reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba AC100-10W: konkurence pro Atom?

12.10.2010, Jakub Doležal, recenze
Toshiba AC100-10W: konkurence pro Atom?
Operační systém Android dorazil do segmentu počítačů. Společnost Toshiba jej použila na svém nejnovějším modelu, který navíc vybavila platformou Tegra. Připravte se jeden z nejlehčích a nejtenčích "netbooků" na trhu.

Použitý hardware


Hnacím motorem celého přístroje je především dvoujádrový procesor ARM Cortex-A9. Jeho revizi A8 můžeme často potkávat v moderních smartphonech, kde nabízí dostatečný výkon a přiměřenou spotřebu. V námi testovaném modelu tikala obě jádra na frekvenci 1 GHz, což se může zdát na první pohled málo, ale počkejme si na testy.



Procesor podporuje 32bit instrukce a je důležité říci, že nepodporuje x86 instrukce a tedy není možné instalovat na takto vybavená zařízení klasické Windows, ale hodí se spíše pro různé mobilní systémy, jako je např. Android. Na internetu kolují fotky nahraného Ubuntu a sama Nvidia nabízí na stránkách svůj operační systém založený na Ubuntu.

Nedílnou součástí každého procesoru je spolupráce s operační pamětí. V tomto případě se jedná DDR2 modul s kapacitou 512 MB, který je integrován přímo na základní desce. Náročnější uživatelé si mohou přikoupit další modul a navýšit celkovou velikost na 1 GB. Pracovní frekvence těchto čipů je 800 MHz.

Další a zřejmě nejzajímavější komponentou celé platformy Tegra 2 je její grafické jádro. To přináší do tohoto segmentu papírově nebývalý výkon a také široké multimediální možnosti. Velmi tenké netbooky byly většinou silně výkonově omezené, avšak tato grafika nabízí akceleraci HD filmů 1080p při rozlišení 1920 x 1080.



Pokud tedy NVIDIA ve svých materiálech neuvádí mylné informace a Tegra 2 skutečně disponuje takovým výkonem, máme na trhu konečně řádného konkurenta pro Atom, který se svou evolucí nikam nespěchá a nabízí velmi špatný grafický výkon.

Pevný disk, který běžně vídáme v přenosných počítačích, by se do tohoto tenkého šasi prakticky neměl šanci vejít, a tak musela Toshiba sáhnout po SSD variantě. Bohužel nová generace těchto disků je stále velmi drahá, a proto je zde pouze 16 GB úložného prostoru.


Instalovaný software


Veškeré dodané aplikace se velmi podobaly nabídce, kterou získáte zakoupením mobilního telefonu s Androidem. Po ruce tak byl hned kalendář, psaní poznámek, či e-mailový klient. Nezapomnělo se samozřejmě ani na sociální sítě, které zde zastupoval Facebook a Twitter. Další aplikace jsou přístupné skrze Camangi Market, který je určen výhradně pro MID zařízení a tablety.



Jako IM „kecálek“ je zde nainstalován Fring. Nicméně ani Toshiba nezůstala pozadu a nabídla několik svých aplikací, jež slouží především pro rychlejší správu systému. První z nich je Toshiba Service Station, což je služba hlídající veškeré aktualizace systému. Bohužel náš model byl již plně aktuální, a tak nebylo možné vidět tuto službu v „akci“.



Dalším neméně důležitým programem je správce souborů, který taktéž nese přídomek Toshiba. Zde máte poměrně přehledně seřazená veškerá paměťová úložiště. Soubory můžete kopírovat, přesouvat, mazat, či přejmenovávat. Nicméně na správce typu total commander je to stále velmi nedokonalé.



Od Toshiby jsou zde i dva widgety pro rychlejší přístup k sociálním sítím (Facebook, Twitter) a YouTube widget pro nejčastěji pouštěná videa. Ačkoliv dokáží tyto miniaplikace často urychlit práci, tak jsem se zejména u YouTube setkával s různými chybovými hláškami.

Doplněno: V současné verzi operačního systému chyběla podpora Flash a například videa ze serveru YouTube šla přehrávat pouze přes aplikaci od Toshiby. Doplnění podpory do Flash 10.1 do prohlížeče je naplánováno aktualizací operačního systému Android na verzi 2.2.


reklama