reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test šesti VGA chladičů pro HD 3870

7.7.2008, Jan Vítek, recenze
Test šesti VGA chladičů pro HD 3870
Dnes se opět podíváme na chladiče grafických karet. Na trh přichází sice již nová generace grafických karet AMD, ale aktuální je stále i řada Radeon HD 3800. Pokud se tedy chystáte vylepšit si chlazení svého Radeonu HD 3800, na výběr budete mít z šesti modelů.

Sestava a metodika testu


Testy byly prováděny na sestavě se základní deskou Gigabyte X48-DQ6 a procesorem Intel Core 2 Quad Q6600 (Kentsfield). Karta byla zatěžována v okolní teplotě vzduchu cca 23 °C pomocí testu Mother Nature z 3DMark03 a teploty byly odečítány pomocí aplikace Rivatuner 2.09. Testovalo se tedy ve skříni Cooler Master Mystique 632S, která byla plně naložena sestavou, již jsme si uvedli na úvodní stránce článku. Testy proběhly takovým způsobem, jaký nám umožňovala základní výbava chladičů.



Skříň byla upravena tak, aby to chladiče neměly až tak lehké, takže ventilátory byly citelně zpomaleny pod 800 RPM, takže průtok vzduchu skrz skříň nebyl tak velký, ale ani hluk, takže se daly dobře pozorovat rozdíly mezi hlučností chladičů, které jsou vzhledem k jejich rozdílným otáčkám, počtu, typu a velikostí ventilátorů podstatné.

Celá sestava je následujícího složení:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: Gigabyte Radeon HD 3870 (GV-RX387512HP)
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W
  • Skříň: Cooler Master Mystique 632S
A pokud některý chladič neměl ventilátor, byl dovybaven jedním z následujících:
  • 120mm Noctua NF-P12
  • 92mm Papst 3412 N/2GLE


Teplotní testy


Nyní již k teplotním testům. Ty, jak jsem již předeslal, probíhaly vzhledem k možnostem chladičů, pouze jsem u vybraných modelů, které přišly bez aktivního chlazení (tedy AC Accelero S1 Rev. 2 a Thermalright HR-03 GT), použil naše redakční modely z výše zmíněných - 92mm pro Thermalright a 120mm pro Arctic Cooling. Nejdříve si srovnáme výkony a pak se budeme zabývat hlučností.



Z výsledků je jasně vidět, že originální chladič dopadl zaručeně nejhůře, což bylo až podezřelé, protože přeci jen nejde zrovna o ořezávátko. Po jeho sundání jsem však v podstatě pochopil, kde asi bude zakopaný pes - chladič byl k jádru v podstatě přilepen teplovodivou pastou, která nedovolila přímý kontakt chladiče s GPU a tvořila mezi nimi silnou vrstvu.

Potom, pokud se podíváme na výkony chladičů Thermaltake, Cooler Master, Coolink a Akasa, pak jejich teploty se lišily v rozmezí 4 °C, což je v podstatě řadí výkonem na stejnou pozici, pokud přimhouříme oko. Accelero S1 má ještě o 2,5 °C více než nejhorší z těchto chladičů, ale to v pasivním režimu a nepříliš velkoryse větrané počítačové skříni. Pokud však Acceleru dopřejeme komfort ofukováním pomocí zpomaleného 120mm ventilátoru (800 RPM), teplota klesne cca o 10 °C, a to jej již řadí někam úplně jinam. Zde může již konkurovat drahému a masivnímu Thermalright HR-03 GT, který měl k dispozici 1400 RPM Papst o hraně 92mm. Tento chladič byl zkoušen na lícové i rubové straně (tedy s žebry nahoře nad kartou či dole pod kartou bráno při pohledu na nainstalovanou kartu) a zde se jako lepší varianta ukázala ta druhá. Problémem u těchto dvou chladičů je, že pak s ventilátory zabírají příliš místa.

Model HR-03 GT lze však ještě chytře chladit i bez jeho vlastního ventilátoru, pokud využijeme chladič procesoru. Jenomže zde je nevýhoda v tom, že tomu musíme chlazení uzpůsobit a je také nutné využít ten pravý chladič. Osobně jsem vyzkoušel model Noctua NH-U12P, jenž byl umístěn tak, že jeho ventilátor byl umístěn zespodu, takže mohl od chladiče HR-03 GT odvádět teplý vzduch. A z toho plyne další nevýhoda - vzniká zde řetěž, který zahrnuje ohřátý vzduch pro procesor a ještě více ohřátý vzduch pro napájecí zdroj, protože přímo do něj pak tento vzduch vane. Ale co se týče teplot v tomto případě, ty se vyšplhaly na 57 °C a zde si nejsem už tak jistý, zda to má cenu oproti pasivnímu výkonu AC Accelero S1 Rev. 2.


Hlučnost chladičů


Začneme s modelem Akasa Vortexx Neo, jehož běh mi připomínal první modely Silenceru, protože zřetelně vrčí. Dále mu také asi minutu trvá než se rozeběhne na plné otáčky a pak se již vůbec nedá mluvit o tichém chladiči, protože se už dost ozývá i hluk jak se vzduch rozbíjí o žebra - 2500 RPM prostě hovoří za vše. Cooler Mater CoolViva Pro SE má již motorek ventilátoru tichý, nic zde nevrčí, takže zde je na tom tento chladič rozhodne lépe než Akasa, ale nějaký aerodyn. hluk tu také máme. To Coolink GFXChilla i přes nižší dosažené teploty nabízí také podstatně nižší hlučnost. Jeho ventilátory jen slabě bzučí a jinak je tento chladič tichý. Ne bezhlučný, ale rušit svým provozem rozhodně nebude. A nakonec je tu svištivý Thermaltake DuOrb, jehož dva modře podsvícené ventilátory vytvářejí velmi silný proud vzduchu, který se rozbíjí o všudepřítomná žebra, čímž se tvoří hlasitý hluk. Tento chladič bych tedy z hlediska hlučnosti označil jako nejhorší.

Z testu hlučnosti tedy nejlépe vychází AC Accelero S1 Rev. 2, který dokáže dobře chladit i pasivně a pro lepší výkon mu postačuje nízkootáčkový 120mm ventilátor nebo Turbo Module. Thermalright HR-03 GT dokáže pasivně chladit také, ale klade vyšší nároky na uzpůsobení skříně a chlazení ostatních komponent (CPU).

Chladič
Ventilátor
Hlučnost
Akasa Vortexx Neo
80 mm, 2500 RPM
Ikona Odkaz na databázi
Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2
-
-
Cooler Master CoolViva Pro SE
75 mm, 1800 RPM
19 dBA
Coolink GFXChilla
2x 80 mm, 2000 RPM
18 dBA
Thermalright HR-03 GT
-
-
Thermaltake DuOrb
2x 80 mm, 2500 RPM
21 dBA
reklama