřejmě nic nebrání namontovat i příslušné ventilátory, které si ale musíme sami pořídit.



A mezi ně budeme moci v podstatě ještě zařadit chladič Zalman VF700-AlCu, který je instalován na grafické kartě Gigabyte Radeon HD 3870. Při testování chladičů se nevyhneme jistým problémům ohledně jejich srovnání. Především všechny ani zdaleka nevyužívají stejný počet stejně velkých ventilátorů, pokud tedy vůbec nějaké mají ve výbavě a potom ne všechny ventilátory jsou napájeny tak, abychom mohli zjistit a patřičně upravit jejich otáčky.

Zde je tedy seznam testovaných modelů:

Chladič
Rozměry (mm)
Hmotnost (g)
Materiál
Ventilátor
Hlučnost
Akasa Vortexx Neo
97 x 91 x 36,5
290
Měď, hliník, 2x heatpipe
80 mm, 2500 RPM
-
Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2
138 x 215 x 33
268
Měď, hliník, 4x heatpipe
-
-
Cooler Master CoolViva Pro SE
178,5 x 130 x 41
290
Měď, hliník, 3x heatpipe
75 mm, 1800 RPM
19 dBA
Coolink GFXChilla
161 x 115 x 33
330
Měď, hliník, 4x heatpipe
2x 80 mm, 2000 RPM
18 dBA
Thermalright HR-03 GT
133 x 156 x 38
410
Měď, hliník, 6x heatpipe
-
-
Thermaltake DuOrb
80,5 x 98,5 x 30
324
Měď, hliník, 2x heatpipe
2x 80 mm, 2500 RPM
21 dBA


Akasa Vortexx Neo


Začneme podle abecedy s modelem firmy Akasa - Vortexx Neo. Tato firma svůj chladič i s příslušenstvím dobře zabalila do plastového výlisku, který je vložen do papírové krabice.


Model
Akasa Vortexx Neo
Rozměry
97 x 91 x 36,5 mm
Hmotnost
290 g
Materiály
hliník, měď, heatpipe
Chlazení pamětí
tělem chladiče
Ventilátor
radiální
80 mm, 2500 RPM
Heatpipe
2x

Když se podíváme na Akasu Vortexx Neo, nejspíše si vzpomeneme hned na první Arctic Cooling Silencer, který je velmi podobný a dodnes jej používá firma HIS u svých karet IceQ, samozřejmě v upravené podobě. Původní Silencer byl vyroben z jednoho kusu extrudovaného hliníku, ale modernější chladiče tohoto typu jsou již vyráběny z měděné základny, na níž jsou naletována hliníková žebra. To by samo o sobě ale těžko stačilo, protože žebra jsou velmi tenká a teplo se v nich dobře nešíří. Proto se využívají heatpipe pro dobrý rozvod tepla a zde to jsou dva kusy.



Měděná základna má hranu o velikosti 62 mm a z jejích rohů vychází čtyři šroubky s již nasunutými gumovými podložkami. Pro chlazení paměti je pak připravený okolní hliníkový plech. Přímo pod styčnou plochou pak jsou umístěny dvě heatpipe, které pak vedou ke vzdálenějším koncům žeber a protkávají je ještě jednou tak, aby se teplo mohlo dobře rozvést. Takovýto princip ostatně využívají originální chladiče moderních výkonných karet NVIDIA a ATI už někdy od doby prvních GeForce 8800.



Napájení je zde zajištěno pomocí kratšího kabelu zakončeného třípinovým konektorem (sledování otáček zde je možné), který můžeme nastavit další redukcí na Peripheral Power konektor. Radiální ventilátor má zde velikost 80 mm a točí se maximální rychlostí 2500 RPM. Pod ním také máme v plastovém krytu několik otvorů, jimiž bude také nějaký vzduch proudit dovnitř, což bude přispívat k chlazení napájecích obvodů karty.




Příslušenství


V malém sáčku najdeme základní příslušenství v podobě již zmíněné redukce napájení, dále tepelné podložky pro paměťové čipy, nějaké matičky pro montáž chladiče a nakonec jednoduchý sáček s bílou teplovodivou pastou.




Instalace


Instalační procedura je velmi jednoduchá a přímá. Na holou kartu s očištěným GPU a čipy naneseme teplovodivou pastu, nebo teplovodivé podložky. Chladič si položíme styčnou plochou vzhůru, nasadíme na něj kartu a její čtyři šroubky zajistíme podložkami a matkami. Posledním krokem je připojení napájení.




Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Akasa AK-VC03-BLUV poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama