reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba OCZ VX500: mainstream s MLC

7.3.2017, Jan Vítek, recenze
Toshiba OCZ VX500: mainstream s MLC
Od Toshiby jsme získali pro test VX500, novou řadu SSD založenou na 15nm pamětech MLC NAND Flash. Nepůjde tak o nejlevnější modely s pomalými paměťmi TLC, a tak můžeme očekávat slušný výkon, ale také vyšší cenu.

Crystal Disk Mark


Benchmark Crystal Disk Mark ve verzi 5.1.2 x64 nabídne podobné testy jako předchozí ATTO, ale zde se již můžeme podívat na rozdíl mezi Queue Depth 1 a 32. I v tomto případě si výsledky porovnáme s řadou klasických SSD, přičemž jde spíše o novější modely, které jsou na trhu stále aktuální. Nový Crystal ale poněkud obměnil své testy, takže namísto práce s 512 kB soubory tu je další sekvenční test, a to s frontou QD32. A stejně jako v testu ATTO se zaměříme i na to, jaké rozdíly budou mezi testem se zabraným prostorem na disku o velikosti 1 GB a pak se 16 GB. V grafech se budou nacházet výsledky z prvního testu.





Nejdříve tu máme sekvenční operace, kde se potvrzují výsledky naměřené v ATTO Disk Benchmark, čili kolem 550 MB/s při čtení a 510 MB/s při zápisu. Takže jdeme dále.





Dále tu máme už operace se 4kB daty, a to bez fronty, s čímž se SSD pochopitelně vypořádávají daleko hůře než s frontou příkazů. Ve výsledku je VX500 pozoruhodně výkonný především v zápisu, kde překonává všechny ostatní dříve testované modely a i ve čtení je na tom velice dobře.





Nakonec tu máme výsledky už s frontou, kde se opět ukazuje, že při čtení to uváděných 90.000 IOPS není (spíše 80.000), ale v zápisu je to zase mnohem více než 58.000 IOPS, a to necelých 90 tisíc. Jenomže to platí v případě CrystalDiskMarku nastaveného na využití prostoru do 500 MB, takže popojedeme.

Nyní se tu opět zaměřme na to, co s výsledky udělá, když benchmarku vyhradíme na disku pro testování jen 50 MB prostoru a pak rovnou 32 GB, které už možná nedokáže pokrýt SLC cache.



50 MB vyhrazeného prostoru

Jak je vidět, v obou případech jsou sekvenční operace stále stejně rychlé (plus/minus několik MB/s), ale v 32GB testu se nám výrazně propadly IOPS s frontou (QD32) a výsledných 215,6 MB/s právě už odpovídá tomu, co výrobce uvádí ve specifikacích, čili 58.000 IOPS. Takových výsledků přitom dosáhneme už s nastaveným 1 GB prostoru na SSD využitého pro testy, respektive právě na této hranici se výkon začne propadat a dostane se na cca 240 MB/s.



32 GB vyhrazeného prostoru

reklama