reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba OCZ VX500: mainstream s MLC

7.3.2017, Jan Vítek, recenze
Toshiba OCZ VX500: mainstream s MLC
Od Toshiby jsme získali pro test VX500, novou řadu SSD založenou na 15nm pamětech MLC NAND Flash. Nepůjde tak o nejlevnější modely s pomalými paměťmi TLC, a tak můžeme očekávat slušný výkon, ale také vyšší cenu.

ATTO Disk Benchmark


Nejdříve se podívejme na výsledky klasického testu ATTO Disk Benchmark, který nám ukáže, jak SSD umí pracovat s různě velkými soubory. Obecně se udává hodnota IOPS, která se týká 4kB souborů, s nimiž také začneme. Benchmark byl nastaven tak, aby jako v jiných testech pracoval celkově se 512 MB prostoru na disku a fronta příkazů (Queue Depth) byla nastavena na výchozí 4. Pak se ale zaměříme také na to, co provede s výkonem nastavení osmi vyhrazených megabajtů a následně i osmi gigabajtů na SSD, jež už dle všeho nedokáže pokrýt SLC cache.





První sada výsledků ukazující IOPS, čili operace s obvyklými 4 kB dat a frontou 4, naše VX500 řadí vysoko. Není sice zcela nejlepší, ale výsledné hodnoty rozhodně jsou nadprůměrné a co se týče udávaných IOPS, v případě čtení jsme naměřili o něco slabší výsledek, ale v zápisu je zase VX500 rozhodně rychlejší než udávaných 58.000 IOPS.





Podle výsledků při práci s velkými soubory je VX500 výkonný dle uváděných specifikací, které slibují rychlost čtení až 550 MB/s a zápisu až 510 MB/s. To ale dnešní SSD zvládají naprosto bez problémů, však v sekvenčních operacích byly vždy dobré a dnes už v případě 2,5" modelů pro rozhraní SATA stejně není kam jít dále. První naměřené hodnoty tak napovídají, že toto SSD bude mít dobrý výkon, ale nepředbíhejme.

Podívejme se nyní na to, jaký rozdíl ve výsledcích nastal při volbách 8 MB a 8 GB využitého prostoru pro testy. Bylo totiž možné, že v případě 8 GB se už projeví SLC cache, kterou toto SSD dle Anandtechu využívá.



8 MB vyhrazeného prostoru

Na rozdíl od takového OCZ Trion 150 se zde nastavení 8GB Total Length vůbec nijak neprojevilo. Stejné jsou hodnoty při práci s malými soubory, v obou případech nám maximální výkon najede už na 128 kB a dostane se na stejné maximální hodnoty. Z těchto testů to vypadá, že SLC cache je buď výrazně větší než 8 GB, nebo prostě nemá na ATTO vliv. V každém případě jsou výsledky povzbudivé.



8 GB vyhrazeného prostoru

reklama