reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad Edge E130: jedenáctka na cesty

8.10.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad Edge E130: jedenáctka na cesty
Lenovo již delší dobu nabízí ThinkPady pro nenáročné zákazníky, které dostaly označení Edge. My se dnes podíváme na ultrapřenosný model E130 s pouze 11,6" obrazovkou, který přesto není výkonnostně nezajímavý. Oceníme jej především na cestách.
Řady notebooků Lenovo ThinkPad Edge se utěšeně rozrůstají, což jen ukazuje na to, že tato řada slaví úspěch. Majitelé klasických ThinkPadů nad nimi budou pochopitelně ohrnovat nos, ale to nás nemusí zajímat, protože tyto počítače jsou s cenou úplně jinde a i mezi nimi existují velké rozdíly. ThinkPad Edge tak pochopitelně nemají bezchybné zpracování, ovšem osobně bych je vůbec nezatracoval a dle mého názoru poskytují za svou cenu dobrou kvalitu.





Trendem této doby již naštěstí nejsou lesklé plasty (ani malý kousek), ale naopak matné a změkčené povrchy, s nimiž, pokud nebudou do kůže uvolňovat nějakou škodlivou chemii, nemám žádný problém, spíše naopak. Notebook E130 je díky nim příjemný na dotek, nejsou tak patrné nečistoty a také jej nejde tak snadno a viditelně poškrábat. Zde se mi líbilo také pevné víko, na druhou stranu bych ocenil lépe provedený rám displeje a klouby s širším rozsahem.

Co se týče ergonomie a rozložení portů, pak zde by nás mohl otravovat HDMI a na druhé straně Ethernetový port, neboť oba jsou až moc vepředu. Na druhou stranu nám ThinkPad Edge E130 poskytne kvalitní a velkou klávesnici, na níž se dobře píše a také kombinaci trackpointu a touchpadu. Pravda ale je, že pro touchpad už kvůli tlačítkům trackpointu zbylo jen minimum místa, takže ten se nepoužívá zrovna dobře.

LCD displej s úhlopříčkou 11,6" má rozlišení 1366 x 768, což by bylo v případě 15,6" notebooku možné brát za minus, ale zde jde o velmi slušné rozlišení. Jinak jde o klasický TN se všemi neduhy s tím spojenými. Ozvučení postačí pro základní použití, tedy i komunikaci a zde poslouží také kvalitní webkamera s ostrým obrazem s věrnými barvami.

O výkon se pak postará až 2,6GHz dvoujádrový Core i5 generace Ivy Bridge s Hyperthreadingem, který rovněž podporuje instrukce AES-NI a pokročilou virtualizaci VT-d. Vedle toho zprostředkuje také své integrované jádro HD Graphics 4000, a to svým výkonem naprosto postačuje, stejně jako 1600MHz paměť DDR3. Kamenem úrazu je však málo výkonný pevný disk, který by si zasloužil být nahrazen alespoň 7200RPM modelem, nebo by se hodilo alespoň malé SSD pro často využívaná data. Ale to si budete moci doinstalovat sami.

Nakonec jsem si jako obvykle nechal chlazení, spotřebu a výdrž na baterie, což jde ruku v ruce. Zkrátka řečeno, v těchto ohledech je na tom tento malý notebook velmi dobře. Reálná výdrž na baterie snadno dosáhne 6 hodin, šasi se nezahřívá a chlazení pracuje výborně. Na tom se samozřejmě podílí především úsporný procesor s TDP 17 W.

ThinkPad Edge E130 tedy bude dobrý společník na cesty. Snadno se i s adaptérem a brašnou vejde do hmotnosti 2 kg, takže se nepronese a i když má své chybky, vůbec bych jej nezatracoval.


Plusy


+ celkově pevné tělo i víko displeje
+ velká a pohodlná klávesnice, trackpoint
+ slušné rozlišení displeje
+ výkonný a úsporný procesor
+ dlouhá výdrž na baterie, malé zahřívání a umírněná spotřeba
 
 

Minusy


- ocenil bych větší rozsah kloubů
- titěrný touchpad
- pomalý pevný disk
- porty HDMI a RJ-45 jsou umístěny moc vepředu
 
 
Cena v době testování: cca 15.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení notebooku ThinkPad Edge E130 děkujeme Lenovo.


Jak hodnotíte notebook ThinkPad Edge E130?
V anketě šlo hlasovat od 8.10.2012 do 10.10.2013. Počet hlasujících: 9
Výborný67 %
Průměrný22 %
Špatný11 %
reklama