reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test zvukových karet: Creative vs. Hercules

3.5.2005, Jan Vítek, recenze
Test zvukových karet: Creative vs. Hercules
Na trhu herních zvukových karet v Česku jsou dnes u renomovaných prodejců k dispozici prakticky jen výrobky dvou firem – Hercules a Creative. Analogie by se tedy dala hledat u AMD a Intelu, kde Creative svým zázemím a tradiční minulostí výrobce zvukových karet připomíná Intel a Hercules vpádem do tohoto segmentu trhu a invencí zase AMD.

Test reprodukce hudby



V testu reprodukované hudby jsme se zaměřili na vlastnosti karet čistě za účelem věrné reprodukce nahrávek. K tomu jsme využili bezztrátových záznamů (kodek FLAC), sluchátek Sennheiser HD-497 a citlivých uší.


Obr. 23 – Sennheiser HD-497

K testu jsme kromě základní čtveřice přibrali ještě starý SoundBlaster 128 PCI a kodek VIA VT1617A (Vinyl Audio) z toho důvodu, aby bylo jasné, zda se kvůli samotné hudební reprodukci vyplatí přejít ze starých karet nebo on-board kodeků na nějaký novější typ a předběžně mohu potvrdit, že vyplatí. Karty jsme testovali proti sobě na jednom počítači, takže prodlevy mezi poslechy byly minimální a věrohodnost testu díky tomu vzrostla. Pokusím se vám vlastnosti jednotlivých karet přiblížit alespoň v bodech.
    • VIA Vinyl audio - malá dynamika, přebuzené výšky, při větší dynamice skladby má zvuk tendenci se rozpadat, slabé středy a basy
    • SB 128 PCI - ve všech ohledech má ještě slabší signál než VIA Vinyl
    • SB Audigy 2 ZS - čisté podání zvuku, slabší dynamika a propracovanost než u MAYI EX5
    • SB Live! 24 - rozdíl mezi podáním zvuku od Live! a Audigy 2 ZS jsme nepoznali
    • Fortissimo 4 - obdobné vlastnosti jako má CREATIVE, ovšem rozpoznatelně slabší přednes výšek a slabší dynamika
    • MAYA EX5 - výchozí bod celého testu, dobrá dynamika, stabilní a výborná reprodukce celého spektra

    Pokud bychom se měli pokusit sestavit žebříček karet podle vlastností karet v reprodukci hudby, vypadal by asi nějak takto:
    1. Audiotrak MAYA EX5
    2. SB Audigy 2 ZS & SB Live! 24
    3. Hercules Fortissimo 4
    4. VIA Vinyl Audio
    5. SB 128 PCI


    Závěr



    Absolutního vítěze testu asi nelze jen tak určit, záleží, z jakého úhlu budeme karty posuzovat. Měl bych tu ale pár tipů.

    Pokud chcete výtečnou kartu na hry, zde není o čem diskutovat, Audigy 2 ZS se svými funkcemi, kvalitou reprodukce a nízkými nároky na čas procesoru je to pravé. Její hlavní protivník, Fortissimo 4, nemá ani v jednom zmíněném ohledu navrch a navíc, pokud oželíte bundlovaný software u Audigy 2 ZS, dá se OEM verze pořídit dokonce levněji než Fortissimo 4.

    S opačným extrémem, kdy chceme kartu vysloveně jen na poslech hudby, nám pomůže Audiotrak MAYA EX5, jenž byť nemá tak výborné výsledky jako Audigy 2 ZS v syntetických testech, přece jen jsou její praktické zvukové vlastnosti podle našich uší lepší. Proto tato karta dostává prvenství v podání reprodukované hudby.

    Třetí hledisko nemůže být jiné než ekonomické, z pohledu poměru cena/výkon. Tady opět není o čem diskutovat, SB Live! 24 si prvenství rozhodně zaslouží. V některých ohledech je lepší než třikrát dražší Hercules, v některých horší a celkově ho díky své ceně nechává daleko za sebou.


    Ceny s DPH:

    Audiotrak MAYA EX5 ... 2 200 Kč
    Creative SB Audigy 2 ZS ... 2 400 Kč (OEM verze 2 100 Kč)
    Creative SB Live! 24 ... 700 Kč
    Hercules Fortissimo 4 ... 2150 Kč

    Za zapůjčení zvukové karty Creative SB Live! 24 děkujeme společnosti Creative
    Za zapůjčení zvukové karty Creative SB Audigy 2 ZS děkujeme společnosti Czech Computer
    Za zapůjčení zvukové karty Hercules děkujeme společnosti Guillemot
    reklama