reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Thermaltake Spedo: multifunkční skříň

1.12.2009, Jan Vítek, recenze
Thermaltake Spedo: multifunkční skříň
Společnost Thermaltake má v nabídce řadu skříní, mezi nimiž dnes testovaný model Spedo (VI90001N2Z) rozhodně má čím vyniknout. Výrobce zde slibuje nejen kvalitu, ale také řadu funkčních prvků, kam patří záležitosti jako C.R.M.3 či FANCOOL 8.

Instalace


O instalaci komponent se povíme nyní. Pokud začneme popořadě, tak nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která byla následující:

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte X48-DQ6 (Intel X48)
  • Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 (2,4 GHz, 1066 MHz FSB, 8 MB L2 cache, 65nm výrobní proces a 105 W TDP)
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: GeIL GX22GB6400UDC (1GB, 800 MHz DDR2, 4-4-4-12 2T při 2,1 V)
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Cooler Master RS-450-ACLY – 450W
.

- klikněte pro zvětšení -

Instalovat komponenty do této skříně skutečně není žádná věda. Výrobce se toto snažil uživateli usnadnit nabídkou mechanismů pro rychlé upnutí karet, disků a mechanik. To nemusí být v každém případě výhra, ovšem zde tyto mechanismy fungují celkem dobře, i když osobně bych především těžké grafické karty připevnil šroubky a ta možnost zde také je. Dále tu jsou výborné možnosti pro vedení kabeláže mezi trayem a pravou bočnicí, což ostatně dobře ukazuje fotografie nainstalované sestavy.

Místa pro jednotlivé komponenty je zde také více než dost, což platí především pro chladiče procesorů, pro něž zde snad žádné omezení neexistuje vzhledem k tomu, že zdroj je umístěn dole a nahoře už zbyly jen kvanta prázdného prostoru.



Pevné disky stačí jednoduše nacvaknout do připravených plastových rámečků a zasunout do šachet, kde se bezpečně uchytí. Pro jejich vysunutí stačí vycvaknout černé packy a vytáhnout je, jak prosté.

A co se týče dalších funkcí, pak si můžeme jednu z diskových šachet vypojit a zasunout do 5,25" pozic, kde se však pevné disky nedočkají žádného zvláštního chlazení, protože ventilátor se k nim bez dodatečných úprav nedá připojit a pak určitě nebudou nadšeny, že jsou umístěny v plastovém rámečku, pak je jejich šachta, pak další plastové redukce a až nakonec kovová kostra skříně. Takže ani plastové chlazení nebude dobré. Tuto možnost tedy osobně považuji za naprosto zbytečnou. To už je daleko více upotřebitelná nastavitelná pozice pro další volitelný ventilátor, kterou si můžeme dle potřeby nastavit tak, aby se lépe chladily třeba grafické karty.


Teplotní testy


S teplotními testy si nebudeme příliš lámat hlavu, protože je nad slunce jasné, že Thermaltake Spedo dokáže naši sestavu pohodlně uchladit i s prstem v nose (kdyby je měl). Podíváme se tedy na to, jaký přínos má druhý zapnutý ventilátor v zadní části a jak pomohou přídavné ventilátory grafické kartě.

Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 21 °C. Pojďme tedy na to.

2x zadní 120mm ventilátory
CPU
32 °C
50 °C
Chipset
38 °C
42,5 °C
GPU
57 °C
80 °C

Pokud tedy porovnáme výsledky dvou testů, kde byly nejdříve zapojeny oba zadní ventilátory a pak jeden, je jasně vidět, že další pomoc ke zvýšení průtoku vzduchu skrz skříň se hodí, ale není nijak zásadní.

1x zadní 120mm ventilátor
CPU
33 °C
51,5 °C
Chipset
39 °C
43 °C
GPU
58 °C
81,5 °C

Pokud přiložíme další ventilátor do bočnice ke grafické kartě (konkrétně byl použit model Noctua NF-P12), teplota čipu jde o další 2 - 3 °C dolů, ovšem za tu cenu, že se ozve rozvibrovaná bočnice. Zde se tedy přímo nabízí pozice umístěná hned za šachtami pro pevné disky, jež má na snížení teploty sice menší vliv (asi o 1-2 °C), ale hlučnost se zdaleka tolik nezvýší. A co se týče pevného disku, ten byl díky přednímu 140mm ventilátoru chlazen velmi kvalitně, ovšem tento ventilátor vzhledem k uspořádání přední části skříně nemá už vliv na nic jiného.

A co se týče hlučnosti, pak samozřejmě platí, že čím více ventilátorů použijeme, tím větší bude hluk. K dobrému uchlazení i výkonnější sestavy bude bohatě stačit jeden ventilátor, ovšem dvě zadní pozice nám dávají prostor k tomu, abychom využili dva, ale o to pomalejší. Spíše vyvarovat bychom se měli ventilátorů v bočnicích, protože rozvibrovaný velký 0,8mm plech není to praví pro zajištění tichého běhu.


reklama