reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Power Express 250W

20.7.2006, Martin Šejnoha, recenze
Thermaltake Power Express 250W
Opět jsme si vzali na mušku tématiku napájení počítačových komponent, přičemž tentokrát jsme se zaměřili na poměrně dost neobvyklý samostatný zdroj do 5.25" pozice pro napájení výkonných grafických karet. Samozřejmě jsme se podívali na jeho útroby a následně jej podrobili našim náročným zátěžovým testům. Jak obstál se dočtete právě v tomto článku.
Kapitoly článku:
  1. Thermaltake Power Express 250W
  2. Vnitřní provedení, závěr
Skoro ihned po odmontování krytu mě zaujal způsob připojení přívodního kabelu. Výrobce totiž použil opravdu profesionální způsob. Ihned za síťovým přívodem se nachází EMI filtr, provedením zcela běžný, zde by měl výrobce poněkud přitlačit. Filtrační kondenzátor ve stejnosměrném meziobvodu je od výrobce Teapo - ty používá i Fortron ve svých zdrojích. Poměrně silnou výhradu mám k (ne)upevnění tlumivky v obvodech aktivního PFC, vzhledem k tloušťce jejích vývodů může klidně dojít k „uklepání“ tlumivky třeba převozem anebo pádem na zem. Tento zdroj je již moderní koncepce s řídícím obvodem na primární straně hlavního transformátoru - toto řešení vypovídá o tom, že by zdroj mohl mít velmi slušnou účinnost. Řídící obvod je použit stejný jako ve zdroji Seasonic S12 a to CM6800.

Hlavní transformátor svou velikostí zcela odpovídá výkonu zdroje, i usměrňovací dvojitá dioda má odpovídající proudové dimenzování. Všechny polovodiče jsou umístěny na poměrně rozlehlých chladičích, což je dáno i použitým ventilátorkem - respektive tím, jaký průtok vzduchu dokáže vyvinout. Filtrační kondenzátory na výstupu zdroje jsou opět od výrobce Teapo. Myslím, že zde by měl výrobce přidat a použít kvalitnější typy od jiných výrobců. Překvapení se dostavilo po odmontování desky pro kontrolu pájených spojů. V továrně, kde se tyto zdroje vyrábí, se dělníci evidentně nudí a aby se zabavili, tak zespodu po deskách čmárají propiskou.


Kvalita pájení je ucházející, pár spojů je ručně opravovaných. Kvalita tohoto zdroje je poměrně ucházející, přirovnal bych ji k úrovni zdrojů Fortron






Zátěžové testy, zvlnění, hlučnost

Jak si zdroj vedl při různých zatíženích naleznete v tabulce:

Ikona Odkaz na databázi
0%
25%
50%
75%
100%
12V1
12,29V
12,28V
12,22V
12,18V
12,10V
12V2
12,29V
12,28V
12,22V
12,18V
12,10V

Z tabulky je vidět, že si zdroj vedl velmi dobře při jakémkoli zatížení. Zkoušel jsem i maximum a při odběru větším než 25A(300W) nadproudová ochrana zdroj spolehlivě vypíná. Ochrana se chovala podivně při následující situaci: zdroj byl zapnutý vypínačem na panelu, avšak propojovací kabel pro synchronní start nebyl zapojen. Zdroj normálně běžel a při zkratu začal cyklovat - tj. zdroj naběhl, ochrana jej vypnula a takhle dokola dokud jsem zkrat neodstranil. Když byl zdroj spuštěn pomocí startovacího kabelu, tak ochrana správně vypnula a pro obnovení funkce musel být zdroj na chvilku odpojen od sítě. Další problém nastal při plném zatížení, kdy zdroj vydatně rušil VKV rozhlas, jednoduchý EMI filtr se naplno projevil.

Nyní již následuje oscilogram zvlnění výstupního napětí:


Nastavení osciloskopu: 20mV/div, 5ms/div

Jak je vidět, zvlnění je zcela v toleranci dané výrobcem, dokonce o něco lepší.

Zklamáním pro mě byla hlučnost zdroje. Neprojevoval se ani tak aerodynamický hluk, jako spíše bzukot motorku ventilátoru a samotné elektroniky zdroje. V tichém počítači by byl tento hluk jistě patrný. Navíc bzučení je velmi nepříjemný druh hluku. Zdroj se celkem přijatelně chladil, při teplotě okolí 26°C z něj foukal vzduch o teplotě 38°C. Účinnost se držela ve všech režimech na 78%, což je velice pěkná hodnota.


Závěr



Tento zdroj může být přínosem, jak jsem již psal na začátku, při upgradu grafických karet. Ovšem při rozhodování, zda nový zdroj anebo přikoupit přídavný, doporučuji spíše pořídit zdroj nový, hlavně po stránce neutěšeně rozrůstající se kabeláže a možnosti dosáhnout menší hlučnosti. Cena tohoto zdroje se pohybuje okolo 1400,-Kč, což není zrovna zanedbatelná částka. V konečné bilanci vyjde levněji kvalitní výkonný zdroj, který bude navíc tišší.


Zajímavý vzhled
Hlučnost
Možná lepší stabilita napětí
Množství kabeláže
Ikona Odkaz na databáziIkona Odkaz na databázi
Orientační cena cca 1400,-Kč


Za zapůjčení zdroje děkujeme společnosti Thermaltake



Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřících přístrojů.


reklama