reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad Twist S230u: ultrabookový tablet

11.2.2013, Jan Vítek, recenze
ThinkPad Twist S230u: ultrabookový tablet
Nedávno jsme měli v recenzi hybrid tabletu a netbooku v podobě Acer Iconia Tab W510 a nyní si představíme jeho tradičněji pojatou alternativu v podobě konvertibilního notebooku ThinkPad Twist S230u. Ten slibuje podstatně vyšší výkon i slušný displej. A co dál?

Použitý hardware


Notebook ThinkPad X230 v této konfiguraci nabídne dvoujádrový procesor Intel Core i7-3517U z generace Ivy Bridge, který pochopitelně podporuje Hyperthreading, takže se tváří jako čtyřjádrový. Jeho základní frekvence je na TDP 17 W slušná, a to 1,9 GHz, ovšem Turbo Boost ji dokáže vyhnat až na 3 GHz, to tedy dle specifikací. Dnes ovšem existují ještě lepší, tedy výkonnější procesory Intel s TDP 17 W. Ve skutečnosti tento procesor pracuje s jedním maximálně vytíženým jádrem (Prime95) na 2,8 GHz, což je stále dost slušná frekvence a při zatížení čtyřmi procesovými vlákny spadne na 2,6 GHz a posléze na 2,4 GHz. To je ještě akceptovatelný způsob implementace technologie Turbo Boost





Dále tu jsou 4 MB paměti Smart Cache, každé jádro pak má k dispozici 256 kB L2 cache a k tomu ještě 2x 32 kB instrukční a stejně tolik datové L1 cache. Spotřeba 17 W platí i pro níže zmíněné jádro Intel HD Graphics 4000 a jeho 16 shaderů. Podpora technologií a instrukcí je u procesoru Core i7-3667M dobrá, ale nejedná se o procesor patřící do edice vPro a není zde podpora Intel TXT. Nechybí mu však pokročilá virtualizace VT-d (natož pak VT-x) a také akcelerace šifrování dat pomocí AES-NI.





Procesor podporuje paměti DDR3 pracující na frekvenci až 1600 MHz, čehož Lenovo nevyužilo a nabídlo DDR3 na frekvenci 1333 MHz při jednokanálovémpřístupu a časování 9-9-9-24-1T, přičemž CPU-Z nedokázalo detekovat žádné moduly. To napovídá, že paměti budou integrovány přímo na základní desce, čímž Lenovo šetří drahocenné místo. Každopádně tu máme 8 GB bez možnosti navýšení, a to je škoda.





Grafický subsystém je v tomto případě tvořen z grafického jádra Intel HD Graphics 4000, které již nabídne na svůj typ integrovaných čipů celkem slušný výkon díky 16 shaderům. Dle specifikací je jeho základní frekvence 350 MHz a maximální dynamická 1,15 GHz, čili standard, přičemž výkonnější procesory mají především základní takt mnohem vyšší (650 MHz). GPU podporuje všechny moderní funkce a technologie firmy Intel, čili Quick Sync Video, InTru 3D, Insider, Wireless Display, Flexible Display Interface (Intel FDI) a Clear Video HD. Záležet tedy bude na tom, jakou frekvenci bude mít procesor u svého grafického jádra v zátěži nastavenou.





A nakonec tu máme jako poslední hlavní komponentu, a to 128 GB - Samsung 830 Series s označením MZ7PC128HAFU. Jde o klasické 2,5" SSD s rozhraním SATA 6 Gbps, firemním tříjádrovým kontrolerem i paměťmi NAND Flash vyráběnými 20nm procesem a 256 MB vyrovnávací paměti. Očekávat bychom mohli přes 500 MB/s při sekvenčním čtení a přes 300 MB/s při zápisu.


Instalovaný software


Operační systém Microsoft Windows 8 ve 64bitové verzi je u tohoto počítače doplněn o známého otravu v podobě zkušební verze antiviru Norton Internet Security a vedle toho to je rovněž zkušební verze kancelářského balíku Microsoft Office.




- klikněte pro zvětšení -


Vedle toho už ale Lenovo zvolilo vlastní software určený pro zabezpečení, správu, ovládání či aktualizace počítače. Něco z toho je shrnuto pod Lenovo Solutions for Small Business, což je obdoba ThinkVantage Tools z plnohodnotných ThinkPadů. Všechny zmíněné úkony budete provádět v Lenovo Solution Center, kde je vše pěkně pohromadě, a to včetně správy aplikací třetích stran, jako je právě třeba antivir od Nortonu. Dalším softwarem (až na drobnosti) nás Lenovo nezatěžuje.

reklama