reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad R60 - low-end od Lenovo

26.4.2007, Josef Brož, recenze
ThinkPad R60 - low-end od Lenovo
Notebooky Lenovo charakterizuje především účelný design a perfektní dílenské zpracování. V dnešní recenzi se podíváme na model řady ThinkPad R60, jenž je vybavený dvoujádrovým procesorem Intel Core Duo T2300E a integrovaným grafickým jádrem Intel GMA 950.
Lenovo ThinkPad R60 patří do rodiny notebooků postavených na první generaci platformy Intel Centrino Duo. Srdcem systému je mobilní dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2300. Tento procesor jsme v našich testech popisovali již mnohokrát, proto další informace jen telegraficky. První generace Core Duo je vyráběna 65 nm technologií. Jádra procesoru jsou taktována na 1,66 GHz. Vyrovnávací paměť L2 disponuje kapacitou 2 MB, FSB běží na 667 MHz. Komunikaci mezi jednotlivými komponenty notebooku zajišťuje čipová sada Intel Calistoga i945PM. Každé jádro disponuje svou vlastní L1 cache. Naopak vyrovnávací paměť L2 cache je sdílena současně oběma jádry procesoru. Dynamické přerozdělování kapacity L2 zajišťuje technologie Intel Smart Cache.


Procesor Core Duo T2300

V základní sestavě je Lenovo dodáváno s jednou 512MB DDR2-667 pamětí (časování 5-5-5-13). Přestože notebook lze velmi snadno rozmontovat, přístup k pamětem je poněkud komplikovaný. Rozšíření pamětí, osazení obou slotů, bych proto méně zkušenému uživateli rozhodně nedoporučoval. Čipová sada umožňuje rozšířit kapacitu paměti až na 4 GB.


Vnitřek Lenovo ThinkPad R60

Za bližší pohled stojí vnitřní uspořádání notebooku. Procesor není na spodní straně plošného spoje, ale v prostoru pod klávesnicí. PCB je proto na mnoha místech vyztuženo příčkami nebo plastovým obložením. Ve specifikacích je zmíněn magnesiový rám, tzv. RollCage, který zaručuje maximální tuhost notebooku. Spodek klávesnice je opatřen silným plechem, který chrání komponenty na plošném spoji. Výrobce v tomto ohledu notebook značně předimenzoval a ThinkPad R60 lze proto použít i v náročných, například průmyslových, provozech.


„kovářská práce“ na ThinkPadu


Grafické jádro Intel GMA950


Notebooky pro firemní klientelu jsou tradičně vybaveny integrovaným grafickým jádrem. ThinkPad R60 využívá grafiku Intel GMA950 (Graphics Media Accelerator), která je součástí čipsetu Intel Calistoga i945GM. Integrované jádro může z operační paměti ukrojit až 128 MB. Podpora rozhraní DirectX 9.0 je v podstatě pouze papírová, neboť grafický čip s jedním Vertex Shader a čtyřmi Pixel Shaders nemá dostatečný potenciál pro hraní her.



LCD ThinkPad R60


LCD panel


Vlastní „obrazovka“ je zapuštěna v téměř centimetrové šasi, a proto se nemusíte obávat prohýbání displeje. Panel je po obvodu vybaven plastovým lemem, který konstrukčně lícuje se základnou notebooku a zároveň chrání otevřený displej před nežádoucími odlesky.


Displej s lemováním a pláty

Obraz testovaného 15“ LCD panelu ThinkPadu R60 není příliš dobrý. Rychlost odezvy je poměrně vyhovující, bohužel parametry jako jas a kontrast jsou poněkud slabší. Na první pohled působí obraz ThinkPadu R60 poněkud mdle. Lenovo u tohoto typu nepoužívá žádnou z tzv. „glare“ technologií (Crystal View apod.). Povrch displeje je proto matný a neodráží okolní obraz. Panel dále nabízí poměrně nízké rozlišení 1024x768 bodů. Dražší modely ThinkPad R60 s lepší hardwarovou výbavou (grafické jádro ATI Mobility Radeon X1400) mají displeje s rozlišením 1400 x 1050.


Testovací obrazec 45°

Známou slabinou LCD u notebooků jsou pozorovací úhly. Velkým problémem popisovaného ThinkPadu R60 jsou deformace barevných odstínů a úbytek jasu při jiném než přímém úhlu pozorování. Při pozorování pod úhlem 45° je obraz stále dobrý, barvy se prakticky nemění, výrazněji však klesá jejich jas a kontrast.



Testovací obrazec 45°

Při úhlu pohledu kolem 45° vertikálně dochází k určitému poklesu kontrastu a značnému vyblednutí žluté barvy. Se zvyšujícím se úhlem barvy postupně ztrácejí plynulé barevné přechody a dochází k jejich inverzi.


Barevný přechod

Duhový přechod je ve srovnání s konkurenčními modely (Asus apod.) poněkud mdlý. Na testovacích obrazcích bylo patrné proužkování a dithering. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání a k zásadnímu rozdvojování hran. Díky poměru stran 4:3 není panel příliš vhodný pro sledování filmů. Na druhou stranu nepředpokládám, že by si informovaný uživatel pořídil ThinkPad řady R kvůli hraní her nebo pro práci s grafikou.


Zvuk

Notebook není primárně zaměřen na multimédia nebo poslech hudby. Ozvučení notebooku zajišťuje jižní můstek s čipem AD1981HD - Intel 82801GBM ICH7-M. Plastové tělo rozeznívají dva malé reproduktory, které jsou umístěny v přední části základny. Přestože zvuk postrádá basy a výšky jsou poněkud slabší, není kvalita reprodukce vyloženě špatná. Zesilování zvukového výstupu je realizováno pomocí samostatných funkčních kláves. Změna hlasitosti je zobrazena OSD hlášením přímo na displeji.




Ovládání hlasitosti


Pevný disk a optická mechanika


Řada ThinkPad R60 je dodávána s 5400otáčkovými disky s kapacitou v rozmezí 60-120 GB. Testovaný model byl vybaven pouze 60GB SATA diskem - FUJITSU MHV2060BH. Vyrovnávací paměť disku je 8 MB, průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 12 ms. Zajímavá je spotřeba disku při provozu, která se pohybuje kolem 1,9 W. Hlučnost tohoto modelu je kolem 28 dBA. Velmi dobrá je vysoká odolnost proti otřesům, až 300 G za chodu (v délce trvání 2 ms). Určitou výhradu mám k uložení disku v šasi notebooku. Není totiž přišroubován, v podstatě drží v SATA konektorech a vypadnutí brání pouze gumové podložky na bocích disku.


FUJITSU MHV2060BH (60 GB, 5400 RPM, SATA)

Pevné disky v noteboocích jsou často vystaveny otřesům a musí snášet provoz v různých polohách. Notebooky ThinkPad se tyto nepříjemné vlivy snaží minimalizovat pomocí technologie Action Protection System. Otřesy a prudké změny pohybu se projevují především zrychlením. Senzor následně vyšle příkaz k zaparkování hlavičky pevného disku. Rychlé vypnutí disku předchází poškození záznamových ploch disku, čímž zvyšuje i bezpečnost uložených dat.


Action Protection System

Vypalovací DVD mechanika nese označení LG DVDRAM GMA-4082N. Notebook umí zapisovat nejen 8rychlostně DVD±R média, přepis DVD±RW probíhá 4rychlostně. Dvouvrstvá média umí mechanika pouze číst; zápis bohužel není podporován. Mimo obou konkurenčních DVD±RW formátů model GMA-4082N podporuje i DVD-RAM (3x) média. Klasická CD-RW média jsou vypalována rychlostí 16x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2MB buffer. Mechanika je součástí tzv. Ultrabay portu, lze ji jednoduše vyjmout a nahradit např. baterií nebo pevným diskem.


DVD±RW mechanika
reklama