reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test šesti VGA chladičů pro HD 3870

7.7.2008, Jan Vítek, recenze
Test šesti VGA chladičů pro HD 3870
Dnes se opět podíváme na chladiče grafických karet. Na trh přichází sice již nová generace grafických karet AMD, ale aktuální je stále i řada Radeon HD 3800. Pokud se tedy chystáte vylepšit si chlazení svého Radeonu HD 3800, na výběr budete mít z šesti modelů.

Thermaltake DuOrb


A poslední model, který si dnes zrecenzujeme, je chladič společnosti Thermaltake je DuOrb (CL-G0102), jenž byl představen zhruba v polovině minulého roku na akci Computex 2007. K nám došel ve fešné podlouhlé krabici, v niž byl chladič zabalen ještě v tvrdých plastových výliscích. Ty bohužel transport nevydržely bez úhony a jeden z nich praskl, ale chladiči se naštěstí nic nestalo.


Model
Thermaltake DuOrb
Rozměry
180,5 x 9,5 x 30 mm
Hmotnost
324 g
Materiál
měď, 2x heatpipe
Ventilátor
2x 80 x 15 mm
23,8 CFM
2500 RPM
21 dBA
napájení přes Peripheral Power
Kompatibilita
NVIDIA 9600GT
NVIDIA 8800 GT/GTS/GTX/Ultra
NVIDIA 7900 GTX
NVIDIA 7800 GT/GTX
NVIDIA 6800 GS/GT
ATI X1950 PRO/XT/XTX
ATI X1900 GT/XT/XTX
ATI X1800 GTO/XL/XT
ATI HD 3870

DuOrb je jeden z chladičů, jenž se dá považovat za univerzální. Jeho kompatibilita totiž sahá od karet ATI Radeon X1900 po HD 3870, či od NVIDIA GeForce 6800 po GeForce 8800 Ultra. Navíc si nemůžeme být jistí, zda Thermaltake podporu ještě nerozšíří o další karty, například nové ATI Radeon HD 4800. Konceptem se tento model velmi podobá chladičům ZEROtherm GX810 a GX815. Oproti nim však využívá dva ventilátory a podle nich také příslušně upravenou pasivní část.



Využity jsou zde dvě 6mm heatpipe, jež vycházejí z měděné základny. Ty se poté rozcházejí a tvoří nedokončené kruhy. Na heatpipe pak byly nasunuta a přiletována tenká měděná žebra. Seshora je na základnu přimontována kovová konstrukce, díky níž na místě drží dva ventilátory s průsvitnými rotory.



Ventilátory jsou ocejchovány jako 80 x 15 mm, napájí se pomocí jednoho průchozího Peripheral Power konektoru vyvedeném na oflexovaném kabelu. Běžné napětí pro tyto ventilátory je 12 V, přičemž by se měly roztočit již při 7 V. Oba se při 12 V točí rychlostí 2500 RPM a je celkem jasné, že v kombinaci s množstvím blízkých žeber nepůjde o zrovna nejtišší řešení. Thermaltake přitom udává 21 dBA a dále průtok vzduchu 23,8 CFM při statickém tlaku 2,9 mm H2O. A co se týče celkového způsobu provedení chladiče, zde si není na co stěžovat. DuOrb je pevné konstrukce a rozhodně nevypadá, že by se měl každou chvíli rozpadnout. Přirozeně je ale třeba si při instalaci dávat pozor, protože tenká a navíc měděná žebra jsou velmi měkká.




Příslušenství


V příslušenství najdete pouze to nejnutnější, což je trošku škoda především s ohledem na způsob napájení. Nějaká regulace otáček by se velmi hodila a pokud si ji budete chtít spáchat sami, neobejdete se bez hardwarových úprav, čímž ztratíte záruku, nebo bez nějaké regulace připojitelné na Peripheral Power.



Z balení tedy vytáhneme pouze manuál, dva sáčky s montážním kitem a samozřejmě pasivy na paměti, regulátory napětí a NVIO čip.


Instalace


Instalační procedura zde není složitá. Prvním krokem poté, co si připravíme a očistíme grafickou kartu, je umístění malých pasivů. I přesto, že jsem paměťové čipy očistil technickým lihem, tak na nich pasivy příliš nedržely, a hrozilo, že se samovolně uvolní.



Druhým krokem je příprava chladiče. Pokud je třeba, přišroubují se dva retenční plíšky se závity. Pak je nutné si zjistit, které závity budeme potřebovat a do nich našroubovat sloupky. A zcela nakonec namažeme čip teplovodivou pastou, nasuneme chladič na kartu a z druhé strany jej zajistíme čtyřmi vysokými matičkami.

Zde ale vyvstal jeden problém. S kompatibilitou tohoto chladiče to asi nebude tak horké, protože zasahoval do prostoru kondenzátorů na kartě. Z toho důvodu jsem jej musel lehounce přihnout, aby ne o kondenzátory neopíral.


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Thermaltake CL-G0102 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>

reklama