reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite L350: levný 17" notebook

2.9.2008, Josef Brož, recenze
Toshiba Satellite L350: levný 17" notebook
Nová Toshiba Satellite L350 představuje zajímavou alternativu k běžnému domácímu počítači. Architektura notebooků je postavena na kombinaci procesoru Intel Pentium Dual-Core T2370 a levné čipové sady Intel Crestline-GML GL960. Multimediální využití umožňuje integrovaná grafika Intel GMA X3100 a širokoúhlý 17" displej.
Toshiba Satellite L350 je vybavena dvoujádrovým procesorem Intel Pentium Dual-Core T2370. Procesor s kódovým označením Merom-1M je vyráběn 65nm technologií. Jeho jádra jsou taktována na 1,73 GHz. Intel v podstatě oprášil první generaci Core Duo a snížil L2 cache na 1 MB. Tím vznikly dnešní low-endové procesory řady Pentium Dual-Core. Cache je sdílena mezi oběma jádry pomocí technologie Intel Advanced Smart Cache. Procesoru asistuje čipová sada Intel Crestline-GML GL960, která je v podstatě levnější variantou osvědčené řady Intel Crestline GM965. Tento čipset podporuje pouze 533MHz FSB sběrnici.


Intel Pentium Dual-Core T2370 1,73 GHz

V základní sestavě je Toshiba Satellite L350-10B vybavena dvěma 1024 MB DDR2-667 paměťmi s časováním 5-5-5-15. Paměťový řadič však komunikuje pouze na frekvenci 533 MHz. Vzhledem k osazení obou slotů pracují paměťové moduly v dvoukanálovém režimu. Čipset umožňuje adresovat maximálně 4 GB paměti. Prostor s rozšiřujícími sloty je volně přístupný. Pro jejich výměnu stačí odšroubovat záslepku.


SO-DIMM paměť DDR2-677


Grafická jádra – Intel GMA X3100


Jak již bylo řečeno, čipová sada použitá v notebooku Toshiba vychází z čipsetu Intel Crestline GM965. Její součástí je i integrované grafické jádro s označením Intel GMA X3100 (Graphics Media Accelerator). Tato verze čipsetu a grafiky přináší určitý nárůst výkonu v porovnání s předchozí generací Intel GMA 950. V běžném provozu se však novější Intel GMA X3100 dostává na úroveň integrovaných čipů NVIDIA GeForce 7150M či ATI Radeon Xpress 1250. Integrované GPU Intel GMA X3100 využívá sdílenou paměť o velikosti až 358 MB.


Čipová sada Intel Crestline a Intel GMA X3100 (ilustrační foto)

Podle specifikací Intel GMA X3100 podporuje rozhraní DirectX 9.0c a OpenGL 1.5. Mezi další parametry patří podpora Pixel Shader 3.0 . Zajímavá je i Intel Clear Video technologie, která zahrnuje hardwarovou akceleraci MPEG-2, WMV9 a zobrazení HDTV (1080i/p, 720p). V běžném provozu výkon Intel GMA X3100 postačuje pouze na základní multimediální a především kancelářské aplikace.


LCD panel


Podle specifikací disponuje 17“ model speciální technologií Toshiba TruBrite, která by měla zaručovat vysoký jas. V praxi však obraz displeje působil poněkud mdle. Naopak "dílenské" zpracování displeje je velmi dobré. Plasty se neprohýbají, displej při manipulaci nevrže, přestože jeho konstrukce nese značnou váhu. Samozřejmostí moderního notebooku je i leštěný (tzv. glare) povrch displejů.


LCD a testovací obrazec

Širokoúhlý panel nabízí obvyklé rozlišení 1440 x 900. Věrnost barevného podání a sytost barev je na slušné úrovni. Na přiložených obrázcích není vidět znatelnější proužkování. Displej notebooku nabízí poměrně dobré pozorovací úhly. Sledujete-li displej pod úhlem 45° vertikálně, plynulost barevných přechodů je stále v normě. Se zvyšujícím se úhlem pozorování - např. kolem 70°, však dochází k deformaci barev a plynulost přechodů se ztrácí.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Horizontální pozorovací úhly jsou o něco lepší než vertikální, což odpovídá výrobní technologii TN. Obraz pod úhlem 45° zůstává v podstatě nezměněn, barevné přechody si udržují svou plynulost, dokonce jas i kontrast klesají minimálně. Při vyšším úhlu se postupně ztrácejí plynulé barevné přechody, respektive dochází k jejich inverzi. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání nebo rozdvojování hran. Poměr stran 16:10 nabízí velmi dobré podmínky pro sledování filmů.


Horizontální pozorování - testovací obrazec 45°


Duhový obrazec


Zvuk


Ozvučení notebooku zajišťuje čip Realtek ALC268, který je součástí jižního můstku Intel 82801HBM ICH8M. Reproduktory jsou umístěny v základně notebooku, konkrétně nedaleko závěsů displeje. Zvukový výstup Toshiby je nejen kvalitní, ale i hlasitý a přestože jde o celoplastový model, není slyšet žádná rezonance nebo přebuzení. Zesilování zvukového výstupu zajišťuje potenciometr umístěný na čele přístroje. Změna hlasitosti však není signalizována pomocí OSD na displeji.


Reproduktory


Pevný disk a optická mechanika


Přestože Toshiba patří mezi velké výrobce pevných disků, testovaný notebook obsahoval konkurenční disk Fujitsu. Konkrétně 250GB model FUJITSU MHY2250BH. Plotny testovaného disku se otáčejí rychlostí 5400 ot/min. Průměrná vyhledávací doba se pohybuje kolem 11 ms. Disk využívá vyrovnávací paměť o kapacitě 8 MB, průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 12 ms. Zajímavá je spotřeba disku při provozu, která se pohybuje 1,9 W. Hlučnost tohoto modelu se pohybuje kolem 2,4 belu. Velmi dobrá je vysoká odolnost proti otřesům, až 300 G za chodu (v délce trvání 2 ms).


Pevný disk FUJITSU MHY2250BH

Optická mechanika patří k produkci PIONEER s označením DVD-RW DVRKD08A. Notebooku umožňuje zapisovat 8rychlostně DVD±R (RW 8x) média. Dále podporuje 4x zápis na DVD+R DL. V případě DVD-RAM médií se nabízí až 5x. Pro úplnost - média CDR jsou zapisována 24x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie Buffer Underrun a 2MB buffer.


DVD±RW mechanika
reklama