reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThinkPad X230: kvalita na cesty

30.11.2012, Jan Vítek, recenze
ThinkPad X230: kvalita na cesty
Letos v létě si Lenovo připravilo novou generaci notebooků ThinkPad, mezi nimiž figuruje také ultramobilní model X230 s 12,5" obrazovkou. Právě ten bude předmětem dnešní recenze včetně příslušné dokovací stanice a těšit se můžeme i na displej typu IPS.
Notebook Lenovo ThinkPad řady X230 jistě není hardware pro každého, což je patrné už jenom z jeho ceny, která přesahuje 40000 Kč. Za tuto částku však dostaneme velmi kvalitní hardware, jenž se bude velmi hodit na cesty, ale dobře poslouží také doma. To díky dodávané dokovací stanici, díky níž si z ultramobilního stroje v okamžiku vytvoříte desktopový počítač, tedy pokud doma budete mít připravený prostor s monitorem a dalšími periferiemi.





Zpracování samotného notebooku je velmi dobré, materiály kvalitní a osobně mi vadil pouze vnitřní rámeček displeje, který se od jeho povrchu odchlipoval, což je celkem obvyklý nešvar. Na druhou stranu se můžeme těšit z podsvícené klávesnice, nad níž je rovněž možné zapnout osvícení pomocí výkonné LED umístěné v okraji nad displejem.

Co se také jen tak nevidí, je displej nespadající do obvyklé kolonky modelů TN. Zde totiž dostaneme displej IPS s matným povrchem, vysokým jasem a nesrovnatelně lepším podáním barev při nepřímých úhlech pohledu, než na jaké jsme zvyklí. Nadstandardní je také nabídka rozhraní, kde můžeme zmínit ExpressCard, DisplayPort, čtečka SmartCard, nabídka různých širokopásmových mobilních rozhraní a nabídku dále rozšiřuje dokovací stanice, kde je i DVD mechanika.

Z hlediska ergonomie zde také vidím jen drobné nedostatky, a sice to, že takový Ethernetový port by mohl být posunut více dozadu, ale jinak máme možnost plně rozevřít displej, stěžovat si nebudeme na horké šasi a uživatelé zvyklí na ovládání pomocí trackpointu si budou libovat. Naopak ti, co preferují touchpad, nepotěší jeho malá plocha, ale jsme u Lenova, takže je jasné, co musí ustoupit.

Výkon ThinkPadu X230 je velmi slušný. K dispozici máme vysoko taktovaný dvoujádrový Core i7, 8 GB rychlé paměti RAM a výkonné SSD řady Intel SSD 520 s kapacitou 180 GB. O grafiku se postará integrované jádro Intel HD Graphics 4000, které zde naprosto postačí.




Ocenění TREFA získává notebook Lenovo ThinkPad X230 výborné provedení,
výbavu, displej, výkon a výdrž na baterie. Logo ocenění je ke stažení zde.


A nakonec hlučnost, spotřeba a výdrž na baterie. Zde také rozhodně máme důvod ke spokojenosti. Reálná výdrž na baterie dosahuje doby kolem šesti hodin, spotřeba je tedy velmi umírněná a hlučnost také vůbec není vysoká, i když zde to je tak trochu na úkor vyšších teplot. Procesor si totiž sáhne i na 90 °C, ovšem i tak mu k maximu chybí ještě 15 stupňů.

Při celkovém pohledu tedy výhody zcela jasně převažují nad nevýhodami, jichž je jen pár a nejsou moc důležité. Tou hlavní tedy zůstává vysoká cena, ovšem ta mi připadá vzhledem k nabídce adekvátní, a proto jsem se rozhodl v tomto případě udělit ocenění TREFA.


Plusy


+ Výborné zpracování a ergonomie
+ Displej IPS, podsvícená klávesnice, osvětlující LED
+ Dobrá nabídka rozhraní + dodávaná dokovací stanice
+ Velmi dobrý výkon
+ Dlouhá výdrž na baterie, nízká spotřeba i hlučnost

 

Minusy


- Drobnosti (odchlipující se rámeček displeje, umístění portu RJ-45)
- Vysoká teplota procesoru v maximální zátěži
 
 
Cena v době testování: cca 43.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení notebooku ThinkPad X230 děkujeme Lenovo.


Jak hodnotíte notebook ThinkPad X230?
V anketě šlo hlasovat od 30.11.2012 do 25.11.2013. Počet hlasujících: 18
Výborný78 %
Průměrný22 %
Špatný0 %
reklama