reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad Edge E130: jedenáctka na cesty

8.10.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad Edge E130: jedenáctka na cesty
Lenovo již delší dobu nabízí ThinkPady pro nenáročné zákazníky, které dostaly označení Edge. My se dnes podíváme na ultrapřenosný model E130 s pouze 11,6" obrazovkou, který přesto není výkonnostně nezajímavý. Oceníme jej především na cestách.

Použitý hardware


Notebook ThinkPad Edge E130 ve verzi NZU57MC využívá procesor Intel Core i5-3317UM, což je dvoujádrový model schopný zpracovávat čtyři vlákna najednou díky podpoře Hyperthreadingu. Dnešní procesory Intel dokáží ze sebe vydat maximum díky podpoře Turbo Boost, kterážto technologie v tomto případě umí vyhnat frekvenci 1,7 GHz až na 2,6 GHz. Co se týče vyrovnávací paměti Smart Cache, té procesor nabídne 3 MB, a za to vše si řekne maximálně o 17 W (TDP), což je velmi slušné, když si uvědomíme, že procesor má i poměrně výkonné grafické jádro.





V reálném provozu tento procesor pracuje na frekvenci 2400 MHz při zatížení jedním threadem, alespoň co uvádí CPU-Z, takže mu k maximu ještě 200 MHz chybí, ale zato je tato frekvence stabilní. Opět se ale potvrzuje, že na maximální hodnoty Turbo Boost nelze spoléhat a spíše je třeba počítat s tím, že zvláště u mobilních procesorů se bude násobič pohybovat o dva stupně níže.

A co se týče podporovaných technologií, nechybí zde instrukce AES-NI, virtualizační technologie Intel VT-x i moderní VT-d, ale zase nejde o procesor řady vPro a není tu Trusted Execution Technology.





Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, čehož Lenovo využilo a nabídlo jeden modul s čipy Hyundai Electronics s kapacitou 4 GB (tu lze rozšířit až na 16 GB). Operační paměti zde mimochodem pracují s časováním 11-11-11-28-1T a samozřejmě jde o jednokanálové zapojení.





Grafický subsystém je v tomto případě tvořen z grafického jádra Intel HD Graphics 4000, které již nabídne na svůj typ integrovaných čipů celkem slušný výkon díky 16 shaderům. Dle specifikací je jeho základní frekvence 350 MHz a maximální dynamická slušných 1,05 GHz. Podporuje všechny moderní funkce a technologie firmy Intel, čili Quick Sync Video, InTru 3D, Insider, Wireless Display, Flexible Display Interface (Intel FDI) a Clear Video HD.





A nakonec tu máme jako poslední hlavní komponentu pevný disk. Jedná se o model Hitachi Travelstar Z5K500 (HTS545050A7E380) s jednou plotnou otáčející se rychlostí 5400 RPM. Pak tu je 8 MB cache, SATA 3 Gbps a to vše v obalu s výškou 7 mm. Očekávat můžeme ne moc vysoký výkon.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 7 Professional SP1 64bit je zde doplněn o bezpečnostní řešení Norton Internet Security a to jako obvykle neustále s něčím otravuje. Další softwarová výbava třetích stran je celkem střízlivá. Jde o prohlížeč Google Chrome, Adobe Acrobat Reader, programovou výbavu nainstalovaného hardwaru, Authentec TrueSuite a další drobnosti.




- klikněte pro zvětšení -


Zbylé aplikace pak pochází od samotného Lenova a jde především o známé ThinkVantage Tools, které v sobě sdružují řadu nástrojů, díky nimž budeme moci spravovat celý systém, čili provádět softwarové aktualizace, zabezpečit si data na pevném disku, sledovat stav systému a provádět diagnostiku, nastavovat profily napájení i sledovat aktuální spotřebu systému, konfigurovat připojení k sítím, atd.


reklama