reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite Pro A100 - design není vše

31.7.2006, Josef Brož, recenze
Toshiba Satellite Pro A100 - design není vše
Toshiba Satellite Pro A100 je nový notebook společnosti Toshiba. Jeho srdcem je výkonný dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2400 a čipová sada Intel 945PM. Multimediální potenciál notebooku zaručuje grafická karta ATI Radeon X1600 s 256MB paměti.
V následujícím odstavci se budeme věnovat portům a rozhraním notebooku. Toshiba Satellite Pro A100 nabízí standardní počet portů a rozhraní. Na pravém boku jsou umístěny dva USB 2.0 porty spolu s DVD mechanikou a konektorem pro modem. V dolní části pravé strany se nachází přepínač, který ovládá WiFi připojení.


Pravý bok - USB, modem , DVD

Čelní strana přístroje obsahuje již zmiňovaný potenciometr a audio vstupy/výstupy. Nejdůležitějším prvkem čelního panelu je integrovaná čtečka paměťových karet. Slot podporuje formáty paměťové karty Secure Digital (SD), Memory Stick (MS), Memory Stick Pro (MS Pro), Multi Media Card (MMC) a xD.


Čelní pohled


Všechny ostatní konektory a rozhraní jsou na levém boku přístroje. Najdeme zde především klasický D-Sub konektor pro výstup na externí LCD panel. Vedle rozměrného žebrování ventilátoru je umístěn S-Video konektor spolu s FireWire rozhraním. Toshiba podporuje nejen rozhraní PCMCIA (Type II), ale i novější Express Card 34/54. Slot pro oba druhy karet je umístěn v dolní části levé strany.


Levý bok

Po stránce síťové konektivity nabízí Toshiba Satellite Pro A100 několik alternativ. Připojení k LAN je pouze 100 Mbit - Intel PRO/100 VE. Klasické vytáčené připojení obstarává Toshiba Software Modem. Bezdrátovou komunikaci jako u většiny Centrino notebooků umožňuje Intel PRO/Wireless 3945ABG.


Intel PRO/ Wireless 3945ABG

Podporovány jsou WiFi protokoly 802.11a, 802.11b (11Mbit) a 802.11g (54Mbit). S ohledem na úsporu energie lze WiFi přepínačem vypnout, který je umístěn v pravém rohu základny přístroje. Za připomenutí stojí software ConfigFree (Connectivity Doctor apod.) pro konfiguraci připojení a vytváření síťových profilů. Velmi pěkně je zpracován i tzv. WiFi planet, který zobrazuje bezdrátová zařízení v dosahu počítače.


WiFi Planet


Baterie a provoz



U výkonného dvoujádrového notebooku nelze očekávat dlouhý provoz z baterií. Specifikace odhadují práci notebooku napájeného baterií na přibližně tři a půl hodiny. Výdrž na bateriích ovlivňuje několik faktorů. Mimo použitého CPU a technologií jako např. Intel SpeedStep, je to především kvalita firemního power management software. Na tomto místě recenze jsem často dával za vzor produkty společnosti Asus a jejich proslulou aplikaci Power4Gear. Dnes musím konstatovat, že Toshiba dodává ke svým produktům rovněž kvalitní software pro řízení spotřeby, který je v určitých ohledech dokonce lepší.


Power management

Program uživateli nabízí šest základních profilů. Grafické prostředí programu je excelentní a umožňuje podrobné nastavení důležitých parametrů provozu. Tedy nejen výkonu CPU, jasu LCD, vypínání disků, ale i výkon chlazení apod. K dokonalosti chybí jen možnost přepínat mezi profily jediným tlačítkem. Toshiba na rozdíl od Asusu používá kombinaci tlačítek Fn + F2. Samozřejmostí je zobrazování OSD hlášení při přepínání mezi profily.


Power management
reklama