reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba AC100-10W: konkurence pro Atom?

12.10.2010, Jakub Doležal, recenze
Toshiba AC100-10W: konkurence pro Atom?
Operační systém Android dorazil do segmentu počítačů. Společnost Toshiba jej použila na svém nejnovějším modelu, který navíc vybavila platformou Tegra. Připravte se jeden z nejlehčích a nejtenčích "netbooků" na trhu.

Hmotnost


V této disciplíně je Toshiba suverénním vítězem, neboť její miniaturní rozměry přináší velmi nízkou hmotnost. Velmi dobře je na tom i napájecí adaptér, který spolu s kabelem patří k nejlehčím adaptérům, které prošly redakcí.


Hmotnost
Notebook s baterií
0,878 kg
Baterie
0,162 kg
Adaptér bez přívodního kabelu
0,167 kg

Takto lehký přistroj je radost nosit a během testování jsem se občas až lekl, zda je Toshiba ještě stále v brašně.


Výkonnostní testy


Kvůli použitému operačnímu systému nebylo možné použít stávající testovací metodiku a na řadu tak přišly benchmarky určené pro mobilní telefony s Androidem. V plánu bylo využít známější testy a pokusit se o srovnání s telefony.

Nebudu vás dlouho napínat, ani jeden test neproběhl korektně a během testování neustále vyskakovaly chybové hlášky. I přes opakované pokusy se mi nepodařilo přemluvit dodaný model k poslušnosti, a tak si budeme muset vystačit s hodnotami, které naměřily ostatní redakce.

V testu Quadrant Standard od Aurora Softworks si Toshiba vedla dobře a s přehledem se umístila na prvním místě se ziskem 1900 bodů. Mobilní telefony překonala rozdílem třídy.


zdroj: bloggerisme.com

Poté jsem se pokusil znovu spustit test Linpack for Android, který již kupodivu proběhl a zobrazil výsledek. Trochu mne však překvapila výsledná hodnota 11.373 Mflops/s, přičemž většina nových smartphonů se pohybuje v rozmezí 30-50 Mflops/s. Na vině je nejspíš operační systém, který ve verzi 2.1 neumí naplno využít výkon procesoru, ostatně Nexus One získal ve stejném testu při této verzi operačního systému 6-7 Mflops/s. Lze tedy očekávat, že pokud Toshiba provede upgrade na Froyo 2.2, naroste i výkon.

Další testy jsem neobjevil, a proto jsem se pustil do druhé fáze ryze subjektivního testování. Nejprve jsem se zaměřil na odezvu systému. Ta se i při dlouhodobé práci nijak neměnila a systém stále plynule reagoval na mé povely. Oproti klasickým netbookům je tento rozdíl často výrazný a je vidět, že pravidlo "méně je více" (funkce Android vs Windows 7 Starter) zde platí alespoň dvakrát.

Přítomnost HDMI portu jistě vyvolá otázku ohledně schopnosti přehrání videa v rozlišení 1080p. Pro test jsem stáhl několik HD trailerů a během jejich přehrávání jsem nezaznamenal byť jen jediný náznak zaseknutí, či zpoždění obrazu. Zde pracuje grafická karta na jedničku a doufejme také, že tyto konkurenční technologie donutí Intel částečně přemyslet současnou strategii, neboť kdo by nechtěl mít možnost vzít občas svůj netbook a pustit si přes něj na televizi Full HD video.


Teploty a hlučnost


Další velmi silná zbraň platformy Tegra 2 se projevila v tomto testu. První milé překvapení nastalo při hledání ventilátoru či mřížky pro nasávání vzduchu. Toshiba AC100 totiž neobsahuje žádné aktivní chlazení a chod přístroje tak je naprosto neslyšný. To je obrovské plus oproti často hlučným netbookům.

Možná byste si řekli, že se absence chlazení projeví na vysokých teplotách a Toshiba se bude při zátěži přehřívat, ale kdepak. Tegra je zkrátka povedená a i zde vyčnívala vysoko nad většinu netbooků na trhu. Teploty i při zatížení nepřekročily hranici, která by byla výrazně nepříjemná. Pokud to tedy shrnu, Toshiba AC100 je dokonale tichý pracovní nástroj, který zůstává po většinu doby zcela chladný.


Spotřeba a výdrž na baterie


Na závěr ještě potrápíme přibalený akumulátor s kapacitou 25 Wh. Tegra 2 byla již od počátku tvořena s cílem na co nejmenší spotřebu a tedy dlouhou výdrž. Zatím produkt z dílny NVIDIA předváděl obstojné výsledky a ani v tomto testu je neočekávám špatné. Při tomto testu nebylo možné zcela dodržet naši testovací metodiku používanou na netbooky, proto nelze výsledky výdrže z této recenze přímo porovnávat s našimi jinými recenzemi netbooků.
Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
6:05
4:50
Spotřeba
5 W
6,5 W

Hodnoty v naší tabulce hovoří poměrně jasně, a ačkoliv disponuje baterie velmi malou kapacitou, dokáže udržet systém v chodu dlouhé hodiny. Ani vyšší výkon se nijak zásadně neprojeví. Pokud by Toshiba časem na trh dodala 6článkovou baterii, jistě bychom atakovali hodnotu v rozmezí 11-12 hodin.


reklama