reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Satellite Pro U300 - levný profesionál

13.3.2008, Josef Brož, recenze
Toshiba Satellite Pro U300 - levný profesionál
Toshiba Satellite Pro U300 v sobě spojuje mobilitu 13" notebooků spolu s výkonným hardware, který najdeme u větších modelů. Architektura notebooků je postavena na čtvrté generaci Centrino Duo - procesor Core 2 Duo T7500, 2 GB RAM 250 GB pevný disk a podpora Wi-Fi Draft-N. Multimediální využití umožnuje integrovaná webkamera a širokoúhlý displej.
Platforma Centrino Duo - spojení procesoru Core 2 Duo a mobilní čipové sady Intel GM965 - pomalu ovládla střední segment trhu. Mezi notebooky v ceně pod 30 000,- Kč lze proto najít modely s velmi výkonným hardware. Tomuto trendu odpovídá i architektura recenzované Toshiby Satellite Pro U300. Základní deska přístroje je osazena výkonným procesorem Core 2 Duo T7500, který pracuje na frekvenci 2,2 GHz. Podobně jako starší procesory Core 2 Duo byl i model T7500 vyroben 65nm technologií. Velkým přínosem novějších revizí procesorů Core 2 Duo představuje podpora 800MHz FSB sběrnice. Pokrokem u mobilní procesorů je bezesporu rozšíření procesorové L2 cache na 4 MB. Volnou kapacitu L2 cache dynamicky přerozděluje Intel Smart Cache podle aktuálních nároků jednotlivých jader.


Intel Core 2 Duo T7500 (ilustrační fotografie)

Toshiba Satellite Pro U300 v sobě spojuje to nejlepší, co může nabídnout čtvrtá generace Centrino Santa Rosa. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje mobilní čipová sada Intel Mobile 965 Express (varianty GL960/GM965/PM965). V případě Toshiba Satellite Pro U300 byla použita varianta Intel Crestline-GM GM965 s integrovananým grafickým jádrem Intel Graphics Media Accelerator X3100. Dalším vylepšením generace Centrino Santa Rosa je podpora bezdrátových sítí standardu IEEE 802.11n. Nesmíme zapomenout ani na inovovaný jižní můstek čipsetu - Intel 82801HBM ICH8M.


Intel Core 2 Duo T7500 a CPU-Z

V základní sestavě je Toshiba Satellite Pro U300 dodávána se dvěma 1024MB moduly DDR2-667 s časováním 5-5-5-15 MHz. Osazeny jsou oba paměťové sloty a systém proto pracuje v dvoukanálovém 128bit režimu. Čipová sada umožňuje adresovat maximálně 4 GB paměti.


Paměťový subsystém


Grafická jádra – Intel GMA X3100


Mobilní grafické jádro je integrováno do severního můstku čipsetu Intel Crestline-GM GM965. Jedná se o nástupce klasického Intel GMA 950, který u generace Santa Rosa nahradil Intel GMA X3100 (Graphics Media Accelerator). Integrované GPU využívá sdílenou paměť o velikosti až 448 MB. Zajímavý je nárůst výkonu 500 MHz grafiky, zvláště v porovnání s předchozí řadou Intel GMA 950 nebo konkurenčními integrovanými gpu NVIDIA GeForce 7150M či ATI Radeon Xpress 1250. Nová generace intelovské grafiky GMA X3100 je proti svému předchudci GMA 950 cca 2x výkonnější.

Čipová sada Intel Crestline-GM GM965 a Intel GMA X3100

Podle specifikací Intel GMA X3100 podporuje rozhraní DirectX 9.0c a OpenGL 1.5. Mezi další parametry patří podpora Pixel Shader 3.0 a především Intel Clear Video technologie, která zahrnuje hardwarovou akceleraci MPEG-2, WMV9 a zobrazení HDTV (1080i/p, 720p). Výkon Intel GMA X3100 postačuje pouze na základní multimediální a především kancelářské aplikace, na hraní aktuální her raději zapomeňte. Podrobněji se této problematice budeme věnovat v kapitole Testy.


LCD panel


Problémem malých notebooků často bývá slabší čitelnost displeje. Menší velikost pixelů u 11" nebo 12" displejů představuje zvýšenou zátěž pro oči. 13" palcové notebooky proto představují ideální kompromis mezi velikostí a ergonomií práce. Pochopitelně jde pouze o subjektivní názor, který vyplývá z opotřebovanosti recenzentova zraku. Po stránce kvality patří použitý 13,3" displej Toshiba Satellite Pro U300 spíše k průměrným panelům. Další výtku mám ke zpracování plastů kolem displeje. Při trochu nešetrnější manipulaci se displej začne prohýbat v pantech apod.


LCD a testovací obrazec

Displej používá oblíbenou glare vrstvu, která by měla zvyšovat věrnost barevného podání. Naštěstí "lesklost" povrchu tohoto displeje není nijak extrémní, a s notebookem lze proto pracovat i za ostřejšího denního světla. Širokoúhlý panel Toshiby nabízí obvyklé rozlišení 1280 x 800. Parametry jako rychlost odezvy a jas jsou vyhovující. Slabinou displeje je určitá matnost obrazu, respektive mdlejší barevné podání. Není to však nijak zvlášť patrný jev, pokud vedle sebe nepostavíte dva notebooky (srovnáváno s HP Pavilion dv6710ec) .


Testovací obrazec 45° vertikálně
Pozorovací úhly jsou rovněž poněkud průměrné. Pokud pozorujete displej pod úhlem 45° vertikálně, začíná být patrná určitá deformace barevných přechodů. Zvýší-li se úhel na cca 70°, dochází k inverzi barev. Nejpatrnější je tento jev u modré barvy ve spodní části obrazce.


Testovací obrazec 45° horizontálně

Jak již bývá u TN technologie zvykem, horizontální pozorovací úhly jsou o něco lepší. Obraz se se zvyšujícím úhlem mění jen minimálně, barevné přechody si udržují svou plynulost, jas i kontrast klesají jen mírně. Při vyšším úhlu se postupně ztrácejí plynulé barevné přechody a dochází k jejich inverzi. Duhový přechod je poněkud mdlejší než u stolních LCD; veškeré přechody jsou však plynulé a bez ditheringu. Notebook bych však nedoporučil na práci s grafikou, úpravu fotek apod. Na druhou stranu, poměr stran 16:10 nabízí i na menším displeji velmi dobré podmínky pro sledování filmů. Odezva panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání nebo rozdvojování hran.


Barevný přechod


Zvuk


Před půlrokem jsem měl možnost testovat Toshibu Satellite A200, která používala reproduktory Harman Kardon a nabízela výborný zvuk. Proto mě zajímalo, jak si návrháři poradí se zvukem u malého 13" modelu. Výsledek předčil má očekávání, bohužel v negativním slova smyslu. Z Toshiby Satellite Pro U300 se line mdlý, plastově znějící zvuk. Kvalitu reprodukce dále snižuje přebuzený zvukový výstup a značné zkreslení při nejvyšší hlasitosti. Vlastní ozvučení zajišťuje čip Realtek ALC268 integrovaný v jižním můstku čipové sady Intel 82801HBM ICH8M. Zesilování je realizováno pomocí potenciometru na levém boku, změna hlasitosti není potvrzena pomocí OSD hlášení.


Reproduktory

Mikrofon je zabudován do horního okraje LCD panelu poblíž webkamery. Její parametry jsou poměrně dobré, 1,3Mpix senzor kamery pracuje rychle a plynule. Kameru lze aktivovat pomocí snadno dostupného softwarového menu na levém boku notebooku. Kvalitu tradičně posoudí naše specialistka ...


Opičí test webkamery


Pevný disk a optická mechanika


Modely Toshiba Satellite Pro U300 jsou dodávány s 5400 otáčkovými disky o kapacitě 160-250 GB. Testovaný notebook byl vybaven 250GB SATA diskem - FUJITSU MHY2250BH. Vyrovnávací paměť disku je 8 MB, průměrnou přístupovou dobu udává výrobce kolem 12 ms. Zajímavá je spotřeba disku při provozu, která se pohybuje 1,9 W. Hlučnost tohoto modelu se pohybuje kolem 2,4 belu. Velmi dobrá je vysoká odolnost proti otřesům, až 300 G za chodu (v délce trvání 2 ms).


FUJITSU MHY2250BH (250 GB, 5400 RPM, SATA)

Pevné disky v noteboocích jsou často vystaveny vyšší zátěži než jejich desktopové protějšky. Jedná se především o otřesy a
provoz v různých polohách. Notebooky Toshiba se tyto nepříjemné podmínky snaží minimalizovat pomocí technologie HDD Protection.
Technologie pracuje se snímačem zrychlení, který detekuje vibrace a otřesy. Při zjištění změny polohy vyšle senzor příkaz k zaparkování hlavičky pevného disku. Rychlé vypnutí disku předchází poškození záznamových ploch disku a tím se zvyšuje i bezpečnost uložených dat. Senzor použitý v notebooku je velmi citlivý a reaguje i na malou změnu polohy přístroje. Úroveň detekce lze nastavit v programu Ochrana HDD.


Nastavení detekce otřesů

Optická mechanika je produktem společnosti MATSHITA UJ-852S. Notebook umí číst a zapisovat všechny běžné DVD formáty, včetně dvouvrstvých disků. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně, přepis DVD-RW 6x rychlostně, v případě "pluskových" DVD+RW 8x. Podporován je rovněž 4x zápis dvouvrstvých DVD+R DL a 5x rychlostní DVD-RAM. Média CDR jsou zapisována 24x a CDRW 16x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer. Jako poněkud nevhodné se mi jeví zabudování Express Card šachty nad DVD mechaniku. Plasty kolem mechaniky jsou poměrně měkké a takto umístěná šachta je dále zeslabuje.


MATSHITA DVD-RAM UJ-852S
reklama