reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.3.2006, Jan Vítek, recenze
Už tomu budou téměř dva měsíce, co jsme se podrobně podívali na téma vodního chlazení v podobě 3D Galaxy od firmy Gigabyte. Dnes toto téma oživíme recenzí na chlazení Bigwater 745, které se pyšní hned dvěma radiátory využívajícími celkem tři 120mm ventilátory. Plocha odevzdávající tepelnou energii okolnímu vzduchu je tedy natolik velká, že můžeme očekávat velmi slušný chladicí výkon pro zkrocení i těch nejnáročnějších komponent.
Matej Vojta | 8.12.200618:13
Dobry den chtel bych se zeptat jestli na tohle vodni chlazeni jde pripojit grafika i procesor? Rad bych to mel v jednom..... Popripadne jiny vyrobek ktery to umi diky....
Odpovědět0  0
Jano | 30.10.200621:20
Kupil som ho prednedavnom ale použijem len čerpadlo a ten veľký
dvojchladič ,ktorý namontujem hore do skrinky na ležato pred
zdroj bez vetrákov a uvidíme ako bude fungovať.
Teraz mám http:­/­/thermaltake.com­/product­/Liguid­/DIY­/cl­-w0005­-01­/cl­-w0005­-01.asp ale cez leto nestíhal chladiť P 830 + PCIX radeon 770.
PS: tie 10mm hadice sú v tej novej suprave na ho**o , lebo pod
tými konskými fitingami sú aj tak len nejaké 6­-7 diery.
Takže načo hrubá hadica keď je v sústave 6 zúžených hrdiel ???­-­-
aby zavadzali :­-­)
K téme hore : čerpadlo stačí 150­-200 l za hodinu ...
Odpovědět0  0
odieman | 30.3.20069:54
Pro Bhualaba:

Souhlasim, take bych rad videel vice recenzi. Ale trosku ti pomuzu.
Vlastnil jsem pres rok AQCoool, ten jejich prvni model. Moc se mi libilo, ze to bylo predem uz smontovane a naplnene destilkou, ze to melo expanzku, bylo to vsechno uzavreno v jedne krabici ­- a posleze jsem zjistil ze to vsechno je hloupost. Loni na podzim jsem koupil BigWater SE http:­/­/thermaltake.com­/product­/Liguid­/DIY­/cl­-w0005­-01­/cl­-w0005­-01.asp ­- vybiral jsem dlouho, ale Bigwater tou dobou byl dle meho nejlepsi pomer cena­/vykon. Za tech par tisicovek, ktere jsem zaplatil jsem dostal mnohem komplexnejsi reseni nez s AQcoolem, ktere me stalo stejne penize.

Proc myslim ze complexnejsi a lepsi? ­- jednak BigWater je jako lego, vsechno si namontujete kam se vam to libi, na miru si nastrihate hadicky, velmi jednoduse je napojite na fitinky, nalejete vodu a jedete. Kdyz budete rozsirovat, jenom vypustite, pridate prvek, pridate hadicku, dolejete a jede se dal. Co se fitinek tyce ­- ja s nimi nemam zadny problem, nikde mi voda neutika, pridelavani je velmi jednoduche a zadne upravy jsem delat nemusel. U BigWater SE modelu je jina pupmpa, je malinkata, modre osvicena ­(coz me nijak netankuje :o­)­) a zrejme narozdil od recenzovaneho modelu je naprosto ticha. Jediny problem u ni je odruseni vibraci. Hluk nedela zadny, ale prenasene vibrace na case mohou hluk nahradit ­- vyreseno oblozeni pumpicky molitanem :­-­). Dale BigWater SE nema expanzni nadobu ­- a vlastne ani neni potreba. Misto ni je velika nadrz do 5,4­" slotu, ktera slouzi pro dolevani kapaliny, ale zaroven poslouzi i jako expanzka, protoze je vyrobena z mekkeho pruzneho plastu ­(ale velmi odolneho­) takze zmeny tlaku vlivem teplotniho rozpinani zvladne. Odzvdusnovani se provadi dle manualu tak, ze pumpu postavite na nejnizsi misto celeho okruhu tak aby hadicky smerovaly nahoru ­- pumpa tak postupne vytlaci vzduch z obehu do te 5,4­" nadrze ­- ktera naopak musi byt umistena na nejvyssim miste celeho okruhu ­- je to vlastne prepadova nadrzka.
Ja jsem si k zakladnimu modeli BigWater SE dokoupil jeste VGA blok, take od thermaltake ­(ten samy jaky je tu v recenzi­). takze jsem vlastne svuj okruh rozsiril. Cely takto zapojeny okruh mi spolkne necely pul litr tekutiny. Nekdo tu psal, ze doleva destilku ­- tady se musim zarazit. AQCool mel obsah priblizne 3 deci a stacilo ho doplnit jednou za pul a to ne mnoho. BigWater ma o polovinu vetsi objem, ale stejne jako tu nekdo psal, musim dolevaty po dvou az trech mesicich a nekdy je to i jedna deci. Netusim kam se kapalina ztraci :­-­). Co se tyce destilky ­- nevim proc by pak mel okruh korodovat, ke korozi je potreba kyslik a necistoty ­-t ty by v destilce byt nemely. Pokud tohle je problem, doporucuji cely okruh vycistit nejakou neagresivni latkou, pote dukladne proplachnout destilkou a pouzivat kvalitni destilovanou vodu ­- koroze by nemela byt problem. Coz nemohu rict o original chladici tekutine ­- ta se mi nelibi, jednak je barvena kvuli podsviceni, a docela to barvi :o­), vyprat to ale jde. druhak ta tekutine neuveritelne peni. Dela penu podobne konzistence jakou mate na hladine znecistenych rek, takova ta husta pena, ktera se spatne rospousti ­- to pak dela trosku problemys doplnovanim tekutiny do systemu. Z toho duvodu jsem take presel na destilku. Mozna ze ma o neco horsitepelne­-vodive vlastnosti, ale taplotni rozdily jsou minimalni ­(stupen, mozna dva?­).

A ted k samotnemu chlazeni, predem uvadim, ze chladim vodou za ucelem ticha, ne teploty, tudiz vetraky na minimum, v case mam pouze vetrak ve zdroji ­(12cm­) a pak od vodnika, jine vetraky proste nemam ­- uprednostnuji nerusene spani v mistnosti se zapnutym PC. V dobe kdy byl system novy mi udrzoval teplotu na procesoru 40°C a ve spickach lehce nad 50°C. Prechodem na destilku a tim ze jsem dobytek a od prachu zaneseny radiator jsem nikdy nevycistil :o­) mi to stouplo radove az o 5°C.
A co ze to chladim?

Intel Pentium 3 GHz ­(HyperThread­) s novejsim jadrem ­- tzn procesor pece az na 110°C ­(vyzkouseno v praxi ­- vydrzelo mi to bezet nechlazene na cca 105°C a nespadlo dokud jsem procesor nezatizil­). K tomu chaldim jeste starouska grafiku ATI Radeon 9700Pro. Navic ma case 3 harddisky a passiv na chipsetu, takze mam bezne v case pres 30°C.

Myslim ze kdyzbych si jeste pohral, chladilo by to i vic, kdybych zapnul vetrak na vyssi otacky take, ale to neni mujj pripad, ja vyzaduju tichy chod, taktovani jsem si uzil ­"za mlada­" :­-­) a uz me to nebavi ­(no abych nekecal, tak ten 3GHz mi bezi na 3,15 ;­-­)­)

V rukou jsem jine vodniky nemel, ale co jsem mel moznost videt tak me nic jineho neoslovilo. Jsou hezi vodniky i mozna lepsi, ale nic jsem nevidel za ty penize, za jake to prodava ThermalTake. A to v te cene dostanete opravdu krasne a poctive baleni. Nic nechbi, vseho je dostatek ­- sroubecku, prichytnych spon atd..., provedeni je kvalitni, neni osklive a ucel splnuje uzasne. Navic montaz zvladne uplne kazdy ­(coz o AQCoolu nemuzu rict­).

Pokud nekdo chcete levnejsiho vodnika a nemate kolem sebe nikoho kdo by vam ho levne udelal, tak urcite vybirejte z nabidky ThermalTake. Mohu jen doporucit.
Odpovědět0  0
TomPerys | 21.4.200621:36
ty mas bigwater se ??? chystam se koupit a nevim mam ci nemam je to gut? na kolik to uchladi?
Odpovědět0  0
elektrotechnik | 12.8.20061:43
Dobrý den
chtěl bych se zepta zda opravdu nejsou žádné problémy s těsněním uradiátorů a jestli by jste mi mohl poslat nějaké fotky Vašeho zapojení na elektrotechnik@centrum.cz
děkuji
Odpovědět0  0
Bhualaba | 28.3.200620:01
Podle mě je docela škoda, že se najde tak málo testů vodního chlazení, já osobně bych si rád nějaký pořídil ­( mám rád ticho ­), ale vrazit do toho peníze a vlastně nevědět do čeho jdu se mě nechce :)
Odpovědět0  0
Dvorix | 27.3.200614:28
1.Převýšení nemá ŽADNÝ vliv na výkon čerpadla. Důležitý je rozdíl hladin a ten je u uzavřeného chlazení roven 0. Otestováno prakticky.
2. V praxi podle mě nezáleží na pořadí zapojení komponent. Voda se ohřívá velice pomalu a teče dost rychle. Ten gradient je minimální.
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Viz též moje stránky:
http:­/­/www.dvorix.com­/vodni_chlazeni­/index.htm

Odpovědět0  0
rs (52) | 27.3.200614:54
"Převýšení nemá ŽADNÝ vliv na výkon čerpadla. Důležitý je rozdíl hladin a ten je u uzavřeného chlazení roven 0.­"

Tohle myslím skutečně platí. Jenom dodám, že pokud nejvyšší bod v okruhu převyšuje výšku do které je čerpadlo schopno kapalinu dotlačit, může být problém takový systém poprvé rozjet.
Odpovědět0  0
dvorix | 27.3.200617:15
U čerpadla se uvádí výtlačný výška. U tohoto čerpadla bude tak půl metru.
Když se vypne čerpadlo, pak se voda ustálí. No a toho půl metru je nad tu ustálenou hladinu.

Takže já mám vodní chlazení dole na zemi, nádobu s vodou mimo PC ­(asi metr nad PC­) a ještě tam mám nad tou nádobou cca 40cm vodotrysk :­-)
Odpovědět0  0
Wlado (7) | 27.3.200612:59
Obavam se ze mate v clanku chybu. Pisete ­"Výška měděné základny je o poznání menší než u CPU bloku ­(7mm­), takže i hloubka kanálků bude zákonitě menší, tedy 5mm, takže co se týče šířky dna, ta je rovněž 2mm. Průtok vody bude v tomto případě více omezen, protože CPU blok nám nabízí průřez o velikosti 48mm2 oproti 35mm2 u VGA bloku­" Ale podle me kdyz chcete spocitat prurez kanalku tak nemuzete nasobit vysku medeneho bloku s vyskou kanalku. Chtelo by to zmerit sirku kanalku. Celkem by me tato informace zajmala. Jestli bych mohl autora pozadat o zmereni byl bych mu vdecen. Pak v te vete mi jeste nesedi sirka dna ze je 2 mm. Asi tim myslel ze je kanalek u GPU vzdalen od heatspreaderu 2 mm.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 27.3.200613:54
Nezminil jsem se o sirce kanalku VGA bloku, ktera je vetsi nez u CPU bloku ­- 7mm. V soucinu s hloubkou 5mm to dava 35mm^2. Blok CPU ma kanalky 4*12mm, tedy 48mm^2.

Samozrejme, sirkou dna jsem myslel masiv medi mezi proudici vodou a VPU ­(heatspreader zde neni­).
Odpovědět0  0
Wlado (7) | 27.3.200617:04
Omlouvam se vam. Domnival jsem se ze jste si sirku kanalku spletl s vyskou medeneho bloku. Respektive z obrazku se mi zdalo tech 7 mm na kanalek hodne. A ohledne toho heats... chyba opet na me strane. Vas clanek se mi jinak moc libyl. Mozna pro priste by chtelo udelat tabulku pro tyto zakladni informace. ­(Ktera by byla prehledna. A ne hledat v textu rozmery.­) Jsou to vsak kosmeticke vecicky.
Odpovědět0  0
Krizon | 27.3.200612:16
Mam doma nekdy od lonskeho kvetna puvodni bigwater, a zkusenosti nasledujici ­- ten ventilator na tom je neskutecny shit, po dvou mesicich provozu zacal vibrovat a delat straslivej randal, takze sel ven, ted tam mam modrej Aerocool turibne s 900 rpm a pohodicka. Docela drsne to koroduje a zanasi se to, mam v tom pravda destilku a ne tu zelenou kapalinu, protoze z toho ta kapalina pozvolna unika, a predstava ze se mi to vyparuje do kompa me moc neuklidnuje. Cca jednou za dva mesice do toho musim dolevat hrnecek vody. Jinak jsem spokojenej, meho opterona 144 + X800XL to uchladi bez nejmensich problemu. Akorat skoda ze TT neprodava pridavny blok na chipset, ja mam na NF4 ultra pasiv, ale vetsina desek tam ma vetrak. A k tomu stavajicimu bigwateru bych mel dost zasadni namitku ­- proc to neni pripravene na socket AM2 ??? Vodni chlazeni si nekupuju proto abych ho za rok vyhodil a sel koupit nove, a uz vidim jak TT prodava samostatnou sponu za rozumnej peniz... achjo.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.