reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Qosmio X300: herní kolos

11.5.2009, Jan Vítek, recenze
Toshiba Qosmio X300: herní kolos
Dnes si představíme model Toshiba Qosmio X300 ve verzi 14Y, jenž se pyšní 17palcovou obrazovkou, kterou bude krmit grafický čip NVIDIA GeForce 9800M GTS. Tušíte tedy správně, jde o čistě herní notebook.
Určení notebooku Toshiba Qosmio X300-14Y je také patřičně zdůrazněno na obalu nápisem GAMING, i když my již víme, že celá řada Qosmio je výrobcem prezentována jako herní a multimediální. Toshiba kromě ní nabízí ještě další čtyři řady notebooků, kam patří jednak Satellite a Satellite Pro určené běžným zákazníkům. Ty nabízí širokou škálu úhlopříček, barevná šasi a řada Pro také možnost připojení k dokovací stanici. A pak tu jsou tzv. business notebooky řad Tecra a Portégé, kde zvláště druhá zmíněná řada je určena pro profesionály na cestách. My se ale vrátíme k našemu Qosmiu.



Notebook přišel zabalený ve větší červené krabici, v níž byl chráněn pomocí dvou pěnových bloků a následně i igelitem a měkkým vakem z netkaného materiálu. V menší krabici pod notebookem pak bylo umístěno veškeré příslušenství, jehož vpravdě není mnoho.

Nyní přichází čas na to, abychom si představili nabízený hardware. Pevně věřím, že ze specifikací rozhodně zklamaní nebudete, ale posuďte sami:

Model
Toshiba Qosmio X300-14Y
Procesor
Intel Core 2 Duo T9550
Frekvence apod.
2,66 GHz, FSB 1066 MHz, 6 MB L2 cache
Čipová sada
Intel PM45 Express + ICH9-M
RAM
4 GB DDR3 1066 MHz
Pevný disk
320GB Hitachi HTS723232L9A360 + pozice pro další
Úhlopříčka displeje
17 palců
Rozlišení displeje
WXGA+ (1440 x 900)
Grafická karta
NVIDIA GeForce 9800M GTS + 1 GB VRAM
Zvuková karta
Realtek High Definion Audio
Mechanika
Pioneer DVD-RW DVRTD08A
Reproduktory
Harman Kardon - 2x výškové, 2x basové a 1x subwoofer
Zvukové výstupy
Sluchátka/Line Out, Mikrofon
Polohovací zařízení
Touchpad + 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
3x USB, 1x USB/eSATA + napájení
Výstup na externí monitor
D-Sub a HDMI
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
Express Card/54
FireWire (IEEE 1394)
ano, 1x miniport
Čtečka karet
Slot Bridge Media 5 v 1 - SD, MS, MS Pro, MMC, xD
Bluetooth
Bluetooth 2.1
Infra port
ne
Bezdrátová rozhraní
Intel WiFi Link 5100 - 802.11n
Modem
V.90 (připraven na protokol V.92)
LAN
LAN 10BASE-T/100BASE-TX/1000BASE-T
Webkamera
1,3 Mpix
Speciální výbava
dálkový ovladač, čtečka otisků prstů
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie Ikona Odkaz na databázi
Deklarovaná výdrž baterie
až 1:45
Rozměry
412 × 306 × 43,2 (přední část) / 62,5 (zadní část)
Hmotnost
4,3 kg
Operační systém
Microsoft Window Vista Home Premium 32 bit

Prim tu tedy hraje dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo T9550 na frekvenci 2,66 GHz, jenž má k dispozici celých 6 MB L2 cache a pracuje s FSB 1066 MHz. Ten by tedy měl být důstojným spojencem pro grafický čip NVIDIA GeForce 9800M GTS s 1 GB videopaměti. Moderní notebooky již celkem běžně využívají operační paměti typu DDR3 a ani nyní tomu není jinak. Dočkáme se jich 4 GB na 1066 MHz, i když operační systém je 32bitový.

Dále stojí za zmínku také 17palcový displej s rozlišením 1440 x 900, který by měl být adekvátním pro to, abychom si i v nativním rozlišením slušně zahráli. Zvukovou kulisu si pak vezme na starost systém, pod nějž se podepsala společnost Harman Kardon, o níž ostatně ve spojení s notebooky Toshiba slýcháváme často. K dispozici nám jsou dva výškové reproduktory, dva basové reproduktory a ze spodní strany základny také jeden subwoofer. Zvuk by tedy měl být když už ne kvalitní, tak minimálně hlasitý.


dálkový ovladač do slotu ExpressCard

Bohatá nadílka výkonného hardwaru si však také vybere svou daň v podobě velkých rozměrů a hmotnosti. Ovšem dále zamrzí také výdrž na baterie, jež dle výrobce dosáhne pouze jedné a třičtvrtě hodiny. V zátěži tak bude notebook vybitý než se nadějeme. Snad nám chuť spraví alespoň dodávaný dálkový ovladač pro přehrávání multimédií zasunutelný na místo karet Express Card, atp.


Napájení a ostatní příslušenství


Jestli nás nepotěší velikost a hmotnost notebooku, pak napájecí adaptér s rozměry 16,5 x 8,5 x 4 cm nás už vůbec nenadchne. Je to ale nutné, protože takový notebook potřebuje dostatek šťávy a adaptér se specifikacemi 19 V a 9,5 A (180,5 W) nemůže být malý střízlík jako běžné 65W adaptéry. Přenášení takového notebooku ale tím více připomíná stěhování.



Mezi ostatní příslušenství patří malý hadřík pro zbavování Qosmia nečistot, a že to bude potřeba. Nakonec tu jsou již jen česky psané manuály a ostatní tištěné materiály. Na bohatou dodatečnou nadílku vlastní výrobcům jako MSI tedy v tomto případě zapomeňme. Hodila by se alespoň speciálně vyrobená brašna.


Baterie


Dodávaná Li-Ion baterie se do notebooku zasouvá zespoda, čemuž odpovídá i její tvar. Dočkáme se obdélníkového tvaru spíše než klasického tyčovitého a co se týče specifikací, nabídnuto je nám 58 Wh energie a napětí 14,4 V.




Softwarová výbava


Tato výbava naopak omezená tolik není. Toshiba nabízí vlastní software i software třetích stran a vše udává ve specifikacích:
  • Microsoft Works, sada Microsoft Office Home a Student 2007 (60denní bezplatná zkušební verze)
  • BalíčekToshiba Value Added Package (Toshiba Power Saver, Toshiba Zooming Utility, Toshiba PC Diagnostic Tool, Toshiba Flash Cards, Toshiba Components Common Driver, Toshiba Accessibility, Toshiba Button Support)
  • Software Google (panel nástrojů Google pro aplikaci Internet Explorer, Google Desktop, Picasa)
  • Toshiba Bluetooth Stack
  • Connectivity Doctor
  • ConfigFree
  • Nástroje a ovladače společnosti Toshiba
  • Toshiba Assist
  • Toshiba EasyMedia Software Google (panel nástrojů Google pro aplikaci Internet Explorer, Google Desktop, Picasa)
reklama