reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test tří velikánů, aneb který je lepší? 17", 18" nebo 19" LCD?

19.12.2003, Martin Štěpánek, recenze
Test tří velikánů, aneb který je lepší? 17", 18" nebo 19" LCD?
Dnešní recenze se snaží porovnat 17", 18" a 19" LCD monitory, které jsou vybaveny stejným rozlišením a ukazuje na jejich výhody a nevýhody. V testu se nám sešli Neovo E-17, LG L1800P a Neovo F-419.
Jako zástupce 19" monitorů jsem zvolil něco levnějšího, tak aby rozdíl mezi drahou 17kou, normální 18kou a levnou 19kou byl co nejmenší. To byl taky jeden z důvodů, proč jsem vybral Neovo F-419. Tento monitor je velký, docela levný a také designově pěkný.



Krabice monitoru Neovo F-419
(klikněte pro zvětšení)

Monitor dorazil v poměrně malé krabici. To podstatné není krabice, ale její obsah..


Přední strana monitoru Neovo F-419
(klikněte pro zvětšení)

Jedná se o pěkný LCD panel vyvedený v černé barvě, která je na spodní straně lemována šedým proužkem, který celý design pěkně dokresluje. K ovládání slouží malá, kulatá tlačítka, které se co do funkcí shodují s modelem E-17, rozdílný je pouze tvar. Jen ze začátku jsem se v tlačítkách hůř orientoval, ale na druhou stranu, jak často potřebujete OSD menu při práci s počítačem. Jednou nebo dvakrát ročně?


Zadní strana monitoru F-419
(klikněte pro zvětšení)

Zde si můžeme dobře všimnout uchycení monitoru. Ten byl u všech monitorů v testu jiný, ale každý měl své výhody a nevýhody. Tento u modelu F-419 umožňuje větší pohyb v porovnání s E-17, ale oproti monitoru LG L1800P je malý, ale hezčí. Monitor působil velmi stabilně.


Konektory
(klikněte pro zvětšení)

K připojení slouží jak moderní DVI konektor tak i analogový VGA konektor. Proto pokud jste majitelem starší grafické karty, je nutné monitor připojit přes redukci. Ale zde pak není ani tak problém v redukci, jako dříve ve špatné kvalitě starších grafických karet, takže výsledný dojem může být na příklad v kombinaci s GeForce 2 GTS nebo MX zcela jiný než na nových GeForceFX nebo Radeonech.

Šikmý pohled na monitor Neovo F-419
(klikněte pro zvětšení)

Když jsem si na tomto monitoru otevřel nejaký film, připadal jsem si docela jinak než na normální CRT 17". Film pak na mě jakoby dýchal z bezprostřední blízkosti a byl jsem více vtažen do děje. A co se práce v AutoCADu týká, asi jen řeknu, že je to paráda. Výkresy působí velmi přehledně ve srovnání s 17" i když má monitor stejné rozlišení 1280x1024.


Pohled z boku
(klikněte pro zvětšení)

Monitor působil stejně tlustý jako ostatní monitory v testu, snad jen Neovo E-17 byl nepatrně tenčí. To je dáno především integrovaným trafem, které je u velmi tenkých monitorů umístěné mimo.



OSD menu

Kdyz jsem si u monitoru LG L1800P stěžoval na grafy, dával jsem jim za vzor právě na příklad Neovo. Zde je názorná ukázka jak udělat menu se všemi nabídkami a možnostmi a přitom vše zapracovat do pěkného a především přehledného hávu.

V této nabídce mi opravdu nic nechybělo, i možnosti nastavení barev a její autokorekce byla dobrá.
reklama