reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test tří velikánů, aneb který je lepší? 17", 18" nebo 19" LCD?

19.12.2003, Martin Štěpánek, recenze
Test tří velikánů, aneb který je lepší? 17", 18" nebo 19" LCD?
Dnešní recenze se snaží porovnat 17", 18" a 19" LCD monitory, které jsou vybaveny stejným rozlišením a ukazuje na jejich výhody a nevýhody. V testu se nám sešli Neovo E-17, LG L1800P a Neovo F-419.
Na testy obrazu tohoto monitoru jsem se velmi těšil. Jednak mě již od počátku zaujal svým obrazem při hraní a při práci ve windows. Pro dostatečné otestování v praxi jsem také na tomto monitoru napsal dvě recenze a nahrál několik hodin v Colin McRae Rally 3.

Také jsem spustil test rychlosti odezvy, bohužel se mi nepodařilo kvalitně vyfotit pohybující se čtvereček, protože v době tohoto testu jsem neměl k dispozici stativ. Proto doufám, že se spokojíte pouze s mým konstatováním, že podle rychlosti pohybu a délky mlhy za pohybujícím se čtverečkem je udávaná rychlost odezvy celkem přesná, tedy oněch udávaných 25ms.


Nokia Test na monitoru Neovo F-419

V tomto testu jsem se podíval na dobrou homogenitu barev a jako u všech LCD panelu jsme se podívali na dobrou geometrii obrazu.


Test PassMark
(klikněte pro zvětšení)

Při porovnávání kontrastu bylo možné rozlišit až 5% šedou, tato hodnota byla v testu nejnižší, tedy i nejlepší.

Při práci s fotkami byla jejich věrnost dobrá, jen jsem pozoroval rozdíl barev mezi modelem E-17 a F-419. Ten byl dán především použitým sklem u modelu E-17, které mu také dodávalo trochu jiný nádech barev.


Tabulka s výsledky grafických karet

Přesně v této tabulce zaznamenávám výsledky testů všech grafických karet a právě zde se také ukázaly hlavní výhody větší zobrazovací plochy. Při práci s tabulkami jsem měl mnohem větší přehled.

Dalším faktorem, který je nutné zohlednit, je velikost bodů. Setkal jsem se s lidmi, kteří si stěžovali, že při práci na 17" LCD s rozlišením 1280x1024 špatně čtou písmo, protože je příliš malé. U 19" LCD tento problém je mnohem menší, protože zobrazovací body nemají 0,264mm, ale 0,294. Tento rozdíl je docela velký.
reklama