reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite Pro A100 - design není vše

31.7.2006, Josef Brož, recenze
Toshiba Satellite Pro A100 - design není vše
Toshiba Satellite Pro A100 je nový notebook společnosti Toshiba. Jeho srdcem je výkonný dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2400 a čipová sada Intel 945PM. Multimediální potenciál notebooku zaručuje grafická karta ATI Radeon X1600 s 256MB paměti.
Notebook Toshiba Satellite Pro A100 je postaven na platformě Intel Centrino Duo. Tato generace Centrina (Napa) byla vyvinuta speciálně pro dvoujádrovou mobilní architekturu Intel Core Duo (kódové jméno Yonah). Komunikaci mezi jednotlivými částmi notebooku zajišťuje čipová sada Intel Calistoga i945PM s jižním můstkem Intel 82801GBM ICH7-M. Výkon systému dodává mobilní dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2400, který je vyráběn 65 nm technologií. Jádra procesoru jsou taktována na 1,83 GHz, FSB 667 MHz.


Vnitřek Toshiba Satellite Pro A100

Každé jádro procesoru má svou vlastní L1 cache. Vyrovnávací paměť druhé úrovně, tzv. L2 cache o kapacitě 2 MB, je sdílena současně oběma jádry CPU. S pomocí technologie Intel Smart Cache je kapacita vyrovnávací L2 paměti dynamicky přerozdělována podle aktuálních nároků jednotlivých jader.


Mobile Intel Core Duo T2400

Na chvíli se pozastavíme u chlazení. Jak vidíte na níže uvedeném obrázku, čipset Calistoga i945PM má nezávislý měděný chladič. Chlazení CPU a GPU je tvořeno společnou soustavou, kterou propojují dvě heatpipe. Bohužel určitou daní za dokonalý odvod tepla je poměrně hlučný provoz notebooku.


Chladící systém

V základní sestavě je Toshiba dodávána s jednou 512MB DDR2-533 pamětí a časováním 4-4-4-11 Vzhledem k osazení jednoho paměťového slotu není podporován dvoukanálový paměťový přenos. Paměť lze rozšířit pomocí dvou SO-DIMM slotů až na 4 GB. Prostor s rozšiřujícími sloty je dobře přístupný a výměna pamětí spočívá v povolení několika šroubků.


Čipset Calistoga i945PM

Jen malá poznámka týkající se hardware. Každý notebook je v podstatě stavebnice. Rozdělání popisované Toshiby do posledního šroubku je otázkou asi 15 min. Proto jsem pro tuto recenzi mohl pořídit mnohem více obrázků z útrob notebooku. Opětovné složení notebooku je však díky krátkým propojovacím kablíkům obrovskou zkouškou trpělivosti...


Čipset Calistoga i945PM


Grafické jádro ATI Radeon Mobility X1600



ATI Radeon Mobility X1600 je vyroben 90 nm výrobním procesem. Mobilní grafické jádro s označením M56 je taktováno na 400 MHz a obsahuje 157 miliónů tranzistorů. Čip disponuje 256 MB DDR2 paměti s taktem 380 MHz, dalších 256 MB lze sdílet pomocí technologie Hypermemory z operační paměti. Pro srovnání - dosud nejvýkonnější notebook Asus A7J pracoval s vyšším taktem jádra – 450 MHz a GDR3 pamětí.


ATI Radeon X1600

Radeon X1600 využívá Shader Model 3.0, dále 12 pixel pipelines a 5 vertex shader pipelines. Spotřebu ovlivňuje šestá generace PowerPlay technologie, která umožňuje během provozu měnit počet PCI-Express linek, dynamicky snižovat napětí a frekvenci GPU apod. Toshiba Satellite Pro A100 nabízí dostatečný výkon pro hraní moderních her jako Battlefield 2, Panzers Phase 2 apod. Podrobnější informace o výkonu notebooku najdete v následujících testech.


GPU board

Jako zobrazovací jednotku používá Toshiba Satellite Pro A100 širokoúhlý TFT displej s úhlopříčkou 15,4“. Parametry displeje jsou velmi dobré. Kontrast je vyhovující, rychlost odezvy je dostatečná i pro hraní her nebo sledování videa. Maximální rozlišení je 1280 x 800 pixelů. Vysoký jas a ostrý obraz panelu zajišťuje technologie TruBrite. Jedná se o speciální antireflexní povrchovou úpravu displeje, která mimo jiné nabízí věrnější podání barev. Leštěný povrch je znám i u konkurenčních notebooků. Například Fujitsu Siemens používá obdobnou technologii pod názvem Crystal View.


TruBrite LCD panel


Zvuk



Ozvučení notebooku zajišťuje integrovaná zvuková karta (Intel 82801GBM ICH7-M). Reproduktory jsou zapuštěny pod displejem nedaleko kloubů, které spojují displej se základnou přístroje.


Reproduktory Harman Kardon

Návrháři Toshiby vybavili notebook značkovými stereo reproduktory Harman Kardon. Zvukový výstup notebooku podporuje několik technologií, které jej zkvalitňují. Technologie SRS TruSurround XT, SRS WOW XT a SRS Circle Surround Xtract přinášejí virtuální surround zvuk a trojrozměrné zvukové efekty při sledování filmů a hraní her.


Technologie SRS TruSurround XT

Poměrně nezvykle je vyřešeno ovládání hlasitosti notebooku. Na přední straně notebooku se nachází „potenciometr“, kterým lze hlasitost notebooku velmi pohodlně a především rychle zesilovat nebo zeslabovat. Popisované řešení je nejen velmi ergonomické, ale především pohotové.


Ovládání zvukového výstupu


Pevný disk a optická mechanika



Toshiba je jedním z největších výrobců mobilních pevných disků. Proto i notebook Satellite Pro A100 je vybaven harddiskem s logem Toshiba. Jedná se o 2,5“ typ Toshiba MK8032GSX s kapacitou 80 GB. Plotny disku se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Pevný disk disponuje vyrovnávací pamětí o velikosti 16 MB. Průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 12 ms. Spotřeba 2,5“ disku Toshiba se při provozu pohybuje kolem 2,5 W. Hlučnost tohoto modelu se pohybuje mezi 25 a 28 dBA. Velmi dobrá je vysoká odolnost proti otřesům, až 325 G za chodu, respektive 850 G v klidu (v délce trvání 1 ms). Není nutné zvlášt uvádět, že disk pracuje s rozhraním SATA.


pevný disk Toshiba MK8032GSX

Vestavěná optická mechanika je produktem společnosti MATSHITA DVD-RAM UJ-841S. Notebook umí zapisovat nejen na DVD±RW média, ale podporuje i čtení a zápis DVD-RAM a dvouvrstvých DVD±R DL disků. Zápis na DVD±R média probíhá 4x rychlostně, přepis DVD±RW pak 2x rychlostně, podporován je rovněž 2,4x zápis dvouvrstvých DVD+R DL, DVD-RAM 3x. Média CDR jsou zapisována 24x a CDRW 16x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer.


DVD±RW mechanika
reklama