reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Bigwater 745 a Aquarius II

27.3.2006, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Bigwater 745 a Aquarius II
Už tomu budou téměř dva měsíce, co jsme se podrobně podívali na téma vodního chlazení v podobě 3D Galaxy od firmy Gigabyte. Dnes toto téma oživíme recenzí na chlazení Bigwater 745, které se pyšní hned dvěma radiátory využívajícími celkem tři 120mm ventilátory. Plocha odevzdávající tepelnou energii okolnímu vzduchu je tedy natolik velká, že můžeme očekávat velmi slušný chladicí výkon pro zkrocení i těch nejnáročnějších komponent.
Kapitoly článku:
Pokračujeme vodní pumpou, na které je již od výroby instalována plastová expanzní nádoba o objemu 350cm3. Pumpa je označena pouze logem Thermaltake, takže je těžké říci, zda se na její výrobě podílel i jiný výrobce. Hlavními jejími parametry jsou průtok 400 litrů za hodinu (tolerance 50), spotřeba 10,8W, která určuje, jak moc bude samotná pumpa zahřívat chladicí médium a nakonec velmi slušný výtlak vody až do 2,1m. Samozřejmě se ale nemůžeme spoléhat na tyto specifikace v každém případě. Například je jasné, že s vyšším převýšením, které musí pumpa překonávat, rapidně klesá celkový průtok a je zcela jasné, že udávaného průtoku pumpa dosáhne jen když nebude muset překonávat téměř žádné výškové rozdíly.


Specifikace vodní pumpy:
  • Rozměry - 75*70*75 (d*š*v)
  • Ložiska - keramická
  • Maximální průtok - 400l/h (+-50)
  • Napájení - 12V
  • Spotřeba - 10,8W
  • Napájecí konektor - 4pin Peripheral Power
  • Hluk - 16dBA
  • Výtlak - 2,1m
  • Životnost - 70000 hodin (MTBF)


Vodní chlazení by mělo být výkonné, ale také velmi tiché a do tohoto schématu pumpa se svými udávanými 16dBA rozhodně zapadá, ovšem charakteristika zvuku je něco jiného, než jeho hladina a na to se podíváme později. Napájení je zajištěno přes čtyřpinový molexový konektor a vyveden je dokonce i žlutý vodič s třípinovou přípojkou, přes který můžeme sledovat otáčky pumpy, tudíž chlazení se zapíná automaticky s počítačem a je postaráno i o bezpečnost provozu. Existuje několik aplikací, které mohou otáčky pumpy sledovat a v případě poruchy uživatele upozornit, nebo rovnou počítač vypnout.


Specifikace expanzní nádoby:
  • Rozměry - 86*66*110 (d*š*v)
  • Objem - 350cm3


S expanzní nádobou pumpa tvoří jeden kompaktní celek. Nádoba je dostatečně veliká, abychom prvotní naplnění okruhu bez problémů zvládli. Zvýrazněny jsou na ní také nejvyšší a nejnižší povolené hladiny média, kde bych doporučoval si všímat především té nejnižší, protože nasávání vody z nádoby je zde umístěno poměrně vysoko a při nedostatečně vysoké hladině tu vznikají vysoká rizika pro váš počítač a i pro pumpu samotnou. Hladina média je ale dobře vidět a doplňovací otvor je se svými 25mm dostatečně široký, aby bylo vše maximálně pohodlné.



Na spodní straně si také můžete všimnout silentbloků pro omezení přenosu vibrací a to je zvlášť u pump velice důležité a na horní straně hned vedle vývodu napájecího kabelu už méně důležité modré světelné diody.


Radiátory

Thermaltake dodává dva kvalitně provedené radiátory s měděnými trubkami a hliníkovým, velice jemným a hustým žebrovím. U obou je prostor mezi jednotlivými žebry široký asi 1mm a samotná žebra nejsou širší než 0,1mm. Jejich účinnost je zvýšena vyražením otvorů po celé jejich délce, čímž se jejich aktivní plocha zvyšuje a vytváří se turbulence. Kvůli tak malé šířce jsou žebra také extrémně náchylná k mechanickému poškození, takže doporučuji se k radiátorům chovat v rukavičkách.


Specifikace ventilátoru:
  • Otáčky - 1300-2400RPM
  • Průtok vzduchu - 38,6-93,7CFM
  • Hluk - 16-30dBA
  • Konektor - 4pin Peripheral Power


Malý, 120*120*35mm radiátor je koncipovaný tak, aby mohl být namontován na zadní stranu skříně, přímo za zadní vyfukující ventilátory. V tom případě je ale samozřejmě třeba ventilátor na radiátoru obrátit, aby vzduch přes žebra tahal. Účinnost chlazení tak neutrpí, poněvadž radiátory jsou kapotované a vzduch tak musí přes žebra projít v každém případě. Je jen škoda, že ventilátor je umístěn trochu mimo žebra a ofukuje i měděné trubky.






Napájení je stejně jako u vodní pumpy vyřešeno přes čtyřpinový molex (konektor Peripheral Power) s možností sledování otáček pomocí samostatného žlutého kabelu. U tohoto ventilátoru je navíc možné regulovat otáčky s pomocí dodávaného zátěžového potenciometru, jenž nainstalujete na místo některé ze záslepek a zapojíte do dvoupinového konektoru na ventilátoru.



Velký radiátor pro dva 120mm ventilátory (rovněž široký 35mm) je pojat coby samostatná jednotka, na kterou nainstalujete hliníkové nožičky a postavíte někde opodál, kde bude nejméně obtěžovat. To samé se dá ale také samozřejmě provést i s druhým radiátorem, záleží pouze na vaší fantazii. Jinak se jedná o naprosto stejný radiátor, jen dvakrát delší.


Specifikace ventilátorů:
  • Otáčky - 1300RPM
  • Průtok vzduchu - 54,4CFM
  • Hluk - 26dBA
  • Konektor - 4pin Peripheral Power





Použité ventilátory, každý s otáčkami 1300RPM, napájí jeden molexový konektor, tudíž zde máme celkem tři molexy, jež musíme někam umístit. Všechny jsou ale průchozí, tudíž je můžeme napojit na jeden vývod ze zdroje za sebe. Ti šikovnější z vás si mohou s klidem napájení upravit dle svých preferencí, stačí k tomu pájka.


Ostatní příslušenství

Zatím jsme si probrali ty základní součásti a nyní zbývá představit si ostatní, již méně zajímavé prvky, bez kterých bychom chlazení ale nezprovoznili. V prvé řadě je to čtyřmetrová hadička k pospojování komponent. Její vnitřní průměr je 9,5mm a stěny jsou široké 1,5mm, tudíž vnější průměr je 12,5mm. Díky tomu bez problémů zapadne do fitinek pro hadice s vnějšími rozměry maximálně 13mm.



Použitý materiál je PVC se zelenými UV reaktivními příměsemi. Její ohebnost by mohla být lepší; rozhodně nepočítejte s tím, že bez problému s ní pospojujete komponenty, které budou k sobě blíže než 10cm – v tom případě bude zapotřebí nějaké pevné koleno, nebo jiný prvek.



Pro naplnění okruhu nám Thermaltake přichystal 500ml roztok etylenglykolu, jenž by měl zabránit korozi, usazování vodního kamene a třeba i zmrznutí média v okruhu, ovšem to asi nebude tolik zapotřebí, pokud ovšem neplánujete vyvést některý z radiátorů ven. A aby se roztok hodil k hadičkám, je sladěna dokonce i jeho barva.


Nakonec tu máme obsah bílé krabičky, do které se vešla záslepka pro vývod hadičky z útrob skříně, záslepka s regulátorem otáček ventilátoru u malého výměníku, retenční mechanismus pro Intel a AMD, jaký známe z normálních vzduchových chladičů procesorů od Thermaltake a nakonec malý sáček s bílou teplovodivou pastou.
reklama