reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite Pro A100 - design není vše

31.7.2006, Josef Brož, recenze
Toshiba Satellite Pro A100 - design není vše
Toshiba Satellite Pro A100 je nový notebook společnosti Toshiba. Jeho srdcem je výkonný dvoujádrový procesor Intel Core Duo T2400 a čipová sada Intel 945PM. Multimediální potenciál notebooku zaručuje grafická karta ATI Radeon X1600 s 256MB paměti.
Notebook Toshiba není na první pohled příliš líbivý nebo reprezentativní. Nezaujme žádnou designovou finesou, dokonce se nehonosí žádnou speciální úpravou povrchu z ušlechtilých kovů. Notebook však působí velmi pevným a robustním dojmem. Tomu odpovídají i rozměry, délka přístroje dosahuje 36 cm, šířka téměř 27 cm a výška 3,6 cm.


Toshiba Satellite Pro A100

Linie přístroje jsou poměrné oblé, místy zvýrazněny lemem nebo jiným designovým prvkem. Plastový povrch notebooku je vyveden v tmavé šedostříbrné barvě. Barevná jednota vnější strany displeje je narušena pouze logem společnosti a černou plochou kloubů, které spojují panel se základnou notebooku.


Čelní pohled

Použité plasty a jejich dílenské zpracovaní jsou na poměrně vysoké úrovni. Lze proto předpokládat, že notebook bude dobře odolávat mechanickému poškození. Pojistka pro otevření panelu se nachází na displeji. Notebook lze bez problémů otevřít pouze jednou rukou. Hmotnost přístroje zaručuje jeho dokonalou stabilitu, takže notebook při otevírání „necestuje“ po stole.


Diody

V souladu s celkovou minimalistickou koncepcí jsou i diody přístroje. Diody jsou jednobarevné, umístěné v levé části čela přístroje. Spodní část notebooku je vyrobena z černého plastu, který vyniká značnou tuhostí. Baterie je snadno přístupná a lehce vyjímatelná.


Klávesnice a Touchpad



Šedostříbrná hmota základny notebooku je rozdělena klávesnicí, která je vyvedena v černé barvě. Nejblíže k displeji, v horní části notebooku se nachází rozměrné reproduktory zasazené v černém plastu. Modře podsvícené Power tlačítko je umístěno zcela v levé části a tvoří designovou dominantu panelu s funkčními a multimediálními klávesami. Panel obsahuje speciální tlačítka, která aktivují browser a aplikaci Express Media Player. Tento multimediální přehrávač slouží pro přehrávání CD a DVD disků bez nutnosti spuštění Windows. Obdobná funkce je známa i u konkurenčních notebooků Asus. Toshiba však svůj multimediální systém vylepšila podporou přehrávání DVD filmů, atd.


Klávesnice

Trochu nedomyšlené je však umístění multimediálního panelu. Při psaní jsem často zabloudil nad panel a po paměti zde hledal klávesy CTRL nebo Fn. Vlastní klávesnici tvoří 88 kláves včetně oddělených kurzorových šipek. Klávesnice je tradičně černá s bílými popisky. Zdvih kláves je přiměřený – přibližně dva milimetry. Rozložení kláves je v podstatě standardní, a tlačítko Enter je dostatečně velké. Klávesy "Home, PgUp, PgDown, End” jsou umístěny v samostatném bloku na pravém okraji. Rovněž ostatní důležité klávesy jsou na obvyklých místech. Celkem vkusně působí podsvícení klávesy Caps Lock. Ve firemních specifikacích je zmíněn ochranný prvek notebooku, který chrání klávesnici proti polití. Speciální konstrukce poskytuje dostatek času na uložení dat a vypnutí notebooku v případě náhodného „zalití“ kávou, apod.


Multimediální funkční tlačítka

Trochu diskutabilní je provedení touchpadu notebooku. Jeho hladká plocha je mírně zapuštěna pod plastovým krytem. Tvar odpovídá širokoúhlému displeji. V toto směru je vše v pořádku. Touchpad je však nezvykle malý a chybí samostatné rolovací tlačítko/panel.


Touchpad
reklama