reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermalright XP-120: P4 3.8 GHz za 1000 otáček

27.4.2005, Martin Přikryl, recenze
Thermalright XP-120: P4 3.8 GHz za 1000 otáček
Také přemýšlíte o tom, jak uchladit Pentium 4 s jádrem Prescott potichu? Už vám nedostačuje běžný BOX chladič, který je synonymem všeho jen ne efektivního chlazení? Dodnes jste měli možnost řešit problém nákupem Zalmanů. Dnes si ukážeme trochu něco jiného, co může s kartami při volbě hodně zamíchat.
Vyhodnocení

Intel BOX:
Tento chladič dostane každý uživatel ke svému novému procesoru. Navzdory všeobecné kritice ho považuji za použitelný chladič. Pokud ale chcete ticho k kombinaci s Prescottem, musíte hledat jinde. Sám mám tu zkušenost, že TOP modely P4 jsou ve špatně větraném kejsu s tímto chladičem neuchladitelné resp. téměř vždy po delší zátěži skončíte tak, že se vám P4 začne zpomalovat (vkládat prázdné cykly).

Hodnotím: 65%

Cena: 0 Kč (přiložen u každého nového Intel CPU)


Arctic Freezer 7:
Zajímavý chladič nejen díky technologii Heatpipe. Kluzná keramická ložiska z něj dělají jeden z tišších chladičů, a to se u Prescotta počítá. Nedostanete z něj nijak závratně nízkou teplotu, ale jakmile začnete „topit“, nikdy nezklame. Setrvačnost chladiče je dobrá a účinnost odvodu tepla z pasivu skvělá. Záruka od výrobce 6 let je až neuvěřitelná. Poněkud amatérské zpracování a poměrně častá nefunkčnost Heatpipu (vlastní zkušenost z montáže cca 50-60 kusů) ale na hodnocení nepřidají. Nemá problém s univerzálností použití na různých deskách a kejsech. Naopak si můžete vybrat, jestli chcete teplý vzduch chcete posílat ven z kejsu přes zdroj nebo přes přídavný ventilátor v zadní části skříně.

Cena: 870Kč vč. DPH

Hodnotím: 85%


Zalman CNPS 7700 Cu:
Stručně řečeno není tento chladič pro tichého Prescotta vůbec vhodný. To vyplývá už jen z tepelných vlastností použitého materiálu. Měď skvěle teplo vede, má dobrou akumulační schopnost, ale je příšerně těžká a právě díky těmto vlastnostem je problematické z těla chladiče toto teplo dostatečně rychle odvést ventilátorem s malými otáčkami potažmo s malým průtokem vzduchu - chtělo by to prostě větší plochu. Zde bych viděl mnohem raději kombinaci mědi a hliníku. Další velkou nevýhodu vidím v ložisku mohutného ventilátoru. Příliš masivní a těžký ventilátor potřeboval pevné a stabilní ložisko. Cvakání je skutečně příliš výrazné. Velikost dost omezuje možnost použití na některých deskách a kejsech. Na druhou stranu ventilátor ochlazuje i topivé součástky na základní desce. Pochválit musím dobře zvládnutý postup montáže a jeho skvělou univerzálnost.

Cena: 1555Kč vč. DPH

Hodnotím: 75%


Thermalright XP-120:
Tento konstrukčně výborně zvládnutý pasiv mě ohromil. Ventilátor může zároveň ochlazovat i pasiv severního můstku základní desky. Výkony podal až neuvěřitelné. Dokonce jsem ho nechal v klidu (2.8GHz) ve WXP běžet jen na pasiv. Teplota kolísala kolem 61-65°C!! Jeho obrovskou nevýhodu vidím ve složité instalaci a poměrně chatrné adaptaci na LGA775 a také v často nevalné kompatibilitě s mnoha základními deskami (hlavně u Athlonu 64 si moc neužijete) . Také uchycení ventilátoru se jeví až ledabyle. Absence ventilátoru může někoho odradit, na druhou stranu je to pro fajnšmekry jednodušší. Mohou si zvolit ventilátor dle svých představ. V kombinaci s Nexusem Real Silent 120mm vznikl jeden z nejlepších chladičů, co jsem kdy viděl. Účinný a tichý, tak jak to má být!

Cena: 1825Kč vč. DPH + 203Kč za bracket pro LGA775

Hodnotím: 90%


Vysvětlení k hodnocení:

Pod 50% - nevyhovující
51-64% - v nouzi použitelný
65-80% - lepší průměr, ale ...
81-95% - zajímavý, vhodná koupě
96-100% - ještě jsem ho neviděl :-)


Thermalright XP-120, Zalman 7700Cu dodala firma JSC-Computers, u které si je také můžete zakoupit (XP-120 dodává jako jediná v ČR !).




Intel BOX, Arctic Freezer 7 a testovací sestavu dodala firma Suma


Nexus Real Silent 120mm zapůjčil Eagle :-). Za dobrou cenu ho můžete koupit např. v Cybex.cz či v Softcomu.
Pentium 4 570 (Prescott 3.8 GHz) zapůjčila společnost AAC Czech.


Všem děkujeme

Fotogalerie

Freezer hezky odebírá i teplo z pasivu severního mustku MB.


Postup instalace Zalmanu:















Montáž Thermalrighta XP-120 v obraze:















reklama