reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad Edge E130: jedenáctka na cesty

8.10.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad Edge E130: jedenáctka na cesty
Lenovo již delší dobu nabízí ThinkPady pro nenáročné zákazníky, které dostaly označení Edge. My se dnes podíváme na ultrapřenosný model E130 s pouze 11,6" obrazovkou, který přesto není výkonnostně nezajímavý. Oceníme jej především na cestách.

Vnější zpracování


Nyní se zaměříme na fyzické provedení tohoto malého notebooku. V podstatě se dočkáme velmi podobného zpracování jako u modelu ThinkPad Edge S430, takže rozdíly tu jsou a ten do očí nejvíce bijící je červená barva víka. Jeho povrch stejně jako zbytku notebooku až na spodní panel je změkčený a příjemný na dotyk. Víko je navíc velmi pevné, k čemuž přispívá také fakt, že je malé. Detaily pak tvoří jednak logo výrobce v jednom rohu a pak logo ThinkPad v rohu druhém, jehož tečka nad písmenem i je tvořena červenou LED, která funguje coby stavová kontrolka.




- klikněte pro zvětšení -

Spodní část notebooku ukazuje zasunutou baterii přidržovanou klasicky dvěma packami. Baterie přitom tvoří vyvýšenou část, díky níž budou větrací otvory výše nad stolem, takže se k nim lépe dostane čerstvý vzduch. Pod přední hranou můžete vidět perforovaný plech skrývající dva reproduktory zvukového systému, ale jinak nám tu místo zabírá především velký kovový panel, který kryje vnitřní komponenty. Tento panel můžeme velmi snadno odšroubovat (je držen pouze třemi šroubky) a získat přístup k disku, pamětem (plus jednomu volnému slotu). Na to se podíváme na konci této kapitoly.




- klikněte pro zvětšení -


Rozložení portů na pravém boku notebooku není zrovna ideální. Vzhledem k absenci mechaniky je tu pro porty více než dost místa, takže si u Lenova mohli celkem snadno vybrat jejich umístění, i když samozřejmě záleží také na vnitřním uspořádání. Nicméně umístit HDMI úplně dopředu hned vedle čtečku karet není zrovna ideální. Lépe by mu bylo někde vzadu, třeba na druhé straně vedle D-Sub. Na pravé straně ještě najdeme napájecí konektor se zelenou kontrolkou, port USB 2.0, který je jako stvořený pro připojení myši, a nakonec otvor pro zámek Kensington.





Levá strana je již zaplněna daleko více, za což může také pěkně provedený výdech chlazení. Hned vepředu je pak 3,5mm konektor pro mikrofon a sluchátka, dále Ethernetový port, dvojice USB 3.0 a až vzadu máme zmíněný D-Sub. Ten byl odsunut zcela správně, protože analogový konektor je velký a neohrabaný.





Pohled na notebook zepředu neodhalí nic nového, ono tu v podstatě není vůbec nic. Pouze se ukáže barevná kombinace červeného víka, stříbrných okrajů displeje, černé základny a při bližším pohledu je také vidět na mřížku reproduktorů umístěných ve zkosené základně.




- klikněte pro zvětšení -


Zadní část tohoto Lenova je tvořena především baterií, která vyplňuje celý prostor mezi dvěma stříbrně zbarvenými klouby. To je asi tak vše, co nám tento notebook navenek ukáže.




- klikněte pro zvětšení -



Vnitřek notebooku


Klouby displeje jsou velmi silné a bez problémů jej dokáží udržet v nastavené poloze, a to v úhlu až 135 °, což je nudný průměr. Možnosti plného rozevření displeje se zde tedy nedočkáme, ale zato tu nechybí umístěná webkamera. Škoda jen, že tenký plastový rámeček dole nedoléhá těsně k displeji. Tento nedostatek je bohužel u dnešních notebooků velmi častý.




- klikněte pro zvětšení -


Rám displeje je v tomto případě poměrně tlustý, takže tu je více než dost místa nejen pro webkameru, ale také pro gumové podložky pro měkké dosednutí displeje na základnu. Široké rámy displeje ostatně nejsou samoúčelné. Díky nim totiž vznikl dostatek prostoru pro plnohodnotnou klávesnici.





Základna je zde zpracována velmi jednoduše. Celá je rovná a nahoře nad klávesnicí máme jen kulatý hlavní vypínač a nad ním je už pouze místo pro baterii. Ta tak tvoří podstatnou část základny, což je svým způsobem daň za její slušnou kapacitu.





Klávesnice typu Accutype je v podstatě upravený Chiclet se zaoblenými a mírně prohnutými klávesami. Lenovo ji začalo nasazovat ve velkém i u klasických ThinkPadů, což mu mají mnozí uživatelé za zlé. Osobně jsem si na ni ale už po otestování dokázal zvyknout a je třeba říci, že na notebook takovéto velikosti nám klávesnice poskytuje velmi dobrý komfort.





Z tradiční výbavy zde ale zůstal trackpoint i se svými třemi tlačítky přímo pod mezerníkem. Lenovo také zařadilo do nabídky i moderní touchpad s tečkovaným povrchem a tlačítkem umístěným pod spodním okrajem. Jenomže pro něj už kvůli tlačítkům trackpointu nezbylo moc místa, takže se dočkáme pouze plošky o velikosti 75 x 38 mm, s níž se nepracuje moc dobře. Buď si budete muset nastavit vysokou citlivost, která snižuje přesnost při práci, nebo se spokojíte s tím, že budete obrazovku přejíždět alespoň nadvakrát.




- klikněte pro zvětšení -


Nakonec se podíváme na odstrojený notebook, jehož vnitřek ukáže pevný disk, paměťový modul DDR3 a jednu volnou pozici pro další, malou kartu s bezdrátovým rozhraním a také volnou pozici rozhraní Mini PCIe, kterou si budeme moci také doplnit o nějaké zařízení, třeba kartičku s malým SSD, které výkon počítače posune na vyšší úroveň.

reklama