reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem

17.9.2018, Jan Vítek, recenze
Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem
Na začátku tohoto roku bylo poprvé představeno malinké SSD pro slot M.2 s délkou jen 42 mm. Jedná se o Toshiba RC100 pro rozhraní PCIe, které si dnes vyzkoušíme v recenzi, a to v jeho 240GB verzi. 

Crystal Disk Mark


Benchmark Crystal Disk Mark ve verzi 6.0.0 x64 se od předchozích verzí (5 a nižších) podstatně liší, jak vysvětlují samotní tvůrci na stránkách. Zmizel test sekvenčního čtení a zápisu bez fronty, který už je považován za překonaný a naopak přibyl test čtení a zápisu 4kB souborů s frontou délky 8.
 
 
 
Uvedené výsledky platí pro práci s testovacím souborem o kapacitě pouze 50 MB, takže je snadno dokáže pokrýt rychlá cache. Jde tak o hodnoty, které jsou velice vysoké a SATA SSD se na ně nechytají a ani nemohou. 
 
 
 
Čtení a zápis malých souborů bez fronty je dle CrystalDiskMark nejrychlejší ze všech testovaných modelů, což platí i pro čtení a zápis s frontou. V rychlosti čtení je tu tak zásadní rozpor mezi Crystalem a ATTO. 
 
 
 
Podívejme se ale nyní na to, co SSD udělá v případě, když mu pro zápis dat dojde vyhrazená SSD cache. To by logicky mělo výrazně ovlivnit pouze zápis dat. 
 
CrystalDiskMark a 50MB dat
 
 CrystalDiskMark a 32GB dat
 
Jak je vidět, rychlost zápisu se může velice citelně propadnout na úroveň, která už se tak moc neliší od moderních pevných disků. Ovšem to se týká sekvenčního zápisu s frontou, kdežto sekvenční zápis bez fronty je v podstatě stejný. Proto se ještě v tomto testu podíváme na zápis dat v praxi. 
reklama