reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test šesti zdrojů vyšší třídy

2.8.2006, Martin Šejnoha, recenze
Test šesti zdrojů vyšší třídy
Předmětem dalšího testu se stala šestice zdrojů vyšší třídy v cenovém rozmezí 3200Kč až 3600Kč. Předem mohu říci, že kvalita v této cenové relaci je dost vyrovnaná, ale vyskytly se i dvě černé vrány. Více podrobností se dozvíte dále v článku. Testu se zúčastnily zdroje následujících výrobců: Akasa, Chill Innovation, Seasonic, SilverStone, Tagan, Thermaltake.
Balení a příslušenství

Zdroj je balen v pevné kartónové krabici a bublinkovém pytlíku. V příslušenství nalezneme síťový kabel, návod, redukce SATA/Peripheral power, šroubky k uchycení a stahovací pásky na suchý zip. Příslušenství je zde mírně nadstandardní, pásky na suchý zip jsou velmi šikovná věc.




Parametry

Výrobce uvádí jmenovitý výkon 500W. Celkový odběr z obou 12V větví nesmí překročit 432W, na 3,3 a 5V větvi 180W. Parametry jednotlivých větví naleznete v tabulce:


Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
28A
28A
20A
20A
0.5A
0.5A
3.0A

Zvláštností tohoto zdroje je to, že je vybaven dvěma hlavními transformátory, firma Tagan tuto technologii nazývá „Dual engine“. Zdroj je vybaven aktivním PFC a umožňuje rozsah vstupního napětí od 115 do 240V. Zdroj je vybaven dvěma ventilátory o rozměrech 8x8cm. Ventilátory jsou teplotně řízené.


Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je nastříkána načerno, bohužel má tato úprava povrchu nectnost ve velké viditelnosti otisků prstů. Doporučuji montovat v rukavicích. Na víku zdroje je navíc vylisováno logo Tagan. Tento zdroj je vybaven dvěma 8cm ventilátory. Jeden je umístěn na venkovním čele zdroje a druhý na vnitřním čele. Výhodou je odsávání teplého vzduchu od mechanik. Ventilátory mají zajímavě provedené lopatky, (viditelné též u ventilátorů Sharkoon Silent eagle) jejichž povrch připomíná golfový míček. Ventilátory mají velice pěkně zaoblený rámeček a ani otvor ve skříni zdroje do něj nezasahuje. Ventilátory jsou opatřeny drátěnými mřížkami nesoucími logo Tagan.








Kabeláž

Kabeláž tohoto zdroje je potažena černým flexem, výjimku tvoří pouze kabely k PCIe a +12V Power konektorům. Main power konektor je řešen jako dělený 20+4 pin, aby se dal zapojit i do starších základních desek, délka jeho kabelového svazku činí 50cm. Zdroj je vybaven dvěma +12V Power konektory, jeden je čtyřpinový a druhý osmipinový, každý je umístěn na samostatném svazku o délce 60cm. K dispozici máme také dva šestipinové PCIe konektory, každý na samostatném svazku o délce 60cm. Zvláštností kabelových svazků +12V Power a PCIe konektorů je v tom, že jsou stíněné, výrobce uvádí, že to přispívá čistotě výstupního napětí, což je ovšem tah čistě reklamní.

Zdroj disponuje nadstandardním počtem SATA napájecích konektorů, kterých je celkem 8 a jsou rozdělené mezi tři kabelové svazky o délce 80cm. Na druhou stranu máme k dispozici pouze jeden svazek nesoucí tři Peripheral Power konektory, počet Peripheral power konektorů je ovšem snadno rozšířitelný pomocí čtyř redukcí SATA/Peripheral Power přibalených výrobcem. Délka svazku Peripheral power konektorů činí 70cm. FDD napájecí konektory jsou řešeny formou redukce z Peripheral power konektoru.




Vnitřní provedení

Ihned po otevření je možno vidět černě eloxované chladiče, které svu velikostí odpovídají výkonu zdroje. Ventilátory jsou navíc umístěny tak, aby ofukovaly, případně odsávaly teplo každý z jednoho pasivu. EMI filtr je v tomto zdroji proveden kvalitně, pronikání rušení bude minimální. Zdroj využívá topologie polomost, jak je u zdrojů Tagan obvyklé.

Řídící obvod je zde na primární straně. Spínací tranzistory jsou značkové Toshiby. Zklamáním jsou bohužel kondenzátory v stejnosměrném meziobvodu, logo TK nebudí přílišnou důvěru v kvalitu. Tento zdroj je vybaven dvěma transformátory, i jeden z nich by jistě zvládl výkon 500W. Usměrňovací diody jsou proudově velice slušně dimenzované. Ani na výstupních filtrech není nic ošizené, pominu-li použití kondenzátorů značky Teapo. Zdroj je vybaven skutečnými dvěma 12V větvemi. Pájení desky je velmi kvalitní, základním materiálem je zde sklolaminát.






Zátěžové testy

Tento zdroj neměl žádný problém s dodávkou plného výkonu po dvě hodiny, při plném výkonu byly větráčky poměrně hlučné.. Vzduch se po průchodu zdrojem ohřál z 31°C na 36°C. Nyní již následují naměřené hodnoty. Naprázdno zdroj odebíral se sítě 10W, při zatížení +5VSB větve proudem 2A odběr stoupl na 30W. Odběr naprázdno je zcela v pořádku, lehce větší než u většiny ostatních. Zdroj dosahoval vynikající účinnosti 83% při zátěži.

Napětí jednotlivých větví při různém zatížení naleznete v tabulce:

Větev0%(*)25%50%75%100%
+3,3V3,38V3,34V3,33V3,31V3,29V
+5V5,05V5,03V5,01V4,98V4,96V
+12V12,00V11,99V11,98V11,96V11,94V
+5VSB5,08V---4,97V
(*) 0% zátěží se rozumí minimální zátěž požadovaná specifikacemi.

Napětí jednotlivých větví zdroje je zcela v toleranci udávané specifikací. Nyní následují oscilogramy jednotlivých větví: (nastavení osciloskopu: 1ms/div, 20mV/div)



+12V větev



+5V větev



+3,3V větev



+5VSB Větev
reklama