reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba OCZ VX500: mainstream s MLC

7.3.2017, Jan Vítek, recenze
Toshiba OCZ VX500: mainstream s MLC
Od Toshiby jsme získali pro test VX500, novou řadu SSD založenou na 15nm pamětech MLC NAND Flash. Nepůjde tak o nejlevnější modely s pomalými paměťmi TLC, a tak můžeme očekávat slušný výkon, ale také vyšší cenu.
Dnes bylo na řadě opět téma SLC cache, které se však vůbec neukázalo jako horké, ale i tak si provedeme další testy z reálného provozu, které se toho budou týkat. Nicméně z již naměřených hodnot nelze vyčíst, že bychom se měli obávat sníženého výkonu při zápisu větších objemů dat, ale to nechme na další testy. Nyní se podíváme na to, jak se na výkonu projeví to, když SSD z cca 90 procent zaplníme daty a také jak se SSD chová při svém zaplňování.


Výkon téměř zaplněného SSD


Nejdříve se ale podíváme na to, zda testované SSD VX500 efektivně funguje i v případě, kdy je z 90 % zaplněno.



Toshiba OCZ VX500 - 60 488 bodů

Vzhledem k tomu, že jsme začali se skóre kolem 68.400 bodů, pak nově naměřených 60.500 bodů není žádný velký pokles.


Testy kopírování dat


Dále tu máme test Fastcopy, který prostě jen vezme vybraná data a měří, za jak dlouho se přesunou z bodu A do bodu B. Tím bodem A bude výkonný OCZ RevoDrive 350, jenž nás rozhodně brzdit nebude a bodem B pak kdo jiný než testovaný VX500. Využit byl k tomu nejprve 1,5GB soubor, který by měl být dle testů sekvenčního zápisu uložen na SSD rychlostí přes 500 GB/s. Výsledkem bylo 440 MB/s, což je pořád ještě slušné a je nutno dodat, že toho docílil test Fastcopy, neboť zkoušet maximální reálné hodnoty zápisu třeba kopírováním ve WinCommanderu není úplně nejlepší nápad. Co když si ale vezmeme mnohem více dat, čili rovnou desítky až stovky gigabajtů?

V takovém případě už je to horší, neboť po zápisu několika desítek gigabajtů dat se rychlost zapisování postupně propadne i na necelých 100 MB/s, což už spíše odpovídá pevným diskům. Jenomže to nevypadá na problém nějaké SLC cache, ale na něco jiného. SSD bylo v průběhu tohoto testu zaplňováno daty pro provedení předchozího testu a když zbývalo ještě nějakých 100 GB volné kapacity, kopírování jsem přerušil a poskytl VX500 prostor se vydýchat. Takových 10 minut by rozhodně mělo stačit, ovšem obnovené kopírování dat ihned ukázalo opět pod 100 MB/s a až delší odpočinek zajistil zápis plnou rychlostí. Co tedy udělá, když na takové čerstvě z 90 % zaplněné SSD pustíme ATTO ve svém nejnáročnějším nastavení?



Výsledky nevypadají moc dobře, neboť dříve stabilní výkon při zápisu i s využitím 32GB testovacího prostoru je najednou velice rozkolísaný a ty tam jsou výsledky zaznamenané na nezaplněném SSD. Abychom byli fér, tak i jiná a lepší SSD mají s výkonem po zaplnění daty potíže, ale že by se ten propadal až na pouhou třetinu, to se nestává.

Nicméně, SSD jako VX500 rozhodně není určeno do prostředí, v němž se na něj v krátké době zapisují desítky gigabajtů dat, a to stále dokola. To by jednak moc dlouho nevydržely jeho buňky a potom to není v domácnosti ani reálný scénář, pokud ovšem nechcete SSD využívat třeba pro provádění rychlých a krátkodobých záloh celých disků. Každopádně lze říci, že zaznamenané zpomalení nebude výsledek nějaké SLC cache v klasickém pojetí, která by měla za úkol krátkodobě pozvednout zapisovací výkon několika málo gigabajtů. To by se rychlost zapisování propadla ihned a ne jen pozvolna během ukládání desítek gigabajtů dat. Takto vývoj výkonu spíše připomíná mechanické disky, jenomže v jejich případě je to dané vlastnostmi vycházejícími z designu.


HD Tune


Benchmark HD Tune nám už řekne, jak jsou na tom naše SSD se zápisem a výsledky dá pěkně do grafu. Můžeme se tedy podívat na to, jak rychlý je zápis "na začátku" a jak se bude vyvíjet dále. Nejdříve si připomeneme, jak to bylo s SSD Trion 150 a staršími Trion 100, které využívají předvídatelně se chovající SLC cache.



OCZ Trion 150 - 240 GB - klikněte pro zvětšení -



OCZ Trion 100 - 240 GB - klikněte pro zvětšení -

Jak je vidět, v obou případech je zápis zpočátku mnohem rychlejší a pak klesá na úroveň, která je v případě modernějšího Trion 150 víceméně stabilní. A co ukáže HD Tune v případě modelu VX500?



VX500 - 256 GB - klikněte pro zvětšení -

Nebudeme si všímat samotné rychlosti zápisu, která v HD Tune moc neodpovídá. Jde nám především o to, že rychlost se v průběhu příliš nemění, takže i to ukazuje, že tu nemáme co do činění s SLC cache ve stylu modelů Trion.

reklama