reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Bigwater 745 a Aquarius II

27.3.2006, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Bigwater 745 a Aquarius II
Už tomu budou téměř dva měsíce, co jsme se podrobně podívali na téma vodního chlazení v podobě 3D Galaxy od firmy Gigabyte. Dnes toto téma oživíme recenzí na chlazení Bigwater 745, které se pyšní hned dvěma radiátory využívajícími celkem tři 120mm ventilátory. Plocha odevzdávající tepelnou energii okolnímu vzduchu je tedy natolik velká, že můžeme očekávat velmi slušný chladicí výkon pro zkrocení i těch nejnáročnějších komponent.
Na uvedené sestavě jsem testoval teploty procesoru a grafického čipu při třech základních nastaveních otáček na malém radiátoru 1300, 1800 a 2400RPM. Dříve ale ještě napíši několik postřehů z provozu. Celý okruh byl zapojený v ideální podobě, kdy byly všechny součásti ve stejné výšce a výkon čerpadla tak nebyl zbytečně srážen nutností překonat výškové rozdíly. Před zapnutím počítače je nanejvýš vhodné naplnit expanzní nádobu až po okraj, poté zůstat připraveni se zbytkem média, počítač zapnout a pohotově doplňovat hladinu média v nádobě. Po několika minutách se okruh ustálí a všechny bublinky jsou zachycené.

Do té doby bude čerpadlo hlasitě chrčet a vůbec vyluzovat nelibé zvuky. Nakonec se uklidní, ale stále mi ani v nejmenším nepřipadalo, že dosahuje pouze 16dBA hluku. Projevuje se hlasitým vrčením, které přehluší i dvojici 1300RPM 120mm ventilátorů. Ty jsou podobné kvality, na jakou jsme si v posledních měsících zvykli, tedy velmi dobré, takže nebýt čerpadla, dosáhl by Big Water v mém pomyslném žebříčku hlučnosti daleko lepších výsledků.

Nyní už ale k testům teplot. Nejdříve jsem do okruhu zapojil pouze blok k chlazení procesoru, abychom pak mohli srovnat, jak přidání dalšího zdroje tepla zamávalo s jeho teplotami. Procesor byl provozován na základní frekvenci, ale v souladu s testy vzduchových chladičů bylo napětí zvednuto z 1,5V na 1,6V. Zátěžové testy obstaraly programy Prime95 a 3DMark03 – test Nature. Teploty jsem sledoval do té doby, než se ustálily na stabilních hodnotách. Zbývá se ještě zmínit o okolní teplotě pohybující se na 22°C.


AMD Athlon FX55
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
1300RPM
27,5°C
40,5°C
1800RPM
27°C
40°C
2400RPM
26°C
39,5°C

Výsledky samy o sobě ukazují především velmi malé rozdíly v teplotách v závislosti na nastavení otáček ventilátoru, což je příhodné, protože hluk ventilátoru na 2400RPM je nesnesitelný a je tu tedy i možnost dalšího snižování otáček a tím i hluku. Pokud si vezmeme pro srovnání výsledky z testu vodního chlazení Gigabyte 3D Galaxy, které ovšem využívá pouze jeden 120*120mm radiátor, pak ten při ventilátoru nastaveném na 1200RPM a dosahoval asi o 5°C vyšší hodnoty. Při konfiguraci, kdy mu pomáhaly ještě dva vyfukující ventilátory skříně Gigabyte 3D Aurora, klesla teplota asi o 1°C.


Radiátor chlazení Gigabyte 3D Galaxy

Nejvýkonnější vzduchový chladič v našich testech – Noctua NH-U 12 dosahoval při srovnatelné teplotě okolního vzduchu výsledků 29/44°C, tedy podobných, jako 3D Galaxy. Zde si je ale třeba uvědomit, že Noctua byla testována se základní deskou na stole a při umístění ve skříni již bude zcela jiná situace.


Noctua NH-U 12

Po přidání grafické karty s čipem nVidia GeForce 7800GTX do okruhu jsem nejdříve zjišťoval, jak tato skutečnost ovlivnila teplotní testy samotného procesoru. V průměru šly teploty při všech nastaveních o 0,5 – 1°C nahoru – při použití programu Prime95.


GeForce 7800GTX
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
1300RPM
33,5°C
43°C
1800RPM
33°C
42°C
2400RPM
32°C
40,5°C


Teploty grafické karty můžeme porovnat například s výsledky chladiče Arctic Cooling Accelera X1 při plných otáčkách 2000RPM, kde jsme použili identickou grafickou kartu. Jeho nejlepší hodnota byla 61°C v zátěži, takže zde je rozdíl viditelně daleko větší. Na druhou stranu zde není postaráno o chlazení pamětí, tudíž by bylo vhodné si pořídit ještě pasivy na BGA čipy, nebo třeba i vodní bloky k tomuto určené.


Arctic Cooling Accelero X1

Na střední nastavení otáček v testu 3DMarku03 Nature zůstala maximální teplota procesoru na 40°C, což si vysvětluji menší zátěží zmíněného programu, než má Prime95.
reklama