reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Bigwater 745 a Aquarius II

27.3.2006, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Bigwater 745 a Aquarius II
Už tomu budou téměř dva měsíce, co jsme se podrobně podívali na téma vodního chlazení v podobě 3D Galaxy od firmy Gigabyte. Dnes toto téma oživíme recenzí na chlazení Bigwater 745, které se pyšní hned dvěma radiátory využívajícími celkem tři 120mm ventilátory. Plocha odevzdávající tepelnou energii okolnímu vzduchu je tedy natolik velká, že můžeme očekávat velmi slušný chladicí výkon pro zkrocení i těch nejnáročnějších komponent.
Thermaltake Big Water 745 je velice pěkný výrobek, který bohužel trpí dvěma velkými neduhy. Zaprvé je to špatné uchycení fitinek na radiátory, skrz které může velice snadno protékat chladicí médium a je tak nutná dodatečná úprava ze strany uživatele. A za druhé je tu závažnější problém s hlučnějším čerpadlem, které kazí dojem z jinak dobře provedeného výrobku a navíc je jen těžko odstraníme jinak, než zakoupením jiného čerpadla, například některého z osvědčených výrobků firmy Eheim.



Na druhou stranu se toto chlazení jinak vyznačuje velmi dobrým výkonem, kterého je schopno dosáhnout i s použitím malých otáček ventilátorů. Dobře jsou zpracovány také vodní bloky. Ty jsou sice co se týče návrhu velmi jednoduché, ale jejich zpracování to dohání. Navíc nemůžeme čekat, že by Thermaltake do chlazení této cenové kategorie zařadil bloky typu cascade, címž se dostávám k ceně. Za cenu 3640,- Kč s DPH dostaneme pumpu, expanzní nádobku, vodní blok na procesor, 120*120mm a 120*240mm radiátory, tři kvalitní 120mm ventilátory, chladicí médium a hadičku. Troufám si tvrdit, že za tuto cenu se Big Water 745 vyplatí i přes zmíněné neduhy.


Velmi dobrý chladicí výkon
Připojení fitinek na radiátory
Až na jisté problémy snadná instalace
Hlučné čerpadlo
CENA
Ikona Odkaz na databázi
Velká chladicí plocha
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 3640,- s DPH (JSC Computers)


Thermaltake nám také nabízí blok Aquarius II, který svým vzhledem patří spíše mezi levnější výrobky a i jiné jeho vlastnosti tomu napovídají. Jeho vnitřní struktura je opravdu nenáročná, ovšem, jak testy potvrdily, i tak dokáže s velkým přehledem uchladit i ty nejmodernější VPU dnešní doby. Navíc díky svým třem sadám různě velikých fitinek a univerzálnímu mechanismu, jenž dovoluje instalaci na všechny karty, které mají kolem čipu alespoň dva otvory a dostatek místa, se jedná o vysoce univerzální a kompatibilní řešení pro grafickou kartu. Nevýhodou je, že zde není nijak řešeno chlazení paměťových modulů, takže o to se musíte postarat sami.



Dostatečný výkon i pro moderní VPU
Jednodušší vnitřní struktura
Univerzální retenční mechanismus
Neřeší chlazení pamětí
Tři sady fitinek různých velikostí
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 915,- s DPH (JSC Computers)

Za zapůjčení chlazení Thermaltake Big Water 745 a bloku Thermaltake Aquarius děkujeme firmě JSC Computers




Za zapůjčení grafické karty Gigabyte GV-NX78X256V-B (GeForce 7800 GTX) děkujeme společnosti Gigabyte

Za poskytnutí základní desky DFI LANParty-UT nF4 Ultra-D děkujeme firmě RIDEA distribution
reklama