reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThermalTake vs. Zalman: pomsta pasivů

21.6.2005, Petr Štefek, recenze
ThermalTake vs. Zalman: pomsta pasivů
Dnes se střetnou dva úhlavní nepřátelé na poli nadstandardního chlazení pro grafické karty - Thermaltake a Zalman. Společnost Zalman sází spíše na kvalitní aktivní chladiče, Thermaltake se pouští do pasivních řešení, kde mu pomáhá technologie heat-pipe.
Tento chladič se od druhých dvou testovaných zásadně odlišuje, a to jak tím, že se jedná o aktivní řešení, tak i použitím mědi pro pasivní část. Chladič je opět velmi promyšlené konstrukce, kterou tvoří měděné listy slisované do základny, která je velmi dobře vylapovaná a nic tedy nebrání dokonalému kontaktu jádra a chladiče. Celý chladič je překvapivě těžký (díky mědi) a vévodí mu veliký větrák, který má pouze dvě rychlosti. Zde mám ovšem jednu výtku týkající se právě přepínaní rychlostí větráku, které by mohlo být místo přepojovacího kabelu (5V nebo 12V) řešeno jednoduchým přepínačem umístěným na záslepce stejně jako u Arctic Cooling VGA Silenceru.





- pro zvětšení klikněte -

V balení je přítomen samotný chladič, spona pro uchycení a sada šroubků, tím výčet pro konstrukci chladiče končí. Jako bonus můžete brát sadu modrých pasivků na paměti typu BGA, které se svou velikostí ideálně hodí k tomuto chladiči. Další výhodou je, že chladič fouká přímo v úhlu který odpovídá umístění pamětí a tím i pasivů. Takto řešený chladič nelze než ohodnotit kladně právě za tuto vymoženost, která rozhodně není zvykem.


- pro zvětšení klikněte -


Co se týče hlučnosti, nelze šetřit superlativy, protože Zalman je mnohem tišší při zapojení na 5V než Artic Cooling Silencery a při druhé rychlosti na 12V si s těmito chladiči rovněž nezadá. Co se týká hlučnosti, nelze mít tedy námitek. Teď přistoupíme k samotnému testu, který ukáže nakolik je chladič schopen plnit svou primární funkci.



Teplota kolem 57 stupňů (5v) je vynikající výsledek při pomalejší ze dvou možných rychlostí a teď se podíváme na teplotu při zapojení na 12V.



Při rychlejším módu je překvapivě teplota opět velmi podobná (55 stupňů), přestože je chladič slyšitelně hlučnější. Je pravděpodobné, že při nevětraném casu (rozuměj krematorium) by výsledky byly rozdílné, ovšem pravdou je, že málokdo z PC kutilů pro které jsou tyto chladiče určeny má svou skříň takto zanedbanou.
reklama