reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tisk pro náročné: Epson AcuLaser C4200

26.5.2010, René Pfeifer, recenze
Tisk pro náročné: Epson AcuLaser C4200
Pokud hledáme do firmy kvalitní a rychlý tisk, navíc v dostatečně robustním provedení, aby vyhovělo potřebám i vetší pracovní skupiny, nabízí společnost Epson řešení v podobě série C4200. Dnešní recenze by měla napovědět, jak tiskárna obstojí.

Praktické testy


Tiskárnu AcuLaser C4200DN jsme prověřovali přes USB rozhraní pod operačním systémem Windows XP Professional. Ovladače jsou také dostupné pro další systémy MAC OS, Linux a ostatní OS od Microsoftu včetně Windows 7. Jak jsme již naznačili u nákladů na tisk, využijeme možnost srovnání většiny parametrů s nedávno testovanou tiskárnou OKI C610n podobného zaměření.


Epson ovladač - základní nastavení


Rychlost tisku


Než se pustíme do rychlostního testu, prověříme si průběh „zahřívacích“ operací. Epson C4200 se zapíná tlačítkem na boku přístroje. Zahřívání tiskových jednotek po spuštění je poměrně rychlé a kupodivu příliš neobtěžuje nadměrným hlukem. Podobně je tomu u přechodů z úsporného režimu, ačkoli intervaly zahájení tisku jsou v porovnání s OKI o pár vteřin delší. AcuLaser navíc po dotisku provádí zhruba 10vteřinovou kalibraci, která kromě zdržování pracovního procesu nepotěší ani zvukovým doprovodem.



Parametry při testu rychlosti jsme měřili pomocí stopek při standardním nastavení „Text&Image“ bez zapnuté úspory toneru s běžným kancelářským papírem gramáže 80 g/m2.

Při rychlostní zkoušce jsme nejprve počítali listy vytisknuté z Wordu za 60 s. Dále jsme měřili výtisk 4 stran s kombinovaným textem a drobnou grafikou z formátu PDF. Vzhledem ke kancelářskému zaměření produktu jsme přidali tisk Powerpointu a nakonec jsme otestovali i tisk velké fotografie.






Tisk pětadvaceti stran za minutu přesně odpovídá údaji od výrobce, ovšem technika tiskárny OKI si v této disciplíně vedla lépe. V ostatních zkouškách však dominoval AcuLaser a pokud jsme OKI C610n v minulé recenzi označili za rychlou, je laserový Epson v kratších úlohách ještě rychlejší.

Než přejdeme k testům kvality, doplníme si ještě rychlost oboustranného tisku.

Duplexní tisk
Word - 1. dvoustrana
10 s
Word - 4 dvoustrany
27 s
reklama