Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.12.2003, Martin Štěpánek, recenze
Dnešní recenze se snaží porovnat 17", 18" a 19" LCD monitory, které jsou vybaveny stejným rozlišením a ukazuje na jejich výhody a nevýhody. V testu se nám sešli Neovo E-17, LG L1800P a Neovo F-419.
NetAndy | 5.12.20078:30
Proč se ve větším rozlišení nedělají prakticky žádné monitory 4:3? A k tomu málu není nějaká hodnotící recenze? Nechci nic širokoúhlého, ale jestli mám přejít z CRT na LCD, tak bych aspoň uvítal větší plochu. A přeci jen se mi na hry zdá o dost lepší rozlišení 4:3. Nemluvě o jakékoli práci s textem, neboť vidím více řádek.
No to je jedno, stejně je to stará diskuze.
Odpovědět0  0
godfatherx | 18.12.200521:11
chcem sa spytat ci ste testovali f­-419 alebo F419std??? pretoze f­-419 ma odozvu 4­/8 ms a nie 10­/15 ako udavate v clanku!!! a Taktiez nespokojny Uzivatelia prosim napiste ktory to je typ Diiiky
Odpovědět0  0
Magicq (1) | 1.4.200523:41
Prosim poradte mi aky 19­" Lcd kupit, dakujem je to velmi surne, aby sa korunky nerozkotulaly.Dik Mam grafiku 6800 Gt a chcem ju podstatne vyuzit. Dakujem Magicq. ­- Surne
Odpovědět0  0
laki | 22.1.200516:24
Uz som mal moznost vyskusat viac monitorov LCD aj CRT pri praci pocas svojej cinnosti. Boli to Belinea, Benq, Hansol, HP, Philips, Liteon, Sony od 15­" do 20­" ci v praci alebo doma .Neovo F­-419 mi odporucil moj kamarat, musim povedat, ze ani jeden z horemenovanych znaciek monitorov nebol tak dobry, parametrami vyvazeny ako je F­-419. Odporucam ho kazdemu kto ma zaujem kupit 19­" LCD monitor. Moje hodnotenie ­( 1* )
Odpovědět0  0
Mr. Hahn | 2.1.200515:49
mam velmi seriozni zajem o monitor Neovo f ­- 419 a chtel bych se zeptat ­(at uz uzivatelu, nebo autora­), zda ­- li je vhodny na hrani her ­(lhostejno jakych­) a sledovani filmu. Koupil jsem si do prace Neovo f ­- 415 ­(tam nepotrebuji ani velikost, ani kvalitu pro obcasne pouzivani­) a zkousel jsem na nem doma hrat far cry, half life 2, nfsu2, ruzne filmy apod. odezva byla v poradku, rozmazani bylo minimalni a s obrazem jsem byl spokojen, az na jednu veleotravnou vec: na spodni casti byl monitor asi prilis osvetlen, tudiz spodni skoro polovina byla mnohem svetlejsi nez ta horni. Ta byla zase tmavsi, proste takovy prechod od bile k cerne kdyz to prezenu. Pri praci, hrani i sledovani filmu to bylo velmi rusici. Pri hrani to slo jakz takz akceptovat, ale ty filmy... A kdyz jsem napriklad otevrel slozku, kde bylo 500 slozek, dal jsem je usporadat do seznamu ­(aby jich tam bylo co nejvic­) a slo naprosto jasne videt, jak ty horni jsou trosku tmavsi nez maji byt a ty spodni jsou temer polopruhledne... Toto mne velmi zklamalo a chtel bych se zeptat, zda ­- li se tento ­"nesvar­" objevuje i u monitoru neovo F ­- 419. Predpokladam ze zrejme ne, nebot by na nej autor v recenzi upozornil, ale presto bych se chtel zeptat, at nevyhodim 12 tisic do luftu... Podle technickych specifikaci to vypada, ze zde by se to objevovat nemelo, dokonce jsem videl i obrazky tohoto monitoru se zapnutym obrazem a nebylo tam nic podobneho, ale presto bych se chtel zeptat... A nebo pokud by jste mi doporucili jiny 19­" LCD monitor jak na hry, tak na filmy i na praci, byl bych vam vdecny. Dekuji za pripadnou odpoved.
Odpovědět0  0
Moose | 24.12.200419:22
dá se nějak na monitoru benq fp931 nastavit rozlišení 1600­/1200 ?
maximum jaké rozl. tento monitor povolí je 1600­/1024 a přirozené jest 1280­/1024
existuje vůbec nějaká finta jak na tento monitor dostat rozlišení 1600­/1200 ??? Děkuji.
Odpovědět0  0
psycho | 4.2.200414:20
Obraz atd. je opravdu vynikající. Ale odezva......že já idiot jsem četl tenhle článek a koupil to. I blbej winamp se doslova roztýká při pohybu s ním po obrazovce.
Takže nevim co měl k dispozici člověk kterej tohle psal, ale já rozhodně nemám odezvu < 25 ms. O 3000,­- levnější 17­" od ADI má odezvu nesrovnatelně lepší !!!
Zkoušeli jsme to s klukama. Takže 19500,­- mám nenávratně v pr....

A nevěřim, že by odezva byla lepší po koupi grafický karty s DVI výstupem :(
Odpovědět0  0
Brk | 2.3.200413:40
Zas tak strasne se to nerozmazava :o­) Filmy jsou uplne v pohode. Za ty penize je ten monitor uplne senzacni :o)
Odpovědět0  0
Spektre | 11.2.200511:17
Lacno som ziskal tento TFT, pri testovani na pocitaci u predajcu siel uplne v pohode ­(nasli sme bar blbych bodov ale to je OK­), ale doma som zistil ze monitor robi smuhy ­(aj na inom PC­) este som nezistil preco len u mna ­(mam stare videokarty­), zatial som zistil ze mu je jedno ci ja na ANALOG alebo DVI. Spravil som par testov a zistil som zaujimavu vec ­(bohuzial nemam rychlu kameru tak je to len moj odhad­) a sice ze odozva je v poriadku ale obraz pri zmene blika !!! ­(v porovnani s inym TFT na dualview­) pravdepodobne to ma na svedomi zly image procesing na TFT ­(ak sa hybe nieco cierne je to dost vidiet napr winamp­) a sice cyklicky strieda novy a stary obraz cca 50­-150ms podla zmeny jasu pricom stary obraz postupne stmavuje ­(vysledok je blikanie­). Da sa to slusne vykompenzovat ­(nie je to ono ale je to o moc lepsie­) takto: treba nastavit color correction na grafike tak aby cierna farba bola seda ­(nie uplne cierna­), cim je svetlejsia tym menej to blika a prejavuje sa to viac ako motion blure ­(na CS je to o moc menej rusive­), dalej cim je vyssi kontrast na grafike aj na TFT tym lepsie ­(ale zas to taha oci­), dalej treba mat vysoky jas na grafike ­(nie na TFT ten to neovplyvnuje­).No a samozrejme je treba sa pohrat so SHARPNESS na TFT ­(ak to mam vykompenzovane tak to az tak neovplyvnuje, ale ak nie tak tento parameter je najkritickejsi­) Z takymto nastavenim sa to da vydrzat ­(ale na ine TFT to nema­). Na zaver len chcem podotknut ze tato chyba je zjavne velmi ojedinela ­(nasiel som dokopy 2 podobne vyskyty chyby na internete, ostatny su spokojny­). Este to budem testovat ­(na dalsich PC s novymi grafikami na ktorych to pred tym bezalo OK­) ak na nieco pridem ozvem sa.
Odpovědět0  0
psycho | 2.2.200420:22
Hledal jsem, hledal, ale marně :(
Odpovědět0  0
home_grown | 10.1.200414:04
Mam takovy maly dotaz :­) Nevite nekdo, jaky displej je pouzit v tomto LCDcku: 17­" SONY HX73S? Prosim poradte nekdo, jestli je tento monitor vhodny na hry?! Ma odezvu 16ms, ale po precteni clanku, ze displeje firmy Hyundai jsou lepsi i pri 20ms nevim nevim..... Uz jsem byl rozhodnutej poridit si ho ­(toho SONAKA­) a tenhle clanek me docela rozhodil... Nemate s nim nekdo nejake zkusenosti??? Predem diky za odpoved......
Odpovědět0  0
pitrsbom | 12.1.200414:01
Ahoj nezlob se žeti neporadím protože jsem natom stejně líbí semi přesně tento tip LCD SONY HX73S ale taky nevím jestli je nejvhodnější na hry a dvd.Podle parametru semi zdá že patří mezi nejlepší a ptát se prodejcu je blbost protože ty ti neřeknou uplnou pravdu budou rádi když když prodají cokoliv tot muj názor.Taky jsem uvažoval o lcd 16:9 zobrazení ale někdo mi řkal žeto zase neni dobrý na surf a běžná práce na internetu ale zato dvd a hry jeto super.Tak mi napiš co jsi zjistil otom SONY a nebo jestli víš o lepším.Jinak nejlepší cenu co jsem našel yla něco za 19000 kč.Napiš mi co nejdřív Dík Petr
Odpovědět0  0
home_grown | 12.1.200414:37
Zdarec :­)
Tak uz jse mi na Zakysniku www.gamestar.cz nekdo na ten samy dotaz ozval :­)
Nema sice primo LCD SONY 17­" HX73S, ale ma monitor LCD SONY 17­" S71R, je to tento: http:­/­/monitory.biz­/inshop­/scripts­/detail.asp?itemId=336&level=381
Ma celkem podobny parametry, ale je bez DVI pripojeni. Psal mi, ze nema ve hrach nejmensi problemy, zadne smouhy, pry nic takoveho :­)­) Pry akorat v NFS:U pri funkci Motion blur mel problemy ­(je to funkce, kdy dochazi pri vyssich rychlostech k rozmazani okoli k navozeni vyssi rychlost­), tak ji vypnul a opet vse bez nejmensich problemu :­)­) Myslim, ze je monitor na stejnem zaklade jako HX73S a proto si ho asi koupim :­) Zatim jsem nenasel LCD vyhodnejsi pro hry nez je toto :­) Prosim piste, jestli ste objevili nejake vhodnejsi a napiste mi.... Diky moc, zatim nashle
Odpovědět0  0
pitrsbom | 12.1.200414:57
Myslím že i ještě o něco je tento model co chceme lepší.Už jsem prošel snad všechny výrobce lcd a asi kupím tento akorát ted projíždím všechny internetový obchody kdebych ho sehnal nejlevněji.Jak jsem říkal zatím jsem našel za nejlevněji 19066 kč tak kdyby si našel něco lepšího dej vědět zatím ahoj Petr
Odpovědět0  0
home_grown | 12.1.200423:23
Taky si myslim, ze je jeste o neco lepsi, protoze je o dost novejsi. Takze by fakt zadny problemy nemely byt :­)­) Kdybych sehnal lepsi cenu, tak dam vedet, ale pochybuju, ta 19066,­- je uz celkem dost nizko na tenhle monitor. Ja si ale pockam do konce ledna, to pujde cena snad jeste trosku dolu.....
Odpovědět0  0
pitrsbom | 24.1.20044:18
Ahoj tak co jsi zjistil nového o tom našem LCD monitoru?Já jsem zjistil žeje asi zbytečný čekat protože jsem četl že ceny ted zustanou stejné a zlevnovat se bude asi až ve třetím čtvrtletí tohoto roku.Napiš mi kde jsi viděl tenhle LCD nejlevněji na internetovém obchodě at siho už mužu objednat ikdyž cena je stále vysoká.Dík za odpověd.
Odpovědět0  0
home_grown | 24.1.200414:12
Ahoj. Asi te zklamu ­(i sebe­), ale levnejsi nez si psal, jsem bohuzel nesehnal.... S tim zlevnovanim mas asi pravdu....... Jeste se mi ozvalo par dalsich lidi a vsichni mi rikali, ze urcite, co se tyce kvality neprohloupim, kdyz si ho koupim. Beha na nem pry vse v poho :­). Az na tu cenu....... ach jo, ale co se da delat. Takze uz asi taky dal cekat nebudu.... Az ho budes mit, tak se mi prosim jeste ozvi jak s nim budes spokojenej. Taky se ti ozvu jestli uz ho budu mit :­) Tak diky a zatim ahoj!
Odpovědět0  0
pitrsbom | 3.2.200420:55
Ahoj ted honím obchod kde si koupit te n Sony lcd a zjištuji že všude šel nahoru přes 20000 tisíc.Napiš mi kde ho budeš kupovat jestli tam je ještě o něco levnější.Dík
Odpovědět0  0
home_grown | 4.2.200412:53
Ja ho budu kupovat asi pres kamose ­(takze nikde jinde neshanim, takze ti asi moc nepomuzu­), ale jeste nevim jak to dopadne..... a hl. jeste nevim tu cenu, ale da mi ho mozna bez DPH :­)
Je pravda, ze sli ted ceny celkem nahoru, to me docela naprdlo...... najivne jsem si myslel, ze to trochu spadne, ale necekal jsem, ze zdrazej :­-­(­( ach jo...
Odpovědět0  0
Nukem | 5.2.200416:46
T.S. Bohemia... HX73S za 19 457,­- [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Jinak piste dojmy, zaujal me jeho 19­" bratricek. Je to sice trochu o necem jinem, hlavne kvuli dobe odezvy, ale aspon neco ;­-)
Odpovědět0  0
home_grown | 29.2.200411:32
Ahoj! Tak jak si na tom s tim LCDckem? Uz sis ho poridil? Jestli jo, jake jsou tve dojmy? Dik za odpoved a zatim CuZ!
Odpovědět0  0
Kiki Lopez | 26.12.200318:55
Tak takovo recenzi jsem teda nežral.Naprosto nestraná a ničím neovlivněná.
Viz:
NEOVO ­- Monitor E­-17 zvládl zobrazit až 7% šeď.
LG ­- monitor dokázal zobrazit pouze 7% šedou, což je ve srovnání s konkurencí trochu slabší.
Tak tohle nechápu.Čím byla ta jednostranost vykoupena?
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 29.12.20030:25
Omlovam se, zde jsem trochu ustrelil. Samozrejme se snazim psat nestrane recenze, ale po asi 7 denni praci s monitorem LG bylo velmi slozite napsat recenzi......abych jen nehanil. A to je take pricina tohoto ustrelku. Neda se ale nic delat, monitoru jsem videl docela hodne, ale LG me fakt zklamalo.
Odpovědět0  0
marphy | 21.12.200310:51
v tabulce porovnani vybaveni je u 17ky napsano ze ma vstup pouze DVI ale to je chyba ze? pac ma bohuzel pouze analogovy vstup a v DATartu ho prodavaj za 14.500,­- :)
Odpovědět0  0
ozana (100) | 20.12.200317:31
U té 19­"ky píšete: ­"K připojení slouží pouze moderní DVI konektor­". Což ovšem není pravda, stačí se podívat na obrázek ­- je tam jak bílý konektor DVI, tak i modrý klasický VGA.

Když máte málo světla, tak si posviďtě lampou ­(odrazem od stěny­). Mimoto tmavý obrázek z digitálu lze lehce zesvětlit i v tom nejhloupějším grafickém editoru, ne?
Odpovědět0  0
amt (15) | 19.12.200314:54
To je ostuda, test by jinak usel ale ty zavazny chyby!? To je des ­- viz:
Případě vám nezbývá než zůstat u klasického CRT s obnovovací frekvencí 100 a více MHz ;

Hodnota svítivosti od 230 mc­/m2 je dostačující, ale opět platí čím více, tím lépe ;

posuzování kvality FTF panelu. ;

a dal chyby jako

K tomu slouží jednobarevné obrázky ­(modrá, červená, černá, bílá, šedá, zelená a červená­). ;

Podle délky ohonu u pohybující krychle bych odezvu odhadoval na 30ms ; ­(krychle neni ctverec­)

a taky by me zajimalo jestli mely testovane kusy vadne pixely.
Odpovědět0  0
Hawkey (11) | 19.12.200322:04
Taky se mi článku některé věci nelíbí. Například to, že se autorovi nepodařilo vyfotit pohybující se čtverec. Vždyť stativ se dá nahradit třebas hromadou knih. :­-­)

A co se týká velikosti LCD: Měl jsem možnost porovnávat 3 modely jedné řady ­(Viewsonic VX900, VX800, VX700 ­- všechny mají stejné rozlišení­) a nejlíp na mě zapůsobila 18­" obrazovka. U 19 jsou už body příliš veliké a vyšší rozlišení by se vážně hodilo...
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 20.12.20031:21
K tomu foceni...neni problem, ze nemam stativ, ale hlavnim problemem je nedostatecne osvetleni, ktere v teto dobe je. Protoze pokud chci, aby pohybujici se ctverecek odpovidal realu i na fotce, je nutne fotit s casem nastavenym na 1­/60s ­(bohuzel nejde nastavit 1­/70s, ktera by byla vhodnejsi­). A pokud dam 1­/60s tak i s nejmensi clonou je ten obrazek prilis cerny. Bohuzel nemam doma zadne vhodne osvetleni a diky malem svetlu ktere je venku jiz nelze vyuzivat slunce, tak jak jsem to delal pres lete, kdy jsem vse fotil na balkonu.
Odpovědět0  0
Hawkey (11) | 5.1.200417:00
Ok, to beru... Ve focení se vyznám asi tak jako v háčkování. :­-)
Odpovědět0  0
psycho | 26.1.200422:27
Takový lidi mám rád. Mají různý nedostatky a tak hledaj oblast, ve který by mohli zaperlit. U vás je to zřejmě Jazyk Český ;)
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 20.12.20031:24
Testovane kusy nemely zadne vadne pixely, to bych jiste do recenze patricne okomentoval.
A za ty chyby se omlouvam, nekdy ty pismenka pri psani vypadnou. ­(ani word je nenasel­).
Odpovědět0  0
? | 19.12.200311:33
ten clanek sem jen prolit ale muze te mi nekdo vysvetlit rozliseni 1280x1024 jako ty pixely sou obdelnikovy nebo jak ? protoze 1280x1024 rozhodne neni 4:3, 4:3 je 1280x960 proc se teda todle vyrabi ? je obraz neznatelne roztahlej nebo naopak smrsklej tohle mi fakt nejde do hlavy, dik
Odpovědět0  0
amt (15) | 19.12.200315:01
Pixely jsou stejne jako u ostatnich LCD ale v tomto rozliseni jich je o nekolik radek vice a tak je pomer stran 5:4 ­(obrazovka je temer ctvercova­) a ke geometricke deformaci obrazu proto nedochazi ­(bude k nemu dochazet naopak v pripade ze nastavite rozliseni v pomeru jinem ­- napriklad 1024x768 tj. 4:3, pak bude obraz vertikalne roztazen ­- postavy ve hrach budou vypadat stihlejsi :)
Odpovědět0  0
Martin Štěpánek (439) | 20.12.20031:27
Vetsinou jsem si vsiml, ze pri nastaveni mensiho nez nativniho rozliseni se na obazovce udelaji dva ­(s nizkym rozlisenim i 3­-4­) rozmazane pruhy. Diky tomu pak postavy vypadaji roztazene prevazne v techto vertikalnich pruzych a ne na cele obrazovce. Nepekne to ale vypada tak ci onak.
Odpovědět0  0
? | 21.12.200322:13
stejne mi to pride pekelne divny kdyz je teda pak obrazovka 5:4 no to je debilni, preci hry nejsou delany na 5:4 a co profi prace ? all se zene do wide screenu a ted tohle teda uz je to dyl ale je to mega divny, jenom kuli tyhle silenosti, bych do toho nesel, pac uz jen prob s fotaky 4:3 x 3:2 je pro me tezce rozchoditelnej. nejakej duvod to ale mit musi ze je to 5:4 ne ?
Odpovědět0  0
Martin Nevrla | 31.12.200310:44
To pitomé rozlišení 1280x1024 tedy 5:4 vzniklo v počítačové dávnověku, kdy se nad poměrem stran nikdo moc nepozastavoval. 1280x960 tedy 4:3 umí jen některé VGA karty. Zkoušel jsem to jednou na 17­"LCD ­(1280x1024­) a vůbec mi to nevzal. No je to dost problém, hlavně pro CAD­/CAMáky, kteří chtějí kružnici jako kružnici a čtverec jako čtverec. Zkuste si dát v NOKIA testu 1280x1024 a uvidíte, že na klasickém CRT 17­" bude kružnice jako elipsa vodorovně protažená a čtvrečky budou v pořádku a na 17­" LCD bude kružnice o.k. a čtverečky budou obdélníky postavené na výšku. MOžná je to tím, že kružnice je dělána vektorově a čtverečky bitmapově. Každopádně to nebude sedět... Jaké má s tím někdo jiný zkušenosti?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.