reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem

17.9.2018, Jan Vítek, recenze
Toshiba RC100: mini SSD se slušným výkonem
Na začátku tohoto roku bylo poprvé představeno malinké SSD pro slot M.2 s délkou jen 42 mm. Jedná se o Toshiba RC100 pro rozhraní PCIe, které si dnes vyzkoušíme v recenzi, a to v jeho 240GB verzi. 

Závěrečné hodnocení

 
Toshiba RC100 je miniaturní SSD, na němž je zajímavé řešení s jedním čipovým pouzdrem, které v sobě integruje paměti BiCS NAND Flash a SSD kontroler. A vzhledem k tomu, že RC100 nevyužívá paměť DRAM jako cache, najdeme na celé malé M.2 kartičce s rozměry 22 x 42 mm pouze jedno čipové pouzdro (vedle několika SMD součástek), které by se ostatně vešlo i na ještě kratší kartu. 
 
 
Uživatelům desktopových počítačů může být pochopitelně naprosto jedno, zda je SSD na krátké M.2 kartě nebo na delší 80mm (či 110mm) a spíše jde o vlastnost, která se bude hodit při stavbě miniaturního počítače. V takovém případě ale bude o to zásadnější otázka chlazení a jak se ukázalo v našich testech, k přehřátí toto SSD nemá daleko. 
 
Je tak důležité mu poskytnout alespoň nějaké chlazení a pak nám RC100 nabídne svůj plný výkon, který je oproti obvyklým SATA SSD mnohem lepší, co se týče čtení. Zápis už je horší s ohledem na použití SLC cache, po jejímž zaplnění sekvenční psaní dat klesne k 230 MB/s, ale to je problém moderních SSD s paměťmi TLC a až se začnou prosazovat dokonce paměti s buňkami typu QLC, bude nejspíše ještě hůře. Můžeme se tak připravit na to, že SLC cache budou dále vyvíjeny jako nedílná funkce moderních SSD. Půjde už běžně o adaptivní funkce reagující na konkrétní podmínky. 
 
Toshiba RC100 je tak zkrátka běžné SSD určené do neméně běžných sestav, jejichž majitelé se už nechtějí spokojit s výkonem SSD pro SATA a chtějí něco lepšího. V tomto případě si ostatně ani moc nepřiplatí. 
 
English translation of the conclusion
Toshiba RC100 is a miniature SSD with a one-package solution that integrates BiCS NAND Flash memory together with an SSD controller. This SSD also does not come with a DRAM cache, so the whole PCB contains just one chip package together with a few SMD parts and such package would fit even on a significantly smaller card. 
 
Desktop users probably will not care at all, whether their new SSD comes on a short M.2 card, or a standard 80mm (or 110mm) one. The RC100 will be more appealing for those who want to build a much smaller system and in such case there will be one much more important thing, which is cooling. Our tests showed that this SSD can overheat after a few minutes of load.
 
It is therefore very advisable to provide the drive with cooling and only then it will reward us with its full and sustainable performance. The RC100 is in comparison with classic SATA SSDs much faster in reading tasks, while writing performance may even in sequential mode fall to 230 MB/s. However, that is the common problem of modern TLC NAND drives and it can be only worse when the QLC drives come. It is quite clear that companies will continue developing their SLC cache technologies which will be reacting to current conditions adapting themselves.
 
To put it simply, Toshiba RC100 is an ordinary SSD for ordinary computer builds whose owners do not want to settle for SATA drives anymore and want something better, yet not expensive.  
 
 

Plusy


+ Slušný výkon v poměru k ceně
+ Malé rozměry
 
 

Minusy


- Přehřívání


Za zapůjčení 240GB Toshiba RC100 děkujeme společnosti společnosti Toshiba.


Cena v době testování: cca 2000 Kč s DPH


reklama