reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem

17.9.2018, Jan Vítek, recenze
Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem
Na začátku tohoto roku bylo poprvé představeno malinké SSD pro slot M.2 s délkou jen 42 mm. Jedná se o Toshiba RC100 pro rozhraní PCIe, které si dnes vyzkoušíme v recenzi, a to v jeho 240GB verzi. 

Testovací sestava a metodika


Jde o klasické SSD pro SATA 6 Gbps, takže nejsou třeba žádné ovladače ani nic jiného. 

SSD jsme nainstalovali na následující sestavu:
  • Základní deska Gigabyte GA-Z270X-Gaming 5
  • Procesor Intel Core i7-7700T
  • Operační paměti 2x 8 GB DDR4-3000
  • OCZ Vector 180 - 1 TB
  • OS Windows 10 - 64bit

Od takové platformy se očekává především dostatečný výkon na to, aby nehrozilo, že bude při testování SSD nějak brzdit, což u výkonného Core i7 generace Haswell nehrozí.

Pro otestování výkonu SSD využijeme jednak povinnou klasiku, a to ATTO Disk Benchmark a Crystal Disk Mark, s jejichž pomocí otestujeme výkon v IOPS a sekvenčních operacích. Pak nastoupí PCMark Vantage a PCMark 08, přesněji tedy jejich testy týkající se výhradně úložných zařízení, které ukáží výkon v reálných aplikacích a také HD Tune či další testy kopírování dat. 

U předchozích SSD jsme se zaměřovali i na to, co s výkonem udělá celkový zápis několika terabajtů, kdy už by buňky pamětí měly být alespoň dvakrát či třikrát využity. Z výpisu kondice SSD TR200 sice lze zjistit, kolik dat bylo do buněk celkově zapsáno, což by také nebylo těžké udělat od oka. Nicméně jsem si již několikrát ověřil, že v takovém případě podobné zahoření s výkonem moderních SSD neudělá nic. Ovšem zde budeme zkoušet něco zajímavějšího. Levné modely s rovinnými TLC paměťmi totiž měly problémy s udržitelným zápisem, neboť využívaly tzv. SLC cache.
 
SLC cache je paměť vyhrazená v hlavní NAND Flash, která se chová právě jako SLC, díky čemuž je mnohem rychlejší. Na druhou stranu má jen omezenou kapacitu jednotek gigabajtů a musí se průběžně vyprazdňovat, aby byla připravena přijmout další data. Takovým SSD tak při zápisu rychle dojde dech a navíc to, co zapíší do SLC cache musí zapsat ještě jednou do TLC buněk. 

Jako obvykle jsem se chtěl před testy podívat na statistiky Crystal Disk Info, z nichž (tedy konkrétně z údajů systému S.M.A.R.T.) bychom se měli dozvědět informace o Write Amplification nebo alespoň o celkovém objemu již zapsaných dat (Total Host Writes nebo Total NAND Writes). Toshiba RC100 nabídne jednak přehled o celkově zapsaných datech, ale také o přečtených datech. Dozvíme se také, kolikrát bylo SSD v rámci startu inicializováno a jak dlouho bylo v provozu. 

 
A pak je tu také udávaná teplota, která činila 67 °C, což se mi moc nechtělo věřit, ale infračervený teploměr ukázal teplotu na povrchu 58 °C, takže uvedená hodnota z vnitřního čidla je celkem reálná a prst na tomto SSD se moc dlouho udržet nedá. V testu se tak zaměříme i na otázku chlazení.
 
 
Firemní utilita od Toshiby ukázala tu samou teplotu a dle ní je riziková hodnota až 80 °C. Jenomže 67 °C byla teplota SSD v klidovém provozu, takže vysoká teplota by opravdu mohla být problém, a také že je. 
reklama